2009. június 3., szerda

Mézeskalács Karácsonyra

Mézeskalács díszek
Hozzávalók:
50 dkg finom liszt, 25 dkg porcukor, 15 dkg méz, 3 tojás, 1 evőkanálnyi őrölt fahéj, 1 kávéskanálnyi kakaópor, a díszítéshez: 25 dkg porcukor, 1 to-jásfehérje.
Elkészítés:
A mézet olvasszuk fel, majd dolgozzuk bele az átszitált porcukrot és a lisztet, majd a kakaót és a fahéjat, végül az elhabart tojásokat, majd az egészet jól gyúrjuk össze. A tésztát néhány napra tegyük hűtőszekrénybe. A sütés előtt a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, majd formázzuk, tetszés szerinti süteményformákkal kiszaggatjuk, kivágjuk a kívánt figurákat. Kivajazott, lisztezett tepsibe téve előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
A tojásfehérjéből habot verünk, beleszitáljuk a porcukrot, majd simára keverjük és ezzel díszítjük a még forró mézeskalácsokat. Dekoráláshoz, díszítéshez használhatunk még sütés előtt egész szegfűszeget, mandulát, diót, mogyorót és más ehető magvakat is. Ha a bábúkat karácsonyfára függeszthető dísznek készítjük, akkor még melegen vastag tűvel szúrjuk át, és ide fűzzük be a kötöző cérnát.
Mézes puszedli
70 dkg finomlisztet összedolgozunk 30 dkg cukorral, 2 dl mézzel, 4 tojással, egy kávéskanál szóda-bikarbónával, őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. Kis pogácsákat formázunk belőle és kivajazott, lisztezett tepsire tesszük, mindegyik közepébe díszítésként tegyünk egy fél szem mandulát vagy diót és közepesen meleg sütőben lassan kisütjük, sütés után még cukormázzal is díszíthetjük. Azonnal fogyasztható, de légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll.
Debreceni mézes
Hozzávalók:
4 db tojás, 10 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 dl langyos méz, 1/2 dkg őrölt fahéj, 3 dkg őrölt szegfűszeg, 5 dkg apróra vágott dióbél.
Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót a dió kivételével, a felsorolás sorrendjében, jól dolgozzuk össze. Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amiben az egész massza kb. 2 cm vastagon elteríthető, öntsük bele a tésztát, és még a sütés előtt szórjuk meg a tetejét a dióval. Közepes hőfokon lassan süssük a tésztát aranysárgára. 4x4 cm-es kockákra vágva, a tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.
Mézes hógolyók
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 10 g vaníliás cukor, 4 dl liszt, 1/2 dl méz, 1/2 teáskanál só, 1,5 dl durvára darált dió és porcukor.
Elkészítés:
Keverjük simára a vajat a mézzel. Szitáljuk egybe a lisztet és a sót, majd adjuk a mézes keverékhez előbb ezt, majd a vaníliát és a diót is. Az anyagból formáljunk kissé ellapított gömböket, majd sütőben süssük meg. Még forrón forgassuk őket porcukorba, majd lehűlés után még egyszer.
Mézes püspökkenyér
30 dkg liszthez adunk 10 dkg kristálycukort, 1 dl folyékony mézet, 1 kávéskanál szódabikarbónát, 1/2 citrom levét és reszelt héját, 10 dkg mazsolát, durvára vágott mandulát és diót, őrölt fahéjat és szegfűszeget. A masszát egy kivajazott őzgerinc formába tesszük és megsütjük. Amikor kihűlt, olvasztott csokoládéval, vagy kakaókrémmel vonjuk be.
Gyorsan készíthetünk otthon kakaós bevonómasszát 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál kristálycukrot 3 evőkanál tejjet főzzünk össze. A tűzről levéve keverjünk bele 10 dkg vajat, majd ezt öntsük a már kihűlt süteményünkre.



Töltött fasírt

Hozzávalók:
70 dkg sertéshús
5 tojás
40 dkg parasztkolbász
2 zsömle
2 dl tej
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt bors, só
Elkészítés:
A zsömléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A sertéshúst ledaráljuk és összegyúrjuk a finomra vágott vöröshagymával, a reszelt fokhagymával, ízlés szerinti pirospaprikával, sóval, borssal és 1 felvert tojással. A húsból cipót formálunk közepébe nyomjuk a kolbászt és a 3 megtisztított, főtt tojást.
A fasírtot olajozott tepsibe helyezzük, 1 egész tojással megkenjük a hús tetejét, forró sütőbe tesszük és pirosra sütjük.
Kókusztekercs

