2009. március 18., szerda

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:
4-6 személyre: 6 db tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg olvasztott vaj, 1 db reszelt citromhéj, 5 dkg durvára vágott dió, 3 dkg étcsokoládé, 3 dkg mazsola, 10 dkg kandírozott gyümölcs

Elkészítés:
A tojások sárgáját habosra kikeverjük. Az apróra vágott kandírozott gyümölcsöt. az étcsokoládét, a durvára vágott diót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, a lisztet összekeverjük és a tojássárgájához adjuk. A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával kemény habot készítünk, amit lazán összekeverünk a tojássárgájával, és végül hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kizsírozott, liszttel meghintett formában, gyenge hőmérsékletű sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Porcukrozva tálaljuk.



Mákos bejgli

Hozzávalók:
10 személyre:
A tésztához: 500 g liszt, 100 g vaj vagy margarin, 100 g zsír, 70 g porcukor, kevés só, 50 g élesztő, 2 db tojássárgája, 100 ml tej
A töltelékhez: 500 g darált dió vagy mák, 200 g cukor, 300 ml tej, 50 g mazsola, kevés vaníliás cukor és fahéj, 1 db citrom reszelt héja, 1 kanál méz

Elkészítés:
Egy tálba vagy gyúrótáblára helyezve a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben oldott élesztővel, a tojások sárgájával, a porcukor és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. A tésztából 4 db kis cipót formázunk, majd fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot a tejjel, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kanál mézzel felforraljuk, 1-2 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a darált diót vagy mákot, jól elkeverjük benne, majd kihűtjük. Kihűlés után 4 egyenlő részre osztjuk. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, a tölteléket ráhelyezzük, szorosan feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük, majd meleg helyen fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk, s a tojás fehérjével megkenve hűtőbe helyezzük. 20-25 perc múlva közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.


Narancsdzsem

Hozzávalók:
6 db narancs, 2 db citrom, az elkészítésnél leírt mennyiségű cukor

Elkészítés:
A narancsot és a citromot meg kell tisztítani, a belső részében lévő fehér csutkarészt kivenni. Ezt követően fel kell kockázni, lemérni, és kétszer annyi súlyú vizet ráönteni. 24 órát állni hagyjuk. Másnap a forrástól számított 1/2 órát kell főzni, majd újabb 24 órát állni hagyni. Ismét le kell mérni, és ugyanannyi súlyú cukorral a forrástól számított 1/2 órát kell főzni. Langyosra hűtve kis üvegekbe kell tenni és másnap lezárni.

Mandarindzsem

Hozzávalók:
2000 g mandarin, 1 csomag lekvárzselésítő (2:1), 500 g cukor, pár szem szegfűszeg, 2 db fahéjrúd, 1 vaníliarúd

Elkészítés:
Hámozzuk meg a mandarinokat, majd a fehér részeit is szedjük le. Vágjuk a gerezdeket két-három darabba. A magokat távolítsuk el. Tegyük a gyümölcshúst egy edénybe, szórjuk rá a lekvárzselésítőt, adjuk hozzá a fűszereket, a vanilía rudat vágjuk hosszába ketté, és lassú lángon, állandóan kevergetve kedjük el főzni. Ha felforrt adjuk hozzá a cukrot, majd 5perc főzés után szedjük ki a fűszereket. Töltsük a tisztára mosott befőttesüvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, majd azonnal zárjuk le és állítsuk fejre 10 percig, így nem kell tartósítószer hozzá. Hűvös helyen sokáig eltartható.

Eperdzsem

Hozzávalók:
1500 g apró eper, 1000 g kristálycukor, 1 mk. citromsav (vagy 2 citrom leve)

Elkészítés:
Az eperről leszedjük a szárat. Langyos vízben, amíg minden szennyeződés leázik róla. Többször átöblítjük, majd szűrőkanálba téve lecsepegtetjük, és lábosba öntjük. Soronként megszórjuk kristálycukorral és lefedjük. Pár órán keresztül állni hagyjuk, addigra levet ereszt. Hozzáadjuk a citromsavat(citrom levet), és erős tűzön állandóan óvatosan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcs össze nem esik, illetve az egész be nem sűrűsödik. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le! A főzési idő kb. 40 perc. Amikor mézszerű, akkor főtt meg. Az előkészített üvegekbe töltjük, még forrón lekötjük, száraz gőzben hagyjuk legalább 1 napig.

