Lúdlábtorta
Hozzávalók:
- 3 db tojás,
- 6 evőkanál cukor,
- 1 csapott evőkanál kakaópor,
- 3 evőkanál finomliszt,
- 3 dl tej,
- 4 dkg csokoládé ízű pudingpor (főzős) = 1 csomag
- 20 dkg vaj,
- 30 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
- kb. 35 dkg meggybefőtt (magozott)
Elkészítés:
A piskótához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük 1 evőkanál cukorral. A tojásfehérjét két evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A kakaót a lisztbe forgatjuk. A tojásos masszákat egybekeverjük, majd rászitáljuk a kakaós lisztet és óvatosan beleforgatjuk. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába papírt teszünk, beleöntjük a piskótamasszát, elsimítjuk és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 18-20 percig sütjük (végezzünk tűpróbát).
Néhány percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva lehúzzuk a papírt róla és teljesen kihűtjük.
A megybefőttet lecsöpögtetjük és mindegyiket félbevágjuk (12 szemet tegyünk félre a díszítéshez).
A tejet a pudingporral és a maradék cukorral (3 evőkanál) keverjük simára és kislángon folyton kevergetve főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már kihűlt a habosra kevert vajjal összedolgozzuk. 10 dkg csokoládét gőz fölött megolvasztunk és a krémbe csorgatjuk (díszítéshez vegyünk ki belőle néhány evőkanálnyit). A piskóta köré tortakarimát teszünk és rásimítjuk a krém 2/3-át. A meggyet rárakosgatjuk szépen elosztva, majd befedjük a maradék krémmel. Minimum két órára tegyük hűtőbe dermedni.
A maradék (20 dkg) étcsokoládét gőz fölött olvasszuk meg, a tűzről levéve adjuk hozzá az olajat, majd öntsük rá a tortára. Mielőtt megdermed a csokoládébevonat jelöljük ki a 12 szelet helyét. Újra tegyük hűtőbe és legalább 5-6 órát (vagy másnapig) hűtsük.
A díszítéshez félretett krémet tegyük habzsákba és minden szelet szélére csillagcsőrrel nyomjunk egy-egy rózsát és díszítsük a félretett meggyszemekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése