2010. december 21., kedd

Sült töltött sertésborda-korona



0,5 kg őrölt disznóhús
25 dkg nyers disznókolbász
15 dkg apróra vágott hagyma
3 evőkanál vaj
10 dkg hámozott, kozkázott alma
pár szál apróra vágott friss zeller
0,5 kg zsemlemorzsa
1 csokor apróra vágott zöldpetrezselyem
1,5 evőkanál só
fél evőkanál bors
fél evőkanál apróra vágott zsálya
fűszeres vadalma (nem kötelező)

Elkészítése

Készítsük elő a sertésbordát, fűszerezzük be, csavarjuk össze és helyezzük egy tepsibe. Takarjuk be fóliával a csontok végét. Süssük 2 órán keresztül 180°C-on.
Idő közben készítsük el a tölteléket. Egy serpenyőben süssük az őrölt húst és kolbászhúst, amig elkezdenek fehéredni és elvesztik a véres színüket. Egy külön edénybe tegyük félre a húst.
Ugyanabban a serpenyőben fonnyasszuk meg a hagymát vajban. Tegyük hozzá az almát és zellert, főzzük 5 percig. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá az őrölthús keveréket, kenyérmorzsát, petrezselymet, sót, borsot és zsályát. Keverjük jól össze.
Vegyük ki a sültbordákat a sütőből.
Tegyünk a bordák alá több réteg erős aluminium fóliát, ez lesz az alapja a tölteléknek. Kanalazzuk bele a tölteléket a borda-koronába. Tegyük vissza a sütőbe alacsonyabb hőfokra és süssük további 1 órát.
Ha elkészült, tegyük sültes tálba, díszítsük fűszeres vadalmával (ha van rá lehetőség).
Tálaláskor vágjunk szeleteket a bordák közé vágva.

Mustáros sertéskaraj pirított burgonyával



- 60g dijoni mustár
- 2 evőkanál juharszirup
- egy teáskanál csípős paprika szósz
- 2 teáskanál apróra vágott friss rozmaring, plussz 6 szál
- 4 gerezd fokhagyma, hámozva és paszírozva
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 kicsontozott sertéskaraj
- 12 szelet bacon
- 6 db. kisebb burgonya négybe vágva
- só, bors

Elkészítése

1. Egy nagy lezárható műanyag zacskóba helyezzük a páchoz szükséges alapanyagokat: mustár, juharszirup, csípős szósz, rozmaring, fokhagyma és 2 evőkanál olívaolaj. Tegyük bele a sertéshúst, és zárjuk le a zacskót. Hagyjuk hűtőszekrényben legalább 1 órát, vagy akár egy éjszakát.

2. Melegítsük a sütőt 200 C-ra. Helyezzük a rozmaring szálat a seprenyő közepére. helyezzünk hat 30 cm-es konyhai zsinórt atepsiben leresztben, 5 cm távolságra egymástól. Helyezzük rá a pácolt sertést. Fektessük a szalonna szeleteket a sertés karajra. Küssük a zsinórt jó szorosan a karaj köré úgy, hogy a bacon is hozzá legyen kötve. A szabad végeket vágjuk le.

3. Szórjuk a hús köré a burgonyákat és spricceljük be a maradék olajjal. Fűszerezzük a burgonyát. Tegyük be a sütőbe. Időnként keverjük meg a burgonyát. Süssük kb. 1 órát, majd tálaljuk.

Narancsos kacsa



A narancs és a kacsa nagyon jó párost alkotnak. A receptben szereplő narancs, mint gyümölcs, lekvár és likőr, kifejezetten karácsonyi jelleget ad ennek az ételnek. Annyira különleges ízvilág, hogy a hús tölteléket nem is igényel. Próbáljuk ki a narancsos kacsát, ha szeretnénk karácsony alkalmából meglepni családunkat egy ízletes és pikáns étellel, vagy a gesztenyés pulyka helyett idén más jellegű különlegességet tálalnánk..