Falusi csírkeaprólékleves


Ez a finom egyszerű leves a Gasztronómiai kalandozások Veszprém megyében cimű könyvemből való.

Hozzávalók:
4 személyre:
800g csirkeaprólék (szárny, láb, hát, nyak), 400 g vegyes zöldség, 150 g karfiol, 1 db kis fej vöröshagyma, 1-1 db zöldpaprika és paradicsom, egész bors, só, ételízesítő, zöldségzöld, 100 g házi készítésű finommetélt

Elkészítés:
Az aprólékot megtisztítjuk, megmossuk és kb. 1500 ml vízben, feltesszük főzni. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk. A vöröshagymát félbe vágjuk és a vágófelületét serpenyőben kicsit, megpirítjuk. A levesünket többszöri lehabozás után bezöldségeljük és fűszerezzük. (nem rontjuk el, ha teszünk bele kelkáposzta darabot, gombát) Gyöngyözve szép lassan megfőzzük, mint a húslevest. Közben kifőzzük a metéltet, és tálalásig melegen tartjuk. Leszűrjük az elkészült levest és a képen látható módon tál

Rakott káposzta

Hozzávalók:


500 g da­rált ser­tés­hús, 1 kg fe­hér­ká­posz­ta, 100 g füs­tölt sza­lon­na, 4 to­jás, 100 g vöröshagy­ma, 1 te­ás­ka­nál é­des­ne­mes pap­ri­ka, 150 g pa­ra­di­csom, 100 g zöld­pap­ri­ka, 100 g rizs, 1/2 ge­rezd fok­hagy­ma, 2 dl tej­föl, só.

Elkészítés módja


Vág­juk fel a ká­posz­tát, és sós víz­ben főz­zük meg fé­lig. Rak­juk ki szi­tá­ra, és csur­gas­suk le ró­la a vi­zet.

A rizst főz­zük meg, és te­gyük fél­re.

A füs­tölt sza­lon­nát vág­juk ap­ró koc­kák­ra, ol­vasszuk fel­, te­gyük mel­lé a fi­nom­ra vá­gott hagymát, és pá­rol­juk ü­ve­ges­re. Ek­kor hint­sük rá a pi­ros­pap­ri­kát, és ad­juk hoz­zá a da­rált húst. Sóz­zuk és pá­rol­juk, a­míg fé­lig megfő.

Ek­kor ré­te­ge­sen tű­zál­ló tál­ba rak­juk a ká­posz­ta fe­lét, u­tá­na a húst, a rizst, a fel­vá­gott paradi­cso­mot, zöld­pap­ri­kát. A leg­felső ré­teg is­mét ká­posz­ta le­gyen. A to­já­so­kat ha­bar­juk össze tej­föl­lel, ad­junk hoz­zá pi­ros­pap­ri­kát, az e­gé­szet önt­sük a tű­zál­ló tál­ban lévő é­tel­re. A tű­zál­ló tá­lat te­gyük sütő­be, és mér­sé­kelt lán­gon süs­sük kész­re.



Pincepörkölt

Hozzávalók:

1 kg marhalábszár vagy marhapancsi,
3 evőkanál olaj,
1-2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
1 liter ecetes vörösbor,
só, pirospaprika, bors, csipetnyi majoránna,
bazsalikom, izsóp

Elkészítés

Megfonnyasztjuk az olajon a kis kockákra vágott vöröshagymát. Meghintjük pirospaprikával, és beleforgatjuk a kockára vágott húst. Ha a hús megfehéredett, leöntjük annyi vörösborral, hogy ellepje, és az elkapart fokhagymával, meg fűszerekkel ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, az elfőtt levét mindig borral pótoljuk. Végül rövid lére sütjük, hogy csak sűrű, zamatos mártás maradjon alatta. Puha fehér kenyér és csalamádé illik hozzá.

Rakott lecsó

Hozzávalók:

500 g da­rált ser­tés­hús, 500 g bur­go­nya, 500 g zöld­pap­ri­ka, 250 g pa­ra­di­csom, 100 g vö­rös­hagy­ma, 1 ge­rezd fok­hagy­ma, 150 g füs­tölt sza­lon­na (­hú­sos), 1 hús­le­ves­koc­ka, 4 to­jás, só, tö­rött bors, 2 te­ás­ka­nál é­des­ne­mes pap­ri­ka.

