2009. november 10., kedd

Csülkös bableves



Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
80 dkg füstölt sertéscsülök
2 gerezd fokhagyma
8-10 szem egész bors
15 dkg fehérrépa
15 dkg sárgarépa
2 babérlevél
10+3 dkg (2 evőkanál) liszt
1 tojás
1 közepes fej hagyma
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
2 dl tejföl
ecet vagy citromlé
fél hegyes zöldpaprika
Elkészítése:Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, és szikkadni hagyjuk. A rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a maradék 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük. Végül ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk. A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika-karikákkal díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
4 főre

Pina collada



Hozzávalók:
jégdara
2 rész fehér rum
1 rész kókuszlikőr
4 rész ananászlé
Elkészítése:Öntsük a tört jeget a shakerbe, adjuk hozzá a rmot, kókuszlikőrt és ananászlét. Könnyedén rázzuk, majd szűrjük le egy nag ypohárba, aminek az aljára jégdarát tettünk. Díszíthetjük ananásszal és koktélcseresznyével. Kínáljuk szívószállal.
2 főre

Jókai-bableves - Magyarország recept


12 dkg szárazbab
» 12 dkg debreceni kolbász
» 1 füstölt sertéscsülök
» 2 evőkanál zsír
» 2 evőkanál liszt
» 1,5 dl tejföl
» 1 szál sárga répa
» 1 szál fehér répa
» zeller
» 1 fej vöröshagyma
» 2 zöld paprika
» 1 paradicsom
» 1 gerezd fokhagyma
» petrezselyemzöld
» pirospaprika
» só
Először a babot beáztatjuk, vízben egy éjszakát állni hagyjuk. A csülköt feltesszük főni, közben megtisztítjuk a zöldségeket és feldaraboljuk. Az apróra vágott hagymával együtt zsiradékon megpirítjuk, kis vízzel felöntve puhára pároljuk. Ezután a babot levél együtt hozzá öntjük, füstölt húslével hígítjuk. Bele rakjuk a felkarikázott zöldpaprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Közben kisütjük a kolbász zsírját, és paprikás rántást csinálunk belőle, majd bele szórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Ha a bab megfőtt berántjuk és tejföllel besűrítjük, kolbászdarabokat és csipetkét főzünk bele. A levest tányérba merjük, a csülökkel együtt. forrón tálaljuk .

Formás hagymás burgonya recept

» 1 kg burgonya
» 2 nagy fej hagyma
» 5 dkg margarin
» 2 ek. olaj
» 1 ág rozmaring
» 1 mokkáskanál szárított zsályalevél
» só, bors

A héjastul megfőzött burgonyát meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, és kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a burgonyához, sózzuk, jól megborsozzuk, zsályával és rozmaringgal fűszerezzük. Egy csillag alakú sütőformát alaposan kivajazunk, majd a burgonyás keveréket belerendezzük. Előmelegített sütőben, 220 fokon 25-30 percig sütjük

Fázós krumpli recept

» 75 dkg újburgonya
» 1 1/2 dl világos sör
» 1 tojás
» 3-4 ek. liszt
» 1 tk. só
» 1 mk. őrölt bors
» 1 késhegyni őrölt gyömbér
» liszt
» olaj a sütéshez
» 4 adag tartármártás

A burgonyát megmossuk, leszárítjuk, és lisztbe hempergetjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a sört, a sót, borsot és gyömbért, majd annyi lisztet, hogy sűrű palacsintatészta legyen. Beleforgatjuk a burgonyákat, majd alacsony fokozaton, olajban kisütjük. Tartármártással kínáljuk.

Fokhagymás krumpligaluska recept

» 1 kg burgonya
» 25 dkg liszt
» 1 tojás
» 4 ek. olaj
» 1 púpozott tk. só
» 4 gerezd fokhagyma
» 1 csokor kapor
» 3 dl tejföl

A meghámozott burgonyát durvára reszeljük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a burgonyát, az olajat, az összetört fokhagymát és a lisztet. Ha nagyon kemény a tészta, kevés vízzel lazítsuk. Forró, sóval ízesített vízbe szaggatjuk, és puhára főzzük. A tejfölbe belekeverjük a felaprított kaprot. A tésztát leszűrjük, leöblítjük, majd a tejfölbe forgatjuk

Gulyáskrémes makaróni recept


» 30 dkg makaróni
» só
» 10 dkg felszeletelt füstölt szalonna
» 1 gerezd fokhagyma
» 10 dkg parenyica sajt
» 2 ek. vaj
» 4 ek. gulyáskrém
» 3-3,5 dl tejszín
Amíg a tésztát puhára főzzük, egy serpenyőben megpirítjuk vajon a szalonnát, hozzáadjuk az összepréselt fokhagymát, a gulyáskrémet, a tejszínt és a reszelt sajt felét. Amint a sajt is szépen elolvadt, hozzákeverjük a főtt tésztát, majd az egészet eloszlatjuk a tányérokon. Végül megszórjuk a maradék sajttal, és már kínálhatjuk is.

Mákos guba recept


» 60 dkg liszt
» 2 tojás
» 4 dl tej
» 1/2 csomag élesztő
» 6 dkg vaj
» 6 dkg cukor
» csipetnyi só
» 20 dkg mák
» 2 dl tej
» 5 dkg méz
» 3 dkg zsír
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, hozzákeverünk egy kevés lisztet és kelni hagyjuk. Ha megkelt hozzákeverjük az egész lisztet, rudakat formálunk belőle, majd megsütjük őket. Végül, összekeverjük tejben főtt, mézes mákkal, amit zsírral keverünk össze.

Pásztortarhonya recept

» 10 dkg füstölt szalonna
» 1 fej vöröshagyma
» 1 ek. pirospaprika
» 1/2 kg sertéshús
» só
» őrölt babérlevél
» őrölt kömény
» víz
» 1 ek. olaj
» 15 dkg tarhonya
» 1/2 kg burgonya
» 2 zöldpaprika
» 3 paradicsom

A szalonnát apróra vágjuk, a vöröshagymát lereszeljük, majd együtt megpirítjuk őket. Rászórjuk a pirospaprikát. A húst felkockázzuk, majd a hagymás szalonnához adjuk. Hozzáadjuk a sót és a fűszereket, majd a vizet, és fedő alatt megpároljuk. Közben az olajon megpirítjuk a tarhonyát, majd annyi vízben, amennyi ellepi, 5 percig pároljuk. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd a tarhonyához adjuk. A paradicsomot és a paprikát négyrét vágjuk, majd amikor a burgonya puhulni kezd, hozzáadjuk. Amikor teljesen megfőtt, hozzákeverjük a húshoz, és egyszer felforraljuk

Csikós tokány recept

» 80 dkg sertéslapocka
» 10 dkg füstölt szalonna
» 5 dkg zsír
» 12 dkg hagyma
» 2 dkg só
» 10 dkg lecsó
» 3 dl tejföl
» 3 dkg liszt
» 1 dkg paprika

A zsírban megpirítjuk a szalonnát, hagymát, hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük vízzel, és megfőzzük. A felcsíkozott húst beletesszük a lébe, és puhára pároljuk. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a lecsót, a tejföllel kevert lisztet és jól felforraljuk

Báránypaprikás galuskával recept

» 1 kg bárányhús
» 2 dkg só
» 3 dkg liszt
» 5 dkg zsír
» 10 dkg hagyma
» 2 dkg paprika
» 10 dkg lecsó
» 4 dl tejföl
» 5 adag galuska

A zsírban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fűszereket, kevés vizet, puhára főzzük benne a felkockázott húst, majd beletesszük a lecsót, liszttel kevert tejfölt, és galuskával tálaljuk.

Babgulyás belsőséggel recept

35 dkg marhaszív
» 35 dkg marhavese
» 20 dkg marhatőgy
» 6 dkg zsír
» 20 dkg hagyma
» 1 dkg fokhagyma
» 2 dkg paprika
» 2 g köménymag
» 1 g majoranna
» 2 dkg só
» 25 dkg szárazbab
» 15 dkg zöldpaprika
» 15 dkg paradicsom
» 6 dkg liszt
» 1 db tojás
A babot előre megfőzzük. A belsőségeket felkockázzuk. A hagymát megpirítjuk a zsírban, majd hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát, paradicsomot, fűszereket, és tovább pirítjuk. A belsőségeket a pörköltalapba rakjuk, kevés vízzel felöntjük, és puhára főzzük. lisztből és tojásból csipetkét készítünk és a levesbe főzzük, végül a babot is beleöntjük

Epres túrógombóc

Hozzávalók kb. 15 gombóchoz: 50 dkg tehéntúró4 evőkanál búzadara2 tojássócitromzsemlemorzsazsiradékporcukorkisebb szemű szamócaÖntet: 25 dkg szamóca3-4 evőkanál kristálycukor1 csomag vaníliás cukor1 dl vízElkészítési idő: 1 óraNehézségi fok: ☺Előkészítés: A szamócákat alaposan mossuk meg, majd csípjük le a szárát.Elkészítés:A túrót villával törjük át, tegyünk bele kevés sót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, 4 púpozott evőkanál grízt, és egy citrom reszelt héját. Az egészet alaposan keverjük össze. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a túrós masszához, majd pihentessük fél órát.3-4 evőkanál zsíron, vagy olajon pirítsunk meg 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, tegyük félre, míg a túrógombócok kifőnek.Egy lábasba tegyünk vizet forrni, majd a túrós massza pihentetése után vizes kézzel formázzunk gombócokat, amiknek a közepébe tegyük a szamócákat. Tegyük enyhén sós, forrásban lévő vízbe, óvatosan kavarjuk meg, nehogy letapadjon, majd főzzük ki. Ha a gombócok a víz tetejére feljöttek, 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal szedjük ki, és még forrón forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában.Tálalásnál szórjuk meg porcukorral, esetleg adhatunk hozzá szamóca öntetet.
Az öntet a következőképpen készül: a megmosott, kicsumázott epret cukorral, vaníliás cukorral turmixoljuk le. Adjuk hozzá a vizet, majd kevergetve főzzük fel. Tipp:
Puhább, könnyebb a túrógombóc, ha villával áttörjük a túrót, esetleg szitán, krumplinyomón keresztül nyomjuk.
A tojásokat egészben is hozzá lehet adni a masszához, de könnyebb lesz a gombóc, ha a fehérjét felverjük.
Egy kis darab túrós masszát lapítsunk szét a tenyerünkön, tegyük a közepébe az epret, majd körben takargassuk be, és formázzunk szabályos gombócot belőle. Ha valahol lyukas marad a gombóc, osszuk el rajta egyenletesen a túrót, esetleg a masszából tegyünk még hozzá.
Tegyük a gombócokat lobogó vízbe, vigyázva, nehogy megégessük magunkat. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, vegyük lentebb a lángot, és így főzzük azokat tovább 2-3 percig.
Érdekesebbé tehetjük a túrógombócokat, ha a zsemlemorzsába 3 dkg kristálycukrot, és 4-5 dkg darált diót keverünk.
Az öntetet nem kell tökéletesen simára turmixolni, nem baj, ha kisebb eper darabok maradnak benne. Jó étvágyat!