Hozzávalók:

* 1 kisebb kacsa (kb. 1,5 kg)
* 1 sárgarépa
* 1 petrezselyemgyökér
* 1 hagyma
* 3 (bio)narancs
* 1 (bio)citrom
* 1 tk só
* 2 késhegynyi őrölt bors
* 2 ek olaj
* 3 dl csirkeleves
* 2 ek cukor
* 4 ek borecet
* 4 ek narancslikőr
* 2 ek étkezési keményítő
* 2 ek narancslekvár

Elkészítés:

1. A kacsát alaposan mossuk meg és töröljük szárazra. A zöldségeket és a hagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel. Egy éles késsel hámozzuk meg az egyik narancsot úgy, hogy a fehér részét is vágjuk le, majd filézzük ki. Ez úgy megy a legkönnyebben, ha a „nem vágó” kezünkben tartjuk a narancsot, és óvatosan bevágunk 2-2 hártya közé a gerezd mentén.
2. Egy másik narancs és a citrom héját vékonyan vágjuk le és szeleteljük fel. Lévén, hogy normális esetben a narancs és a citrom héja is kezelt, érdemes bio gyümölcsöt használni. Két narancs és a citrom levét kinyomjuk és félretesszük (tegyük hozzá a filézésnél távozó értékes gyümölcslevet is).
3. A kacsát alaposan fűszerezzük belül sóval, borssal. Tepsibe öntsünk olajat és forrósítsuk fel a 200 fokra előmelegített sütőben. Mellével lefelé beletesszük a kacsát a tepsibe és 15 percig sütjük. A zöldséget és a hagymát a kacsa mellé rakjuk és a másik oldalán is 15 percig sütjük. Majd locsoljuk rá a forró húslevest és süssük további háromnegyed-egy órán át (hús és sütő függvénye).
4. Közben a cukrot karamellizáljuk (világosbarnára pirítjuk), beletesszük a gyümölcsök héját és kifacsart levét. Főzzük gyenge tűzön 20 percig.
5. Ha a kacsa puha, zárjuk el a sütőt és pihentessük benne, amíg előkészítjük a szószt. Ehhez a kacsa kisült levét a zsírtól tisztítsuk meg (kanalazzuk le óvatosan). A maradék levet öntsük össze az ecettel, valamint a gyömölcsleves-héjas keverékkel és rövid ideig főzzük össze. Majd hő nélkül keverjük hozzá a likőrt.
6. A keményítőt keverjük el kevés vízzel, adjuk a szószhoz, és kissé melegítve sűrítsük be vele a szószt. A végén adjuk hozzá a lekvárt, keverjük össze és ízesítsük sóval, borssal.
7. A kacsát daraboljuk fel. Tálaljuk a narancsfilékkel és a szósszal.

Rozmaringos sült csirkemell

Friss rozmaringot cserépben vagy csomagolva ma már nem gond beszerezni. Élelmiszerboltokban és zöldségesnél is kapható. Persze nem mindig, ezért érdemes előre megvennünk, a cserepes, de a csomagolt változat is pár napig hűtőben vagy hűvös helyen eláll. Ezzel a friss fűszernövénnyel készül a rozmaringos sült csirkemell, amely nem csak sütőben, de nyáron grillezve is egyszerűen elkészíthető, arról nem is beszélve, hogy elő tudjuk készíteni és sütésig a hűtőben tárolható. A recept kissé már a tavasz és a nyár frissességét juttatja eszünkbe..

Hozzávalók (4 fő részére):

  • 2 darab bőrös dupla csirkemell
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 4 nagyobb rozmaring ág
  • só, bors
  • kevés olaj, kötöző zsinór

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket vágjuk ketté, és csontozzuk ki. Ez nem bonyolult feladat, viszont így sokkal hamarabb megsül a hús. A póréhagymát vágjuk hosszú csíkokra, vagy szedjük szét leveleire, a szalonnát szeleteljük fel vékonyra, a rozmaring ágakat vágjuk ketté.
  2. A csirkemell bőrét kézzel óvatosan lazítsuk fel. A bőr alatt sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele 1-1 szelet szalonnát és 2-3 csík póréhagymát, majd tegyük rá a rozmaringot.
  3. Fordítsuk meg a melleket, a másik oldalt szintén borítsuk be szalonnával, póréhagymával és rozmaringgal. Ha szükséges, kötözzük át a melleket, hogy megtartsák a formájukat.
  4. A csirkemelleket serpenyőben, először bőrös felével, majd a másik oldalon 5-5 percig elősütjük, ezután 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
  5. Tálalás előtt vágjuk le a zsinórt és húzzuk ki a rozmaring ágat.


Sült pulyka töltelékek



A sült pulyka egyik legfontosabb kelléke a töltelék. Hagyományosan a pulyka hasüregét töltötték meg, de a modern sütőkben magasabb hőmérsékleten sütünk, így sokszor a töltelék nem sül át rendesen. Ez különösen fontos, ha a töltelékekben nyers hús is van, ezért a modern álláspont az, hogy töltelékkel csakis a pulyka nyakát töltsük meg, vagy külön tepsiben süssük ki..

Kétféle tölteléket készíthetünk – húsosat és húsmenteset. A húsos töltelék általában darált sertéshússal készül, esetleg füstölt szalonna darabokkal. A húsmentes töltelék gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, diók, mogyorók, zöldségek, zsemlemorzsa és zöldfűszerek keveréke. Íme néhány fantasztikus recept mindkét változathoz:

Húsmentes töltelékek

A húsmentes töltelékkel nyugodtan megtölthetjük a pulyka hasüregét vagy nyakát, combját, de külön tepsiben is kisüthetjük.

Szőlős töltelék

* Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 hagyma aprítva, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 15 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg magtalan fehér szőlő félbe vágva, 4 ek aprított petrezselyem, 1 kis tojás felverve.
* Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, majd ebben megdinszteljük a hagymát és fokhagymát. Áttesszük egy tálba, elkeverjük a többi hozzávalóval. Megtöltjük a pulykát.

Sárgabarackos töltelék

* Hozzávalók: 1 hagyma aprítva, 2 szár rozmaring aprítva, 1 gerezd fokhagyma törve, 15 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg póréhagyma aprítva, 15 dkg sárgabarack aprítva, 2 tojás felverve.
* Elkészítés: Elkeverjük a hozzávalókat és megtöltjük a pulykát.

Zsályás töltelék

* Hozzávalók: 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 1 hagyma aprítva, 1 gerezd fokhagyma aprítva, 1 szál rozmaring vagy kakukkfű levél, 6 zsálya levél, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg fenyőmag, 1 tk só, őrölt bors, 3 ek petrezselyem zöld
* Elkészítés: a vajban megpuhítjuk a hagymát és fokhagymát, majd 1 percig tovább dinszteljük a zöldfűszerekkel. Hozzáadjuk a citromhéjat és a fenyőmagot, sót, borsot és 7 percig barnára sütjük – vagy a sütőben grill alatt megbarnítjuk. Petrezselyem zölddel tálalás előtt megszórjuk.

Húsos töltelékek

A húsos töltelékekkel legyünk óvatosak. Érdemes a nyakat megtölteni, de inkább süssük ki gombócként vagy egy hőálló dísztálban.

Gesztenyés töltelék

* Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 hagyma aprítva,1 gerezd fokhagyma, ½ tk citromos kakukkfű, 6 szelet füstölt szalonna kockákra vágva, 1 kis csokor petrezselyem zöld, ½ sertés darált hús, 1 tojás, 2 citrom reszelt héja, 20 dkg főtt vagy sült gesztenye, 4 ek olívaolaj
* Elkészítés: A vajban megpuhítjuk a hagymát és a fokhagymát. A petrezselyem zöldet összeturmixoljuk a kakukkfűvel, hozzáadjuk a bacon-t és néhány másodpercig tovább turmixoljuk. Hozzáadjuk a tojást, darált húst, citromhéjat, a sült hagymát, sózzuk, borsozzuk. Eldolgozzuk. Átöntjük egy tálba és hozzáadjuk az apróra vágott gesztenyét. 40 golyót formálunk a masszából és az olívaolajban kicsit átsütjük, majd a pulyka mellett 30 percig sütjük a sütőben.

Almás töltelék

* Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 vöröshagyma aprítva, 2 zellerszár szeletelve, 1 gerezd fokhagyma aprítva, 1 zöld alma megpucolva és nagyjából reszelve, 4ek aprított petrezselyem zöld, ½ tk kakukkfű aprítva, 45 dkg darált hús, 2 citrom reszelt héja.
* Elkészítés: a vajban megpuhítjuk a hagymát, fokhagymát és zellerszár szeleteket. Átöntjük egy tálba, elkeverjük a többi alapanyaggal. Egy mély tepsit kivajazunk (püspökkenyér sütőforma is jó), megtöltjük a töltelékkel és lefedjük alufóliával. A pulykával 45-50 percig sütjük (kevesebb ideig, ha a tepsi nem mély)

Szalonnás töltelék

* Hozzávalók: 2 hagyma, 15 dkg vaj, só, bors, 10 dkg füstölt szalonna (pancetta) kockákra vágva, 1 csokor petrezselyem zöld aprítva, 1 csokor zsálya aprítva, 25 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, 20 dkg aszalt barack (aprítva és 10 percig főzve), 1 narancs reszelt héja.
* Elkészítés: a vajban megpuhítjuk a hagymát, hozzáadjuk a bacon-t, és 10 percig sütjük. Átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a többi alapanyagot. Egy napig állni hagyjuk a hűtőszekrényben. A sütés napján megtöltjük a pulykát a masszával.

Mézes kacsacomb



A balzsamecet és méz kombinációja ideális kacsa pácolásához. A mézes kacsacomb sütésével azonban óvatosan kell bánni, mert könnyen megég a hús, a tepsi pedig kormos lesz. Ezt megelőzhetjük alacsonyabb hőmérsékleten való és vízfürdő feletti sütéssel..

Hozzávalók (4 személyre)

* 4 kacsacomb
* 3 újhagyma (vagy salotta hagyma), aprítva
* 2 gerezd fokhagyma, préselve
* 3 ek balzsamecet
* 3 ek méz
* 2 ek szójaszósz
* 1 csipet tengeri só, néhány szem bors (őrölve)

Elkészítés

1. A hozzávalókat elkeverjük, majd egy lapos tálba öntjük a felét, rátesszük a kacsacombokat, leöntjük a maradékkal. Jól megforgatjuk a pácban – minimum 2-3 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Néha-néha megforgatjuk.
2. 180 fokra bemelegítjük a sütőt. Egy rácsos tepsibe vizet öntünk (kb 1-2 centiméternyit). A rácsra helyezzük a lecsurgatott kacsacombokat (bőrrel felfelé). Megkenjük a páccal és a felmelegedett sütőben kb 1 órán át keresztül sütjük. 10-15 percenként meglocsoljuk 1-2 kanál páccal, 30 perc után megfordítjuk, de továbbra is locsolgatjuk a maradék páccal.
3. Amikor már szép barna, kb 50-60 perc után, a sót és őrölt borsot a combokra szórjuk (a bőrös oldalra), és 10 percig tovább sütjük, bőrös oldallal felfelé.
4. Melegen tálaljuk.

Sült csirke



A sült csirke az egyik legfinomabb étel, amely ideális családi ebédre, vacsorára, de akár egy vendégváró menü főszereplője is lehet. Elkészítése változatos és egyszerű – hiszen a előkészítés után a sütőben 1-2 óra múlva mondhatni „magától” elkészül..

A tökéletes sült csirke szinte minden séf célja és a legtöbb háziasszony álma. Természtesen “mindenki másképp csinálja” – vannak, akik a hús minőségében vélik a siker titkát, mások az alacsony hőmérsékleten való sütésben, sokan a sütés alatti folyamatos locsolásban vagy rácson való sütésben hisznek stb. A valóság az, hogy többféleképpen lehet a sült csirkét elkészíteni - az eredmény akkor perfekt, ha a hús puha (de nem mállós!) a bőr viszont ropogós. Íme néhány tipp ehhez:

* Először is vásároljunk tudatosan – minél jobb a csirke tartási módja, annál jobb a hús minősége és annál finomabb lesz az íze.
* Sütés előtt tisztítsuk meg és mossuk át alaposan a csirkét (a hasüreget is), majd papírtörlővel töröljük szárazra!
* Dörzsöljük be vajjal kívülről a csirkét, majd a bőr alatt a mellkast – ezáltal a bőr ropogósabb lesz, a mell hús viszont nem szárad ki.
* A csirke hasüregébe tegyünk citromot, zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát – de ne tömjük tele!
* Fűszerkeveréket, szószt, mázt, pasztát a bőr alá is tehetünk, vigyázva arra, hogy a bőr ne sérüljön meg.
* A csirke lábakat célszerűbb nem összekötni, így a csirke egyenletesebben sül.
* A rácson való sütés a hő opcionális forgását biztosítja – ideális a V alakú rács, amely magasabbra emeli a csirkét, továbbá a keletkezett szaft kissé karamellizálódik (intenzívebb ízt eredményezve), miközben a zsír réteg kiválasztódik, amit sütés után könnyen el lehet távolítani.