Elkészítés módja
Össze­gyúr­juk a da­rált húst egy fej na­gyon ap­ró­ra vá­gott vö­rös­hagy­má­val, a fok­hagy­má­val, pi­ros­pap­ri­ká­val, só­val, ő­rölt bors­sal. Egy mély, tű­zál­ló tá­lat vé­kony sza­lon­na­sze­le­tek­kel ki­bé­le­lünk, er­re te­rít­jük a meg­há­mo­zott, ka­ri­kák­ra vá­gott bur­go­nya fe­lét.

Rá­fek­tet­jük a fel­ka­ri­ká­zott zöld­pap­ri­ka, pa­ra­di­csom és hagy­ma fe­lét, be­bo­rít­juk a hús­vag­da­lék­kal. En­nek te­te­jé­re rak­juk a zöld­pap­ri­ka, pa­ra­di­csom és vö­rös­hagy­ma má­sik fe­lét, de 2 pa­ra­di­cso­mot fél­re­te­szünk dí­szí­tés­hez. Vé­gül be­fed­jük a ma­ra­dék bur­go­nyá­val.

2 dl for­rás­ban lévő víz­ben fel­old­juk a hús­le­ves­koc­kát, és mi­kor kihűlt, si­má­ra ke­ver­jük a nyers to­já­sok­kal. Ez­zel önt­jük le a tű­zál­ló e­dény­ben lévő ra­kott le­csót, te­te­jé­re fek­tet­jük a fél­re­tett, fel­sze­le­telt pa­ra­di­cso­mot, a tá­lat le­föd­ve sütő­ben kb. 45 per­cig süt­jük. Ek­kor le­vesszük ró­la a fedőt, és ad­dig süt­jük, a­míg a bur­go­nya tel­je­sen meg­pu­hul, a te­te­je szép ro­po­gós pi­ros lesz.

Gulyásleves

Hozzávalók:


500 g marhahús, 100 g zsír, 200 g hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál édesnemes paprika, 2 g kö-mény, 600 g burgonya, 150 g zöldpaprika, 150 g paradicsom, só.

Elkészítés módja


Alaposan megmossuk a húst, kis kockákra felvágjuk. Lábosban a zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, paprikával meghintjük, átpirítjuk benne a húst, hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát, a kö-ménymagot, ízlés szerinti sót.

Alaposan keverjük össze, öntsünk rá egy kevés vizet, és sűrűn kevergetve, fedő alatt pároljuk. Szükség szerint időnként egy kis vizet is adjunk hozzá.

Mikor a hús már jól megpuhult, hozzátesszük a csíkokra vágott zöldpaprikát, a negyedekre vágott para-dicsomot és a meghámozott, kockákra vágott burgonyát. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, és készre főzzük. Betétnek csipetkét főzhetünk bele.

Zöldséges búrgonyaleves

Hozzávalók:

½ kg burgonya,
kevés olaj vagy zsír,
kis fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyem zöldje,
1 petrezselyemgyökér,
1 sárgarépa,
1 zeller,
ízlés szerint köménymag és só,
kis kanál liszt, egy kevés pirospaprika

Elkészítés:

A zsíron megdinszteljük a kockára vágott hagymát, majd rátesszük a felkarikázott zöldségeket, és megsózzuk. Ezeket egy fedő alatt összepároljuk, majd beletesszük a lisztet, amit egy pár percig megpirítunk rajta. Rátesszük a pirospaprikát, majd a kockára vágott krumplit, a köményt, ízlés szerint egy kis sót és az apróra vágott petrezselyem zöldjét. A végén felöntjük vízzel, és készre főzzük.

Falusi egresleves

Hozzávalók:
40dkg egres
10-15dkg barna cukor
fahéj
szegfűszeg
darabka citromhéj
2dl tejfől
2 ek liszt

Elkészítés:
Az egrest megtisztítjuk:a bogyók két végén lévő szárrészt és kocsánylevelet vágd le.
Forraljuk fel a vizet a barna cukorral és a fűszerekkel.
Tegyük bele a bogyókat,s ha újból felforrt,a liszttel elkevert tejfőllel sűritsük be.
Jól kiforraljuk.
Tálalhatjuk melegen is,de lehűtve az igazi,amikor az ízek összeérnek,s a leves kellemesen savanykásan üdít.

Sajtos csiga

Hozzávalók:


A tésztához: 50 deka liszt, 1 teáskanál só, fél csomag sütőpor, 25 deka margarin, 1 kis pohár tejföl A krémhez: 25 deka margarin, pici só, 30 deka reszelt sajt.

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi fok: könnyű

Sajtos csiga


Elkészítés:


A krémhez a margarint mikróban megpuhítjuk, és a sóval kikeverjük, végül hozzáadjuk az apró lyukú reszelőn lereszelt sajtot. A tésztához valókat összegyúrjuk, szükség esetén pici tejet adhatunk hozzá. 4 cipóra osztjuk. Egyszerre egyet közepes méretű téglalappá, vékonyra kinyújtunk, és szintén vékonyan, rákenjük a krém negyed részét. Feltekerjük szorosan, mint a bejglit. A négy rudat éjszakára hűtőbe tesszük (én félbevágom őket, és egy zárt dobozba teszem, de lehet fóliázni is). Reggel vágódeszkán(a gyúrótáblára nem lesz szükség) a rudakból 3 mm vékony szeleteket vágunk, és lefektetve sütőlemezen forró sütőben 12-14 perc alatt szalmasárgára sütjük. Egyszerre csak 1 rudat vegyünk ki a hűtőből, mert így jobb tartása van a tésztának, könnyebb dolgozni vele.
Ez egy nagyon mutatós, kekszszerű aprósütemény. Ha a szélük kissé megbarnul, direkt jó íze lesz a sajt miatt...

Szakállas pogácsa

Hozzávalók:


Tészta: 30 dkg liszt, 22 dkg margarin, 1 kávéskanál só, 2 dl tejföl

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi fok: közepes

Szakállas pogácsa


Elkészítés:


A lisztet a margarinnal, sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt és jól kidolgozva másnapig állni hagyjuk. Késfok ( kb. 3 - 4 mm ) vastagságúra kisodorjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, felvert tejfölös tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, forró sütőben aranyszínűre megsütjük

Sajtkrém: 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 kávéskanál liszt, késhegynyi édes vörös paprika, só.

Ezeket összekeverve gőzön sűrűre főzzük, utána belekeverünk 6 dkg reszelt sajtot, kihűtjük.

Ezt követően 10 dkg puhított vajat kikeverünk és kanalanként a sajtkrémhez keverjük.

A kihűlt tészta felét megkenjük úgy, hogy a szélei is kissé krémesek legyenek, ráillesztjük a másik felét és 10 dkg reszelt sajtban megforgatjuk.

Sajtos tekercs

Hozzávalók:

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: könnyű

Sajtos roló


Elkészítés:


Egy csomag bolti leveles tésztát téglalapalakúra, vékonyra kinyújtjuk. Egésztojással az egészet lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk.

Csíkonként darabolt főzőkanál nyélre tekerjük.

( Egy főzőkanálnyélből 2 db 10 – 12 cm-es darab jön ki ).

20 percet pihentetjük és forró sütőben kisütjük.

Sajtkrém :

30 dkg reszelt sajtot, 4 tojássárgájával , 4 dkg liszttel, 2 dl tejjel sűrűre kell főzni és kihűteni. Ha teljesen kihűlt akkor egy 10 dkg margarinnal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni.

A tésztát forrón kell lehúzni a nyélről. Egyforma darabokra vágni és nyomózsákkal a krémet beletölteni a tésztákba úgy hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba kell mártani.

A tészta akkor nem jön le a formáról :

- ha nem sült meg a tészta

- ha nem forrón szedjük le a formáról

Ha valaki tart attól, hogy a tészta esetleg nem jön le a formáról annak ajánlom, hogy csavarja be alufóliával a hengereket, vajazza meg és úgy csavarja rá a tésztát.

Bejgli

Hozzávalók:


A tésztához: 500 g liszt, 250 g vaj vagy margarin, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 20 g élesztő, 1 ek. porcukor, 1-1,5 dl tejföl, só, a kenéshez 1 tojás. Diótöltelék: 200 g darált dió, 200 g porcukor, 1/2 dl tej, kisujjnyi vaníliarúd v. 20 g vaníliás cukor, 50 g rumban megáztatott, lecsepegtetett mazsola, pár db magozott meggy.