30 dkg édes háztartási kekszet megdarálunk és összekeverjük két evőkanál kakaóval, 10 dkg porcukorral, néhány csepp rumaromával és annyi tejjel, hogy formázható masszánk legyen.
A kókuszos töltelékhez 10 dkg vajat kikeverünk 15 dkg porcukorral és 5 dkg kókuszreszelékkel.
Egy gyúródeszkát vagy egy alufóliát meghintünk kókuszreszelékkel, majd kinyújtjuk rajta a kakaós tésztát, rákenjük a kókuszos krémet és felcsavarjuk tekercs formájúra.
Hűvös helyen megdermesztjük, vékony szeletekre vágva, tálon szépen elrendezzük.
Mantovai göngyölt hús

Ezt igazán különleges alkalmakkor szoktam készíteni. Picit macerás, de megéri -, fantasztikus ízeivel kárpótol minket.
Hozzávalók:
8 szelet hús (sertéscomb, vagy pulyka),
10 dkg mortadella (esetleg sonkafelvágott),
10 dkg ementáli sajt,
10 dkg tehéntúró,
1 db kockasajt,
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem,
2 dl fehérbor,
½ húsleveskocka,
olaj, só, bors
Elkészítés:
A túróhoz hozzáadjuk a kockasajtot, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet, jól összedolgozzuk. A hússzeleteket kissé kiverjük, enyhén sózzuk, borsozzuk. Ráterítjük a mortadellát , egy vékony szelet ementálit, és rákenünk egy adagnyit a túrókrémből. Óvatosan felgöngyöljük a húst, vigyázva, hogy ne jöjjön ki belőle sehol a töltelék. Vastag cérnával jól átkötözzük.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és erős tűzön átforgatjuk a hústekercseket, majd nyakon önjük a borral és teljesen elfőzzük a levét. Ezután mérsékeljük a tüzet és az előzőleg kevés forró vízben feloldott leveskockát hozzáöntve, fedő alatt puhára pároljuk a göngyölt húst. Forrón tálaljuk, saját mártásával meglocsolva.
Rizs, vagy burgonyakrokett illik leginkább hozzá -, nálunk ez utóbbi hozza meg a teljes sikert. Fehérbort igyunk hozzá.
Angyal torta


3 egész tojást, 5 evőkanál porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot és 1/3 csomag zselatint.
3 egész tojást 5 kanál porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 2 eőkanál,kakaót és 1/3 csomag zselatint. 2 doboz tejföl 5 kanál porcukorral habosra keverünk, 2 csomag vaníliás cukrot és 1/3 zselatint adunk hozzá.

Zselatin: 3, 5 dl vízben 3, 5 kanál zselatint felfőzünk, és 3 részre osztunk a fentiekhez.

Nagy tortaformát kivajazunk és a fenti sorrendben, beleöntjük, de csak akkor, ha az alsó megdermedt. Tetejére puha húsú gyümölcsöt teszünk, rózsaszín gyümölcskocsonyával bevonjuk.

Epres turos rud

Hozzávalók:
25 dkg túró
2 dl joghurt
2 dl habtejszín
1 dl tej
2 ek zselatin
2 cs. vaníliás cukor
4 ek porcukor
csipet só
kb. 10-15 dkg eper

Elővettem az őzgerincformámat, folpackkal kibéleltem úgy, hogy le tudjam majd fedni.

A túrót villával áttörtem, hozzáadtam a joghurtot, a vaníliás cukrot, a só, a porcukrot és az apróra vágott epret (más gyümölccsel is tökéletes). A zselatint beáztattam a tejbe, majd kicsit felmelegítettem, hogy elolvadjon benne. A tejszínből kemény habot vertem. A túróba óvatosan belekevertem a zselatinos tejet és a tejszínhabot.

Beletöltöttem az őzgerincformába, rátakartam a folpackot és betettem a hűtőbe néhány órára. Amikor kivettem, ráfordítottam egy tálra, levettem róla a fóliát, felszeleteltem. Több, mint a fele azonnal elfogyott, a párom csak azért nem evett többet, hogy holnapra is maradjon egy kevés :-). Nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy sikere lesz.

cseresznyes pite

Hozzávalók:

60 dkg magozott cseresznye

50 dkg finomliszt

20 dkg margarin

3 tojás

3 dl tej

20 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A gyümölcsöt kimagoztam, félretettem. A tojásokat a cukorral a robotgéppel habosra kevertettem, hozzáadtam a lágy margarint, azzal is alaposan elvegyítettem. Hozzáadtam a keverékhez a tejet, majd a sütőporos liszt következik. Végül a citromhéjat is belereszelem a tálba. Egy nagyobbacska tepsit kivajazok, kilisztezek, a süteménymasszát beleöntöm, és sűrűn belenyomkodom a gyümölcsöt. 180 fokos sütőben 45-50 percet sül. A tűpróba elengedhetetlen.