Szalonnás pulyka
A következő recept egy klasszikus karácsonyi sült pulyka. Nagyobb pulyka esetén számoljunk több hozzávalóval.
Hozzávalók: 3 kg pulyka, 12 csík szalonnás bacon, 25 dkg vaj
Elkészítés
- Az ujjainkkal dörzsöljük be alaposan vajjal a pulyka húsát a bőr alatt. Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és-vagy belsejét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.
- 230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük. A sütőt lejjebb állítjuk 180 fokra és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatjuk.
- Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel – ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulya esetében a sütési időt kalkuláljuk ki a fentiek szerint.
- Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk. Pihentetjük addig, amíg elkészítjük a szószt és befejezzük a köreteket.
- Az ünnepi asztalon szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése