2010. december 16., csütörtök

Tojássaláta

-5 tojás
-2,5 ek. majonéz
-120 g tejföl
-1 tk.dijoni mustár
-1 ek. kapribogyó
-3-4 dkg kéksajt
-só, frissen őrölt bors

Az elkészítés roppant egyszerű: a keményre főtt tojásokat hideg víz alatt lehűtöttem, megpucoltam, kockákra vágtam.
A majonézt tejföllel, mustárral és a villával összetört kéksajttal mártássá kevertem, a lecsepegtetett kapribogyóval együtt óvatosan beleforgattam a tojásdarabkákat. (Mehet bele még 1 gerezd zúzott fokhagyma is, én a sajt ízét szerettem volna kihangsúlyozni. )

Jól lehűtve pirítóssal, bagettel tökéletes vacsora.
Nálunk ez a mennyiség 3 adagnyinak bizonyult.

torok-lencses-padlizsanragu-mualle


-3 kisebb padlizsán
-20 dkg lencse
-1 nagyobb vöröshagyma, felaprítva
-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
-3 db paradicsom
-1 ek. paradicsompüré
-kevés csípős paprika vagy chilipehely
-2 kk. őrölt pirospaprika
-2 kk. őrölt római kömény
-só, bors
-1 dl olívaolaj

Rögtön az elején bevallom, itt-ott belenyúltam az eredeti receptbe, tehát aki az autentikusra kíváncsi, olvassa el a fent belinkelt verziót is.
A lencsét pár órára beáztattam.
A padlizsánt csíkosan meghámoztam, vagyis a szép, lila héjat sávokban meghagytam. Ezután kb. 6x3 cm-es hasábokra vágtam fel, beirdaltam, besóztam, jól lecsepegtettem. Mikor már levet eresztett, kb. 1 óra múltán, még kinyomkodtam kissé.
Ezután jön a rétegezés:
a vastag aljú lábosba alulra kerül a 3-4 ek. olaj, erre az előre összekevert, aprított hagymák, paradicsom, paprika és a fűszerek egy része, erre a padlizsándarabok, majd a lencse, ezt ismételjük úgy, hogy a tetejére hagyma kerüljön és a maradék olívaolaj. Minden réteget külön sózunk, borsozunk.
Ide kívánkozna 3 ek. gránátalma sűritmény, ami nálam kimaradt. ( Enélkül is nagyon jó, emiatt ne mondjon le róla senki! )
Elméletileg keverés nélkül, másfél órán át fedő alatt kellene összepárolni a fentieket-az edényem ehhez gyenge volt, leégett volna, muszáj volt rajt kevernem. Az ízen szerintem nem változtatott, a látványon valószínűleg.
Mindemellet kiváló egytálátelnek bizonyult, bátran ajánlom mindenkinek egy szelet rusztikus kenyérrel. Valóban finom másnap is!
Jó étvágyat!!

Székelykáposzta

-50 dkg sertés apróhús ( de lehet szárnyas is, ha valaki azt szereti )
-1 közepes vöröshagyma felaprítva
-3 ek. olaj
-fél tv paprika
-1 közepes paradicsom
-2 gerezd fokhagyma
-kb. 70 dkg savanyú káposzta
-víz
-1 púpozott tk.pirospaprika
-só, bors, biovegeta, őrölt köménymag, 1 babérlevél

A habaráshoz:
-2 dl tejföl
-1 púpozott ek. liszt (el is hagyható)

A húst nagyjából centis kockákra vágtam. A felaprított vöröshagymát olajon megdinszteltem, hozzáadtam a húst és fehéredésig sütöttem. Pirospaprikával meghintettem és kevés vízzel felöntöttem. Sóztam, fűszereztem, a zúzott fokhagymával ízesítettem, valamint én mindig teszek bele évszaktól függetlenül paradicsomot és paprikát is. (Fagyasztott is jó.) Szerintem nagyon jót tesz az ízének:) Ha van otthon eltett lecsó, akkor ehelyett abból mehet bele 1-2 kanállal.
Kis lángon, fedő alatt félpuhára pároltam, de közben szükség szerint pótoltam a vizet, nehogy leégjen.
Eközben a káposztát megkóstoltam, ha nagyon savanyút kapok, akkor azt picit kiáztatom, mert utólag nehéz helyrehozni. Miután kinyomkodtam belőle a felesleges vizet kicsit aprítok rajt, általában túl hosszú szálú.
A félig kész húshoz adtam, összekevertem és még annyi vizet öntöttem hozzá, hogy ellepje. A hús teljes puhulásáig tovább pároltam, az idő itt a hús milyenségétől is függ, figyelni kell. Ha nagyon besűrűsödik, akkor a vizet szintén utána kell még önteni.
Mikor minden megpuhult, jöhet a habarás. A lisztet a tejföllel simára keverjük és hőkiegyenlítéssel a káposztához adjuk. Még egyet forralunk rajt, hogy a liszt nyers ízét elvegyük.
Én most nem tettem hozzá egyáltalán lisztet, kóstoltam már így többször, mi ilyen hígan is szeretjük.
Forrón, friss kenyérrel tálaltam.
Jó étvágyat!

Meleg töltött tojás

-6 db főtt tojás
-1 pohár tejföl
-2 zsemle
-só
-bors
-biovegeta
-1 csokor petrezselyem apróra összevágva
-1 tk.mustár
-1 nyers tojás

A tojásokat keményre főzzük, közben a zsemléket vízbe áztatjuk. A kemény tojásokat félbevágjuk, a sárgáját kivesszük és egy külön tálba pakoljuk. Belerakjuk mellé a kinyomkodott zsemléket, a nyers tojást, a tejfölt, a fűszereket.
A tojások fehérjéit egy kiolajozott hőálló tálba sorakoztatjuk, az üregekbe tölteléket kanalazunk és bőven teszünk a tojások közé is.

175 fokon 20-25 percig sütjük.
Ezalatt köretnek rizst vagy párolt zöldséget készítünk hozzá. Tartármártással vagy joghurtos öntettel tálaljuk.
Jó étvágyat!

ujkrumpli soagyon


Remek köret volt a grillezett husik mellé. Soha nem sütöttem még sóágyon, de még sóburokban sem semmit. Most is óvatosan fogtam hozzá, a biztonság kedvéért más köret is készült. De kár volt félni, a krumpli mennyei lett, kívül ropogós, belül krémes.
Egy cseréptálba terítettem nagyszemű sót, csak annyit, ami elfedte az alját. Erre szórtam friss rozmaringot, majd az újkrumplit. 200 fokos sütőben sült kb. 45 percig, de nyílván függ a krumpli nagyságától.
Tálalás előtt kevés olívaolajat csepegtettem rá.