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi fok: nehéz

Diós bejgli - anyós módra


Elkészítés:


A tésztát lehetőleg előző este készítjük el és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük:
a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a meglangyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, a tojásokat, citrom resz. héját; simára kidolgozzuk, cipót formálunk belőle. Másnap átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk (4 kisebb rudat is süthetünk belőle).
Elkészítjük a tölteléket: a tejet, ill. a vizet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot, elkeverjük a felsorolt hozzávalókkal. Kihűtjük és megkenjük vele a tésztalapokat (a széleken hagyjunk 2-3 cm-t), a hosszabbik oldalán kezdve lazán!! feltekerjük; kivajazott, lisztezett sütőlapra fektetjük, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk, tetejét megkenjük tojássárgával.
Langyos helyen fél órát pihentetjük amíg a tojássárga megszikkad-, finoman megkenjük, a tojásfehérjével, további fél órát pihentetjük, amíg az is megszikkad; a tekercseket hústűvel megszurkáljuk - különben könnyen szétrepednek! -, előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 C) aranybarnára sütjük (30-40 perc). a sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. (ez a recept anyósomé)

Kakaós csiga

Hozzávalók:


60 dkg liszt 3 dkg élesztő 2 db tojássárgája 2 evőkanál olaj egy csipet só 4 evőkanál cukor szükség szerint tej A töltelékhez: 5 dkg vaj 5 dkg margarin 5 evőkanál kakaópor 6 evőkanál porcukor

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi fok: közepes

Kakaós csiga recept


Elkészítés:


Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, sóval, és annyi langyos tejjel,
hogy közepesen kemény kelttésztát kapjunk.
Ezután beledolgozzuk az olajat is. Kilisztezett tálban, liszttel meghintve a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
Meglocsoljuk a megolvasztott vaj és margarin keverékének felével, meghintjük a porcukros kakaóval, és beigli formájúra sodorjuk.
Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük.
Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel, és a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt bekapcsoljuk, hogy a melegedése alatt is keljen még a csiga.
Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel megöntözzük, és úgy sütjük készre.

Banántúrmix

Hozzávalók:


2 fő részére: 2 db banán, 3 csésze tej, 2 evőkanál méz, 2 teáskanál fahéj, 1 db tojás, 1 evőkanál citromlé

Elkészítési idő: 10 perc

Nehézségi fok: nagyon könnyű

Banánturmix


Elkészítés:


2 darab banánt feldaraboljuk és egy magasfalú edénybe tesszük. Eleinte kevés tejjel összekeverjük, robotgép segítségével. Ha már eléggé pépes lett, hozzáadjuk a többi tejet is. Ezután beleütjük a tojást, összekeverjük és belekanalazzuk a mézet. Ízesítésként beleöntünk 1 evőkanál citromlevet és 2 teáskanál fahéjat.
Poharakba töltjük, hidegen, esetleg jégkockával fogyasztjuk.

Sós rúd

Hozzávalók:


60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 pohár tejföl, - 2 db tojás, 1,5-2 evők. só, 1 cs. szalalkáli, - 1 tojás a kenéshez, egész köménymag, - 20 dkg reszelt Trappista sajt.

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: könnyű

Sós rúd


Elkészítés:


A liszthez adom a puha margarint, és kézzel összedolgozom.
A tejfölt, a két tojást, a sót, és a szalalkálit is beledolgozom, és elég kemény tésztát gyúrok.
Ha kezd összeállni, akkor nyújtódeszkára teszem, és kisujjnyi vastagra kinyújtom.
A sütőt 180 fokra kapcsolom be.
Kiolajozok egy nagy tepsit.
Egy tojást felverek és lekenem a tésztát vele.
Megszórom a köménymaggal, és beborítom a reszelt sajttal.
Hosszúkás csíkokra szeletelem, és belerakom a tepsibe őket.
Figyelni kell őket, mert 10-12 perc alatt már meg is sülnek !

Töltött tojás

Hozzávalók:


10 db főtt tojás 2 zsömle 2 dl tejföl 1 db tojás 10 dkg reszelt sajt petrezselyem, só, bors

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: nagyon könnyű

Meleg töltött tojás


Elkészítés:


A megfőtt tojásokat félbe vágom, a sárgáját a megáztatott, kicsavart zsömlékkel, meg a fűszerekkel összekeverem. A tojások fehérjét egy vajjal kikent edénybe teszem, beletöltöm a zsömlés, tojássárgás masszát, majd leöntöm a tejföl, sajt, tojás keverékével, amit megsóztam, és kicsit megborsoztam. Minden tojás tetejére egy kicsi vajdarabkát teszek.Sütőben 200 °C-on megsütöm.

