2009. március 22., vasárnap

Csirkemáj grillsütőben Nyomtatás E-mail
Hozzávalók:
  • 40-50 dkg csirkemáj
  • 1 evőkanál reszelt vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál majoránna
  • csipetnyi fekete bors
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

A májról az ereket eltávolítjuk, majd letörülgetjük, és fűszeres olajjal megkenve mindkét oldalukat 5 percig grillezzük. A fűszeres olajhoz az összes fűszert és a reszelt vöröshagymát az olajba keverjük. A roston sült máj azonnal tálalandó, burgonyapürével és párolt almával, vagy sült burgonyával és tejfölös uborkasalátával. A májat csak a tányéron sózzuk meg, különben megkeményedik!! (Jó, ha sütés előtt egy órán át tejben ázik.)

Spagetti bolognese (bolonyai spagetti)

Hozzávalók:

  • 40 dkg spagetti
  • 1/2 dl olaj
  • 1 kis fej reszelt vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 darabka zeller
  • 1 zellerlevél
  • 10 dkg darált marha v. sertéshús
  • 5 púpos ek. paradicsompüré
  • törött bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 ágacska friss rozmaring
  • 1 pohár víz

Elkészítés:

Az olajban megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, mikor sárgulni kezd, belereszeljük a sárgarépát és a kis darabka zellert, ezzel erős lángon tovább pirítjuk, majd beletesszük a húst, és ismét tovább pirítjuk, míg a hús mindenütt fehér nem lesz. Ekkor fölengedjük a paradicsompürével, beletesszük a fűszereket, a vízzel felhígítjuk, és lefedve, nagyon lassú tűzön, legalább 2 óra hosszat forraljuk. Közben csak arra vigyázunk, hogy ne sűrűsödjön túlságosan be, ne égjen oda. Egy kevés vizet önthetünk utána. Ez idő alatt a belevalók ízes, sűrű mártássá főnek össze. A spagettit sós vízben a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük, és tálaljuk. A tészta tetejére mártást teszünk, és meghintjük parmezán sajttal

Gulyásleves bográcsban:

Hozzávalók 4 személyre: 50dkg marhalábszár, egy fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, 1db nagyobb sárgarépa, 1db közepes fehérrépa - zöldség, 5dkg zeller, 30dkg burgonya, 1db Tv paprika, 2db közepes méretű jó érett paradicsom, 2dl étolaj, 3 kávéskanál só, 2 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1dkg őrölt fekete bors, 2 szál zellerlevél, 1 kávéskanál egész köménymag.

A húst megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk és egyforma kockákra felvágjuk. Zöldségeket megmossuk, hámozóval megtisztítjuk és szintén egyformára vágjuk, a hagymát apró kockára szeljük. Így előkészített hagymát, kockára vágot húst és a zöldségeket - sárgarépa, zöldség, zeller - bográcsba rakjuk, persze előtte a 2dl étolajat beleöntjük. Lassú tűzön 25 percig lefedve pároljuk, közben a só háromnegyedét beleszórjuk.

Ezután pirospaprikát, őrölt fekete borsot, köménymagot, fokhagymát, paradicsomokat fébevágva hozzátesszük és felöntjük 2l vízzel. 2percig kevergetjük amikor a vízzelfelöntjük. Utána félbevágva hozzátesszük a paprikát, zellerlevelet és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

Közben a burgonyákat meghámozzuk, egyformára felszeleteljük és amikor a húsok már teljesen megpuhultak hozzáadjuk és 10 - 15 percig készre főzük. Tálalás előtt ha szükséges hozzáadjuk a maradék sót.

Ízlés szerint tálalhatjuk erőspaprikával, friss kenyérrel de egy kevés morzsolt tésztát is főzhetünk bele.

Hortobágyi pecsenye

Ez a recept valójában bográcsozáshoz való, de télen is gyakran készítem el!
Hozzávalók: 60 dkg sertés hús, 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vörös hagyma, 2 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, őrölt pirospaprika, őrölt bors, tengeri só (ízlés szerint).

A sertéshúst alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd éles késsel ujjnyi - félujjnyi csíkokra vágjuk. Felcsíkozzuk a szalonnát, a kolbászt felkarikázzuk. Megpucoljuk a vöröshagymát és apró kockákra vágjuk. A vastag húsú zöldpaprikát megmossuk, kimagozzuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot alapos mosás után felkockázzuk. Megtisztítjuk a két gerezd fokhagymát és fokhagyma nyomón átpréseljük.

Először a vékonyra vágott szalonnát kisütjük, majd a sercegő zsírhoz adjuk a vöröshagymát. Sárgára pirítjuk és őrölt pirospaprikával fűszerezzük. Hozzátesszük a felcsíkozott húst, melyet alaposan átforgatunk a forró zsiradékban, hogy a húsdarabok megpiruljanak.

Ha a húsok megpirultak hozzátesszük a kolbászkarikákat, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd a letört fokhagymával ízesítjük. Alaposan összekeverjük a hozzávalókat és a húst saját levén megpároljuk. Ha szükséges kevés vizet is önthetünk alá.

Borssal, sóval fűszerezzük az ételt és addig hagyjuk a láng felett, amíg a hús teljesen megpuhul. Ekkor zsírjára sütjük és úgy tálaljuk.
A hortobágyi pecsenyét pirított burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.
T.G.'s Color


Összetevők:


6 cl Narancslé
6 cl Ananászlé
1 cl Eperszirup
1 cl Tropical Blue
1 cl Limelé


Szép színes, kakastarélyos, sok suskás

Összetevők:


4 cl Finlandia Lime fusion
2 cl Blue Curaçao
1 cl Peach likőr
2 cl Fekereribizlilé
17 cl Narancslé
Swimming Pool

Összetevők:


6 cl rum
4 cl Crèam de Coconut
1 cl Tropical Blue
Ananászlével feltöltve
. Swan Lake


Összetevők:


3 cl Finlandia Vodka
2 cl TTejszínhab
1 cl Monin Curaçao Blue
1 cl Monin Sirop de Vanille
1 cm Banán


Pink Cadillac

Összetevők:


3 cl Finlandia vodka
1 cl Amaretto
1 cl Eperszirup
2 cl Tejszín


Piña Colada

Összetevők:


6 cl rum
4 cl Créam de Coconut
Ananászlével felöntve
Made In Édua


Összetevők:


4 cl Finlandia vodka
1 cl Tropical Blue likőr
1 cl Banán likőr
1 cl Grenadine
15 cl Banánlé


Madártejes beszarásos

Összetevők:


4 cl Finla Cranberry
1 cl Galliano
1 cl Peach likőr
1 cl Fehér kakaó likőr
2 cl Tejszín
15 cl Narancslé


L.A.'s Rainbow

Összetevők:


6 cl Narancslé
6 cl Feketeribizlilé
1 cl Tropical Blue


L. T. Melonos nem vodkásos

Összetevők:


8 cl Narancslé
8 cl Ananászlé
2 cl Dinnye szirup
2 cl Tejszín
Blue Topping


. Középen meg barnás

Összetevők:


1 cl Finlandia vodka
2 cl Fehér kakaólikőr
1 cl Kávélikőr
1 cl Cointreau


Hot Shot Galliano


Összetevők:


2 cl Galliano
2 cl Kávé
2 cl Tejszín
. French Kiss


Összetevők:


2 cl Grand Marnier
2 cl Kávé
2 cl Tejszín
Finn flip

Összetevők:


4 cl Finlandia Vodka
1,5 cl Cukor szirup
1 Tojás
Szerecsendió


Cocos Cream


Összetevők:


4 cl Finlandia Vodka
2 cl Kókusz szirup
1 gombóc Vaníliafagylalt
Szóda


. Cats n Roses


Összetevők:


2 cl Finlandia Cranberry vodka
2 cl Málna likőr
2 cl Citromlé
2 cl Lime likőr
1 cl Grenadine
Orange soda