2010. szeptember 27., hétfő

Hagymás-mustáros marhasült



* 8 szelet marha felsál
* 2 nagy fej vöröshagyma
* 10 dkg vaj vagy zsír
* mustár
* só
* bors
* víz
* olívaolaj
* tejföl
elkészítés

1. A húst enyhén klopfoljuk, a szélét késsel bevagdossuk. A szeleteket sózzuk, borsozzuk és megkenjük mustárral.
2. Egy tálba rétegezzük úgy, hogy a rétegek közé hagymakarikát és olívaolajat teszünk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
3. A felhevített zsiradékon a marhahús szeleteket lassú tűzön, egy széles lábasban, kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk.
4. Amennyiben szükséges, vízzel pótoljuk a levet. A hús kb. 1 óra alatt puhul meg.
5. Amikor megpuhult a marha, akkor adjuk hozzá ízlés szerint tejfölt

Pincepörkölt bográcsban



* 1 kg sertéscsülök
* 1,5 kg sertéscomb
* 3 kg burgonya
* 4 fej vöröshagyma, apróra vágva
* 1 kisebb fej fokhagyma, apróra vágva
* 4 paradicsom, négy felé vágva
* 4 paprika, hosszában félbevágva
* olaj
* só
* vegeta
* pirospaprika
* bors
* őrölt kömény
* kakukkfű
* babérlevél
* 2 dl vörösbor
elkészítés

1. A hagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, pirospaprikával meghintjük, és sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk.
2. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik,majd felöntjük egy kis vízzel.
3. A paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a fűszereket ízlés szerint beletesszük, és lassú tűznél, néha egy kevés vizet aláöntve, puhára főzzük. Figyeljünk,hogy sok lé ne legyen alatta.
4. Amikor már majdnem kész, a meghámozott, kisebb-nagyobb cikkekre vágott burgonyát is beleszórjuk, és együtt megpuhítjuk, hogy a kisebb darabok jól szétfőljenek, (ettől lesz jó sűrű a szaftja) mire a nagyobbak megpuhulnak. Ha kell, még utána ízesítünk egy kicsit.
5. Ha kész, levesszük a tűzről és beleöntjük a vörösbort, jól elkeverjük, majd 5 perc után tálalhatjuk.