Vegyes zöldsalátával tálalom

Kivis narancslé mangóval

Hozzávalók:


-1 mangó -3 narancs frissen facsart leve -4 evőkanál natúr zabpehely

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fok: nagyon könnyű

Kivis narancslé mangóval


Elkészítés:


A mangót meghámozom, a magját óvatosan eltávolítom. Az egyik kivit kettévágom, levágok belőle két vékony szeletet, amiket félre rakok a díszítéshez. A másik kivit meghámozom, és apró kockákra vágom. aztán a gyümölcsök húsát egy villával kissé pürésítem, majd hozzáadom a frissen préselt narancsok levét és a natúr zabpelyhet, majd az egészet alaposan összeturmixolom. Utána már csak poharakba kell töltenem és díszítenem a kiviszeletekkel.

Reggeli mellé vagy helyett is kitűnő!

Túrósaláta

Hozzávalók:


0,5 kg túró, 1 tojás, kb. 3 kanál liszt, 4 kanál dara, 1-2 kanál cukor, morzsa, olaj, tejföl, gyümölcssalátához (alma, narancs, narancslé, görögdinnye)

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: közepes

Túrós gombóc gyümölcssalátával


Elkészítés:


A gombóchoz valókat össszekeverem, és gombócokat formálva forrásban levő vízben rakom. A gombócok feljönnek a víz tetejére, majd onnantól számítva még kb. 1-2 percig főzöm.

Előtte a morzsát kevés olajon megpirítom, majd a kész gombócokat ebbe rakom át a szűrőkanállal. Óvatosan forgatom meg a morzsában, mert elég lágy a tészta, nehogy szétessenek.

Gyümölcssalátával tálalom.

Reggeli

Hozzávalók:


Fejenként egy zsemle, 2 tojás és két szelet sonka

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fok: könnyű

Zsemlében sült sonkás tojás


Elkészítés:


A zsemléket félbevágom, kiszedem belőle a belsejét, és belerakom a kivajazott tepsibe. A zsemlékbe belefektetem a sonkát és ráütöm a tojást.

Erős lángon addig sütöm, amíg a tojás fehérje megszilárdul. Paradicsommal, zöldsalátával tálalom. Jó reggelire, vacsorára, a gyerekek nagyon szeretik.

Tipp: Ketchuppal díszítve rajzolhatunk neki szemet, szájat.

Stefániavagdalt

Hozzávalók:


60 dkg darált sertéshús 2 zsemle 1 fej hagyma 3 gerezd fokhagyma kevés olaj só bors 1 csapott evőkanál pirospaprika 2 tojás 4 főtt kemény tojás zsemlemorzsa

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: közepes

Stefánia vagdalt


Elkészítés:


A hagymát apró kockára vágjuk éskevés olajon megdinszteljük. A fokhagymát lereszeljük. A zsemlét vízben áztatjuk és jól kicsavarjuk. A darált húshoz adjuk a dinsztelt hagymát, a fokhagymát, a kicsavart zsemlét, a 2 tojást, 1 csapott evőkanál pirospaprikát, 2 evőkanál zsemlemorzsát, a sót és őrölt borsot. Jól összedolgozzuk. "Félhenger" formában tepsibe tesszük. A főtt tojásokat a közepébe beledugdossuk. Külsejét zsemlemorzsával megszórjuk és egy kicsit belesimítjuk.

Lefedve, 180 fokon kb. 60 percig sütjük. A végén, a fedőt levéve, a tetejét aranybarnára sütjük ( kb. 15 perc alatt).

Hentestokány

Hozzávalók:


60 dkg sertéskaraj 15 dkg füstölt szalonna 20 dkg gépsonka 10 dkg ecetes uborka őrölt bors hagyma só olaj mustár burgonya

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi fok: könnyű

Hentestokány


Elkészítés:


A húst vékony csíkokra vágjuk, majd elősütjük kevés olajon.
Ugyanebbe az edénybe beletesszük az apróra vágott sonkát, majd pár perc múlva a hagymát. Amikor már majdnem kész, beleforgatjuk az apróra vágott szalonnát. A vékony csíkokra vágott uborkát is belerakjuk, majd a húst. Sózzuk, borsozzuk, egy kis mustárral ízesítjük, majd készre pároljuk. Hasábburgonyával tálaljuk.