Sütési idő

* Az általános szabály az, hogy egy egész csirke sütésére (kb190 fokos sütőben) számítsunk 35-45 percet kilóként, amihez adjunk extra 15- 20 percet.
* Egy másik sütési módszer alapján először magas hőmérsékleten, 220 fokon 15-20 percig sütjük a húst, majd 175-190 fokon - addig, amíg a bőr aranybarna színű lesz, és tiszta lé folyik a combokból.
* A harmadik sütési módszer alapján a csirkét egy mély, fedett lábasban, alacsony hőmérsékleten, több órán keresztül sütjük (általában zöldségekkel együtt).
* Mindhárom módszerhez találhatók receptek a cikkünk végén.

Sült libacomb



Egész liba helyett gyakran célszerűbb csak libacombot vagy -mellet készíteni, hiszen hamarabb átsül, ugyanakkor kiadós. A sült libacomb nagyon egyszerű alaprecept, amelyhez csak kiváló minőségű libahúsra van szükség, az étel lényegét egyértelműen az adja meg..

Hozzávalók:

* 4 db libacomb
* 2 db alma
* 2 hagyma
* só, bors, majoránna

Elkészítés:

1. A libacombokat mossuk és szükség esetén tisztítsuk meg. Töröljük szárazra, és fűszerezzük sóval, borssal és majorannával.
2. Az almák magházát vágjuk ki, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk mindet negyedekre.
3. Egy megfelelő méretű tepsi alján helyezzük el a combokat (bőrös oldallal lefelé), majd köréjük rendezzük el a hagyma és alma darabokat. Öntsünk kevés vizet a tepsi aljára. 170 fokos sütőben lefedve addig sütjük a combokat, amíg teljesen megpuhulnak. Az utolsó fél órára fordítsuk a combokat bőrös oldallal felfelé, és fedő nélkül pirítsuk meg a bőrt (közben néhányszor locsolgassuk).
4. Tálalás előtt a pecsenyeléről kanalazzuk le a zsírt. A maradék pecsenyelevet szűrjük át, az alma és hagymadarabokat passzírozzuk szitán hozzá, majd az egészet forraljuk be (esetleg be is süríthető).
5. Tálaljuk a libacombokat az almás-hagymás pecsenyelével és tetszés szerinti passzoló körettel.

Fürj aszalt szilvával



Hozzávalók – fürjként

* 4 db aszalt szilva (magtalan)
* Likőr, konyak vagy rum
* 2 db főtt vagy sült gesztenye
* Fél-fél tk aprított rozmaring és kakukkfű
* 3 csík füstölt szalonna
* Só, bors

Elkészítés

1. Az aszalt szilvát az alkoholban beáztatjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. Közben 1 csík szalonnát apró kockákra vágunk, a gesztenyéket durván felaprítjuk.
3. Egy serpenyőben, kevés olajban, a szalonna darabokat megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a gesztenyét, 2-3 percig sütjük. Közben 2 db aszalt szilvát durva darabokra vágunk, hozzáadjuk a szalonna darabokhoz. A másik kettőt hagyjuk az alkoholban.
4. A fürj üregét megtöltjük az aszalt szilvás töltelékkel, majd betekerjük 2 szalonna csíkkal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a füstölt szalonna sós – így nincs szükség sok sóra!)
5. Kb 30 percig szép barnára sütjük, a szalonna legyen ropogós. Ne süssük túl!

Mustáros fácáncomb



A mustáros fácáncomb egy nagyon könnyen és egyszerűen elkészíthető étel. Ráadásul tuti finom, és kiváló vendégváró vagy ünnepi fogás lehet (amivel nem kell a konyhában kínlódni órákon át). Konyhakész fácáncomb filét hentesnél vagy hypermarketekben lehet kapni..

