2010. augusztus 11., szerda

csalamade uvegbe


1 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
1 kg zöldparadicsom
1 kg uborka

Ehhez az 5 kg-hoz kell a következő fűszermennyiség:

30 dkg cukor
3 ek só
1 tk őrölt bors (én szemre szoktam frissen a tetejére őrölni)
1 tk őrölt kömény
1 tk szalicil
1tk borkén
5 dl 10 %-os ecet
1 ek mustármag
1 ek koriander

Az idei csalamádénk összetétele a következő lett:

1,5 kg káposzta
1 kg hagyma
1,5 kg uborka
1 kg paprika (piros, zöld és fehér vegyesen)
70 dkg répa
30 dkg zöldparadicsom
(összesen 6 kg)
Ehhez 20 %-kal emeltem a cukor, a só és az ecet mennyiségét, a többit kicsit púposabb kanállal tettem.

A hozzávalókat segítő személyzet vékonyra legyalulta egy jó nagy műanyag edénybe. Rászórtam-öntöttem az ízesítőket, 2 nap múlva 720 ml-es üvegekbe töltöttem. Na ez az utóbbi művészet! hogy ne túl szorosan tömködje az ember lánya, de ne is lazán...úgy kéne, hogy éppen elfogyjon a lé is és a zöldség is egyszerre, de ez nekem még soha nem sikerült, a léből szokott megmaradni. Az idén ezt úgy hidaltam át, hogy a léhez gyalultam le még uborkát, azt kicsit megsóztam, cukroztam és eceteztem magában, majd a maradék lével együtt néhány órai állás után 2 üvegbe betöltöttem, remélem, jó lesz...

A 6 kg-os mennyiségből 8 üveg csalamádé lett (+ a 2 üveg uborka):

szilvalekvar

Végy 4 kiló megtisztított, magozott-félbevágott szilvát.
Végy egy 8 literes lábost, az aljára tegyél fél deci ecetet, és azt folyasd körbe a lábos alján és oldalán.
Öntsd rá a szilvát.
Öntsél a tetejére fél kiló cukrot, tedd félre az edényt néhány órára (elég 3-4 óra is).
Tedd az edényt a tűzhelyre, kicsi lángra, hagyd, hogy dolgozzon a hő, ne nyúlj hozzá, ne kavargasd egészen addig, amíg már láthatóan kevés és sűrű lé van alatta (kb 1/3 része marad addigra). Nálam ez 5 óra volt.
Most vegyél elő fakanalat, és kezd el keverni, de innentől nem lehet abbahagyni a kavarást; kb. 30-45 perc alatt sűrű lekvár lesz belőle, mehet az üvegekbe.