Tojásos tört burgonyával göngyölt füstölt sonka

Hozzávalók:


20 vékony szelet füstölt sonka vagy tarja 1 kg burgonya 0,5 dl olaj 1 közepes fej vöröshagyma 1 csokor petrezselyem 2 db tojás sárgája 3 db paradicsom frissen őrölt bors só

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi fok: könnyű

Tojásos tört burgonyával göngyölt füstölt sonka


Elkészítés:


A meg hámozott burgonyát nagyobb darabokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Közben a forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az aprított petrezselymet és a burgonyára öntjük. Burgonyanyomóval összetörjük, belekeverjük a tojássárgákat, majd a sonkaszeleteket tálcára terítjük, 1-1 jó evőkanál fűszeres burgonyát halmozunk rá és felgöngyöljük.
Most sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, a tetejükre 1-1 fél szelet paradicsomot teszünk, frissen őrölt borssal megszórjuk és végül 190°C -os sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Ha elkészült, forrón tálaljuk és ízlés szerint friss salátát kínálunk hozzá

Tejfölös-mustáros csirkemáj

Hozzávalók:


50 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 4 ek.olaj, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 ek.mustár, só, bors

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: nagyon könnyű


Elkészítés:


Az olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, beletesszük a májat és állandó keverés mellett, fehéredésig sütjük, hozzáadjuk többi hozzávalót, és készre sütjük. tálalás előtt sózzuk.

Amerikai palacsinta

Hozzávalók:


40 dkg sima liszt 2 csomag sütőpor (24 g) 1 teáskanál só 1 evőkanál kristálycukor 6 dl zsíros tej 2 db tojás 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: könnyű

Igazi amerikai palacsinta


Elkészítés:


A vajat egy bögrében beteszem a mikróba 1 percre. Közben jól összekeverem a lisztet a cukorral, sóval és a sütőporral. A halom közepébe egy kisebb mélyedést csinálok, abba öntöm a vajat, és szép lassan, keverés közben adom hozzá az előzőleg összekevert tojást és a tejet. Addig keverem, amíg csomómentes lesz. Régi típusú (nem teflon) palacsintasütőben sütöm, azt nem kell olajozni (mivel ez a tészta nagyon gyorsan magába szívja az olajat). Lassú tűzön kell sütni, mert centi vastagra feljön, és

Tanácsok:
Az amerikaiak vajat tesznek a tetejére és juharsziruppal öntik le.
Vigyázat, nagyon laktató!

csokis fagyi

Hozzávalók:


-2,5 deci tej -3 tojássárgája -1 kikapart vaníliarúd -7,5 dkg cukor -15 dkg étcsokoládé -2 deci tejszín -1 teáskanál kakaópor

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: könnyű

csoki gombóc


Elkészítés:


A tejet felforralom, a tojássárgáját a vaníliarúd belsejével és a cukorral habosra keverem, majd a forró tejet állandó kevergetés közben a tojásos masszához öntöm, és az egészet összemelegítem. A csokoládét 3 evőkanál tejszínnel a gőz fölött folyamatosan kevergetve felolvasztom, és a kakaóporral együtt a tojásos masszához öntöm, majd az egészet jól elkeverem. Az édes krémet 1 órára a hűtőbe teszem. A maradék tejszínt felverem, és azzal díszítem a krémből fagyiskanállal kivájt csokigolyókat. Ha pár óráig mélyhűtőben tárolom, akár csokoládéfagyiként is kínálhatom.

Chili con carne

Hozzávalók:


60 dkg darált marhahús 2 doboz konzerv vörösbab 1 vöröshagyma 2 sárgarépa 1 zeller 4 paradicsom 2 chilipaprika 1/4 teáskanál chilipor csipetnyi bors csipetnyi pirospaprika só 4-5 ek. olaj 1 petrezselyemgyökér

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi fok: közepes

Chili Con Carne


Elkészítés:


A húst olajban megpirítjuk, majd a felkockázott hagymát hozzáadjuk, és megsózzuk, borsozzuk, chiliport és pirospaprikát szórunk rá. A répát, a zellert, a gyökeret felkockázzuk, ezeket is a húshoz adjuk, végül a babot tesszük bele. A paradicsomot megtisztítjuk, héját lehúzzuk, felszeljük és a masszához adjuk. Végül ízlés szerint chilipaprikát teszünk bele