Hozzávalók

* 8 db fácáncomb filé
* 5 dkg puha vaj
* 4 ek Dijoni mustár
* 2 ek citromlé (frissen préselt)
* 1 ek puha barnacukor
* 1 tk paprika
* 2 ek szezámmag

Elkészítés

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A vajat, mustárt, cukrot, citromlevet és paprikát elkeverjük.
2. A combokat egy tepsibe helyezzük, a vajas masszát rákenjük. 15 percig sütjük, a combokat megfordítjuk, a szafttal lelocsoljuk.
3. Rászórjuk a szezámmagot és 15 percig tovább sütjük.

Rozmaringos gyöngytyúk



A gyöngytyúk a csirke remek alternatívája, hamarabb megsül, és a kissé vadíze nem igényel túl sok fűszerezést. A rozmaringos gyöngytyúk receptje egy egyszerű verzió, és tuti sikert arat egy baráti vagy családi ebéd főételeként..

Hozzávalók

* 1 gyöngytyúk (1kg)
* 3 szál rozmaring
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 citrom, felezve

Mártáshoz

* 3 dkg vaj vagy margarin
* 1 tk olívaolaj
* 25 dkg salotta hagyma
* 1 szál rozmaring (levelek aprítva)
* 35 ml balzsamecet
* 3 dl csirkeleves
* 1-2 tk liszt vagy kukoricakeményítő

Elkészítés

1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
2. A tyúkot átmossuk, papírtörölközővel szárazra töröljük. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk.
3. A fokhagymákat és rozmaring szálakat a hasüregbe tesszük. A citrom egyik felét a tyúkra csavarjuk, majd a másik felével együtt a hasüregbe tömjük.
4. Fedő vagy fólia alatt 30 percig sütjük, majd fedő nélkül további 20-30 percig. Akkor jó, ha tiszta lé folyik a combokból.
5. Közben elkészítjük a mártást: A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk. A vaj (margarin) felét és az olajat felmelegítjük, majd a hagymát fedő alatt, nagyon alacsony lángon kb 20 percig puhára dinszteljük. Levesszük a fedőt, és 10-15 percig barnára sütjük, karamellizáljuk. Hozzáadjuk az aprított rozmaringot, kicsit elkeverjük, majd felöntjük a balzsamecettel. Kb 10 percig sűrű sziruppá redukáljuk és felöntjük a húslevessel. Egy szedőkanálnyi mártást elkeverünk a maradék vajjal és liszttel, majd fokozatosan a mártáshoz habarjuk. Amikor a mártás besűrűsödik, lehúzzuk a tűzhelyről, melegen hagyjuk.
6. A gyöngytyúkokat felvágjuk, tányérra helyezzük, majd leöntjük a mártással.

Szalonnás pulyka


Szalonnás pulyka

A következő recept egy klasszikus karácsonyi sült pulyka. Nagyobb pulyka esetén számoljunk több hozzávalóval.

Hozzávalók: 3 kg pulyka, 12 csík szalonnás bacon, 25 dkg vaj

Elkészítés

  1. Az ujjainkkal dörzsöljük be alaposan vajjal a pulyka húsát a bőr alatt. Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és-vagy belsejét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.
  2. 230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük. A sütőt lejjebb állítjuk 180 fokra és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatjuk.
  3. Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel – ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulya esetében a sütési időt kalkuláljuk ki a fentiek szerint.
  4. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk. Pihentetjük addig, amíg elkészítjük a szószt és befejezzük a köreteket.
  5. Az ünnepi asztalon szeleteljük.

Csirke sókéregben

Hozzávalók: 1,5 kg csirke, 1,5 kg só (nem tévedés), 5 tojásfehérje, 1 alma, 1 ek. ételízesítő por, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál fekete bors

Elkészítés: A tojásfehérjét kissé verje fel, de nem kell habbá verni. Kb. 1 deciliter vízzel együtt keverje a sóhoz.

A csirkét tisztítsa meg, mossa le, és papírtörlővel törölje szárazra. A hasába tegye bele, a kicsumázott, négybe vágott almát. Szórja bele a majoránnát, a borsot és az ételízesítőt.

Egy tűzálló edény alját kenje be annyi nedves, összetapadt sóval, hogy az egészet elfedje, majd tegye rá a csirkét. A megmaradt összes sót tapassza rá a húsra. A csirke bőre sehol se látsszon ki. A sütőben a vizes só kiszárad és kéreggé sül, a kéregben pedig minden íz és illatanyag bennmarad.

