2010. szeptember 24., péntek

Csirkeraguleves



* 30 dkg csirkehús (vegyesen comb, szárny és mell)
* 2 közepes szál sárgarépa
* 2 közepes szál fehérrépa
* 1/2 kisebb zeller
* 1 maréknyi zöldborsó
* 1 csokor petrezselyem zöldje
* 1 ek liszt
* 2 ek olaj
* 1 dl tejföl
* 1 tk vegeta
* 1 tk só
* 1/2 citrom leve

tálaláshoz

* 2 főtt tojás
1. A megtisztított zöldségeket apró kockákra vágjuk, a húst kisebb darabokra.
2. A zöldségeket 1 ek olajon megfuttatjuk, rádobjuk a húst, még azzal is kicsit pirítjuk.
3. Felengedjük 2 l vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a vegetát. Közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek és a hús megpuhulnak.
4. Beleszórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet.
5. A lisztből és a maradék evőkanálnyi olajból világos rántást készítünk, hideg vízzel felengedjük és belekeverjük a levesbe.
6. Hozzáadjuk a tejfölt, jól elkeverjük és összeforraljuk.
7. A tűzről lehúzva belecsavarjuk a fél citrom levét és kész is.
8. A felszeletelt tojással, tűzforrón tálaljuk.

Bableves csipetkével és kolbásszal





* 25 dkg szárazbab
* 1 fej vöröshagyma
* 2 sárgarépa
* 2 gyökér
* 1/2 l húsleves
* víz
* 4 gerezd fokhagyma
* 1 kis csokor petrezselyem
* 1/2 ek liszt
* 1 kk pirospaprika
* szárazkolbász
* tejföl
* 1 tojás
* liszt
* só

# A babot pár órára beáztatjuk. A babot a húslevesbe feltesszük főzni, hozzáteszünk kb. 1/2 liter vizet is. A lábasba helyezzük egészben a vöröshagymát és a felvágott zöldségeket. Sózzuk ízlés szerint. Addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak.
# Kevés olajon rántást készítünk, úgy, hogy az összezúzott fokhagymát, és a petrezselymet megfuttatjuk, majd hozzátesszük a lisztet és a paprikát. A felengedett rántást hozzáöntjük a leveshez.
# A levesbe tesszük a felkarikázott kolbászt, és tovább főzzük.
# Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást elkeverjük, hozzáteszünk egy csipet sót, és annyi lisztel keverjük el, hogy keményebb tészta állagot kapjunk. A tésztát gombócba gyúrjuk, és a forrásban lévő levesbe csipkedjük. Ehhez a mennyiséghez a tészta felét szoktam a levesbe csipkedni. A tészta 5-8 perc alatt fő meg.

Cukkinis lecsó

Hozzávalók: 2 hagyma, 2 cukkini, 5 paradicsom, 4 szál virsli, pirospaprika, kapor, só, bors, olívaolaj (vagy kacsazsír)
Elkészítés:
1.) A hagymát felkockázzuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk.
2.) Rátesszük a felkockázott cukkinit és paradicsomot, megsózzuk, borsozzuk, pirospaprikát is adhatunk hozzá, majd felöntjük vízzel, belekeverjük a virslikarikákat és az egészet puhára pároljuk. A végén megszórjuk kaporral, és rizzsel vagy pirítóssal tálaljuk.

piritott-kaposzta-tejfollel


kb. fél kg gyalult kápszta
1 paprika
1 paradicsom (vagy konzerv, vagy sür.pari)
vegeta
darált paprika
1 ek barnacukor
2 ek olivaolaj
bors
őrölt kömény
római kömény
tandoori masala
tejföl

Serpenyőben olajat forrósítok, rádobom a káposztát, megcukrozom, lefedem. Takarékon hagyom, had piruljon szép lassan...közben saját gőzében meg is párolódik. Hozzáadom az apróra feldarabolt paprikát, paradicsomot. Időnként megkeverve, szükséges vizet pótolva pirítgatom. Mikor már szép barnás színt kapott mindenhol, vegetával, paprikával, fűszerekkel ízesítem. Pár ek vizet löttyintek alá, lefedve párolom, hogy az ízek jól átjárják a káposztát. 5-6 perc után lekapcsolom a gázt, tálra szedem, tejföllel meglocsolom.