Rakott krumpli

Hozzávalók:


1 kg burgonya, 6 tojás, 10 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dl tejföl, diónyi vaj, só

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi fok: könnyű

Rakott krumpli recept


Elkészítés:


A krumplit héjában megfőzöm, majd hideg víz alatt lehűtöm, meghámozom és felkarikázom. A tojásokat keményre főzöm, meghámozom és felkarikázom, ugyanígy a kolbászt is. (a kolbászt hideg víz alatt megmosom, úgy könnyen lejön a héjja).

Kivajazok vagy olajjal bekenek egy tűzálló tálat. Az aljára fektetek egy sor krumplit, rá egy sor tojást, majd egy sor kolbászt és meglocsolom a tejföllel. A krumplit soronként meg szoktam sózni. Így rétegezem tovább, a tetejére egy sor tejföllel meglocsolt burgonya jut. Előmelegített forró sütőben addig süsöm, amíg pirosas színű lesz a teteje, és "bugyog a lében".

A tetejét meg lehet szórni reszelt sajttal is.
Ha kevés a tejföl, egy kanál liszttel és tejjel bővítem.

Kókuszos-túrós hógolyó

Hozzávalók:


25 dkg túró, foly. édesítőszer (szemesből 30-40 db), 2 cs. vanília cukor, 2 e.kanál tejföl, 2,5 dkg margarin (ez elhagyható) kb: 15 dkg kókuszreszelék.

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fok: nagyon könnyű

kókuszos túrós hógolyó(cukormentes)


Elkészítés:


A hozzávalókat összegyúrni, apró golyókat formálni és kókuszreszelékben megforgatni.

Ebből az adagból 19-20 db készíthető. Ez mellett sokféleképpen variálható.

Pl: a közepébe gyümölcs darabot tehetünk vagy mogyorót, mandulát, de akár rumba áztatott és apróra vágott mazsolával is dúsítható.
Csoki darabkákkal és csoki és színesdarába forgatható, mandulaforgácsba, stb...
(sós változat is készíthető,különböző reszelt sajtokkal, magvakkal, snidlingel, stb.)

Sajttorta

Hozzávalók:


1 db gyümölcstorta piskóta (készen kapható) 30 dkg natúr krémsajt 2 db tojás fél pohár tejföl 3 evőkanál cukor fél kg szép gyümölcs (egyféle) leginkább: eper vagy kivi

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: könnyű

Cheesecake


Elkészítés:


A krémsajtot habosra
keverjük 1 evőkanál cukorral, a tejföllel és a tojásokkal, majd a piskótára
terítjük. Meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk teljesen
kihűlni. A gyümölcs felét megszórjuk a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt,
és később összeturmixoljuk vele. Ezt az öntetet rásimítjuk a sajtrétegre, majd
a megmaradt gyümölccsel (pl. az egész eprekkel vagy kivi szeletekkel díszítjük
a tortát.

Hozzávalók:


1 db kész piskótalap (vagy egy 4 tojásból sütött piskóta), 3 evőkanál eperlekvár, 50 dkg túró, 10 dkg porcukor, 1 citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál zselatin, 2 dl tejszín - a tetejére: 60 dkg eper, 2 csomag gyümölcszselépor, 0,5 dl eperszörp

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fok: nagyon könnyű

Epres túrókocka


Elkészítés:


Elkészítés:
A piskótalapot megfelelő méretű, zsírpapírral bélelt tepsibe fektetjük, majd zsírpapírból kb. 5 dm magas karimát hajtogatunk köré. Eperlekvárral megkenjük. A túrót szitán áttörjük, porcukorral, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A zselatint kevés vízben feloldjuk, meglangyosítjuk és a túrós krémhez adjuk, végül a kemény habbá vert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk. A túrós krémet a lekváros piskótára simítjuk, és 1-2 óra alatt megdermesztjük. A megtisztított eperszemekkel szépen kirakjuk a tetejét. A gyümölcszseléport az előírásnak megfelelő arányban elkeverjük a felhígított eperszörppel, és felforralva, majd langyosra hűtve az eprekre csorgatjuk. Ha megdermedt, kockákra vágva, esetleg tejszínhabsapkával a tetején tálaljuk.