Előmelegített, forró sütőben kb. 70 percig süsse a szárnyast.

A sókéreg lebontása nem mindig egyszerű, de megéri, mert nagyon finom, ízletes lesz a hús. Sok salátával, vagy ízlés szerinti más körettel tálalja.

Narancsos harcsa


Igazi különlegesség szentestére.

Összetevők:

Hozzávalók:
2 ek (oliva) olaj
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 cs petrezselyem
2 db narancs leve
1/2 citrom leve
só, bors
és persze a harcsa
A harcsa: A teljesen bőrtelenített és csont nélküli
halszeleteket besózva állni hagyjuk. A szósz: Amíg a
harcsa áll, a hagymát olajon megpároljuk, majd levéve a
tűzről hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, só, borsot,
valamint a narancs és citromlét. Ezután a szószt
összeforraljuk. A kikészítés: A halszeleteket
beletesszük egy tűzálló edénybe, leöntjük a szósszal és
lefedve forró sütőben 15-20 percig pároljuk, majd fedő
nélkül 15-20 percig sütjük. Krumplipürével tálaljuk.

Karácsonyi Kacsa


A kacsa a húsok "királynője".

Összetevők:

1 fiatal kacsa, fél kg szelídgesztenye, 1 fej hagyma, 3 dkg vaj, 25 cl felfőzött leveskocka, tárkony, turbolyalevél, kakukkfű, majoránna, só, bo
Elkészítés:

Szedjük le a gesztenye héját. Dobjuk forrásban lévő vízbe. 3 perc múlva szedjük ki, csöpögtessük le és hámozzuk le a második héját. Pirítsuk meg vajon a vékonyra vágott hagymát. Ha már üveges, húzzuk félre, adjuk hozzá a gesztenyét, az apróra vágott fűszereket és egy kevés sót, borsot. Öntsük a felfőzött leveskocka lébe, főzzük 10 percig, majd hagyjuk kihűlni. Töltsük meg a kacsát a gesztenyével, majd varrjuk össze. Kívülről szórjuk meg sóval, borssal. Szúrjuk nyársra és grillsütőben, 175 fokon süssük egy óra hosszat.

Karácsonyi töltött pulyka


Hozzávalók: 1 bébi pulyka, 50 dkg gesztenyemassza, 2 tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg
gomba, 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), fél dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 3
gerezd fokhagyma, 2 cent konyak, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és
törött bors.
A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra összevágom. A császárhúst ugyancsak
apróra metélem, majd a zsírját kiolvasztom, és ráteszem a hagymát, valamint a
zúzott fokhagymát. Folytonos kevergetés közepette megfonnyasztom. Ezután
beleteszem a megtisztított és nagyon finomra vágott gombát. Sóval, borssal,
pástétomfűszerrel ízesítem és kihűtöm. Hozzáöntöm a tejszínt, és belekeverem a
villával szétnyomkodott gesztenyemasszát. Beleteszem a felvert tojásokat,
valamint a konyakot, és addig keverem, amíg az egész teljesen egynemű masszává
válik. A kiöblített, és lecsöpögtetett szárnyast, belülről besózom, és a hasába
tömködöm a gesztenyés masszát. A nyílást bevarrom, hogy a töltelék ne
folyhasson ki belőle. Az olajat megsózom, majd a tepsibe fektetett pulykát
bekenem a sós olajjal. Aláöntök 2 pohár vizet, és alufóliával jó szorosan befedem.
Előmelegített forró sütőbe tolom, és 2 óra 30 percen keresztül közepes lángon
párolom. Ezután a fedőt leveszem a tepsiről, és szép pirosra pirítom minden
oldalán. 20 percig hagyom állni, mielőtt felvágnám. A tölteléket – nagyon óvatosan,
hogy ne essen szét – egy darabban kiveszem a pulyka hasából, és annyi szeletre
vágom, amennyi a húsdarab. A sült pulykadarabokat nagy pecsenyéstálra úgy
rakom fel, hogy minden húsdarab mellett legyen egy-egy szelet gesztenyés
töltelék. Ecetes szilva vagy pikáns befőtt illik mellé a legjobban.