Sajtos pogácsa


Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 60 dkg liszt6 dkg zsír12 dkg margarin7 dkg füstölt szalonna ledarálva3 tojás sárgája2-3 dkg só4 dkg élesztő 1 dl tej1 kiskanál cukor2 dl tejföl10 dkg reszelt sajt Tetejére:1 tojáskb. 10 dkg reszelt sajtElkészítési idő: 40 perc + kelesztés + sütésNehézségi fok: ☺☺Előkészítés:
Daráljuk le a füstölt szalonnát
Mérjük ki a hozzávalókat.
A tejet a cukorral melegítsük fel, adjuk hozzá az élesztőt, és várjuk, amíg megkel. Elkészítés: Adjuk a liszthez a hozzávalókat a megkelt élesztővel együtt. Kézi robotgéppel dolgozzuk ki alaposan, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük legalább 45 percen keresztül, vagy amíg a duplájára nem kel.Lisztezett deszkán gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Egy egész tojást verjünk fel, majd a kinyújtott tészta tetejét vastagon kenjük meg vele, és szórjuk rá a reszelt sajtot, hogy mindenhová bőven jusson. Kicsi pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és helyezzük tepsikre, egymástól legalább 2 cm-re a pogácsákat. Meleg helyen kelesszük újból 30 percig.Előmelegített sütőben süssük 5 percig 200º C-on, ezután folytassuk a sütést 180 ºC-on 20-25 percig, vagy míg aranybarna nem lesz a teteje. Melegen a legfinomabb. Tipp:
A füstölt szalonnát helyettesíthetjük Füstölt ízű ízesítő kockával, persze ekkor 13 dkg zsírt számoljunk a 6 dkg helyett.
Még érdekesebbé tehetjük a pogácsát, ha 1 kis fej vöröshagymát nagyon apróra vágva, kevés zsíron aranybarnára megdinsztelve keverünk a nyers tésztához.
Szobahőmérsékletű hozzávalókkal könnyebben megkel a tészta.
Trappista sajttal készítsük, de kipróbálhatjuk más könnyen reszelhető fajtával is.
A szaggatás után kimaradt tésztát újból gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, kenjük meg tojással, és szórjuk meg sajttal, majd kelesszük meg és süssük ki. Ezt folytassuk addig, míg marad a tésztából.
A tepsiket, sütőlapokat nem kell megzsírozni, mivel a tésztában bőven van zsiradék, nem fog leragadni.
Mikrohullámú sütőben néhány másodperc alatt újra melegíthetjük, de csak kis adagokban, mert ekkor hamarabb szárad a teteje. Jó étvágyat!

Tojásos lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 2-3 nagy fej vöröshagyma12 paprika6 paradicsom8 tojás2 evőkanál zsír vagy olajsóőrölt borsElkészítési idő: 45 percNehézségi fok: ☺Előkészítés:A vöröshagymát vágjuk apróra. Felezzük meg a paprikákat, magozzuk ki, majd keresztben szeleteljük fel kb. 1 cm-es csíkokra. A paradicsomokat is szeleteljük fel csíkokra. Elkészítés:Egy serpenyőben dinszteljük üvegesre a felvágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a csíkokra vágott paprikát, néha megkevergetve, fedő alatt félig pároljuk puhára. Adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot, és fedő alatt, időnként megkevergetve pároljuk tovább a lecsót, amíg minden megpuhul.A tojásokat verjük fel, majd öntsük paradicsom-paprika keverékhez, és folyamatos kevergetés mellett süssük a tojásokat, kb. 5 percig.Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, melegen tálaljuk friss kenyérrel. Tipp:
A lecsó szintén egy olyan étel, amelyet mindenki a saját ízlése szerint készíthet el.
Vigyázzunk, nehogy leégjen a lecsónk. Ha kell, adjunk még hozzá zsiradékot.
Zsír helyett olajat is használhatunk.
Tojás mellett, és helyett tehetünk bele főtt rizst is.

Aranygaluska

Hozzávalók: 300 g finomliszt30 g élesztő100 g kristálycukor250 ml tej2 tojás sárgája1 citrom reszelt héja1 evőkanál rumCsipet só50 g vajSzóráshoz:200 g darált dió100 g kristálycukor10-20 g vajElkészítési idő: 40 perc + kelesztés + sütésNehézségi fok: ☺☺Elkészítés:50 ml tejet langyosítsunk meg, oldjunk fel benne 2 kiskanál kristálycukrot, és keverjük hozzá az élesztőt. Pár percig hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, csipet sót, maradék langyos tejet, a megolvasztott vajat, és a felfuttatott élesztőt. A citromot alaposan mossuk meg, majd a héját vékonyan reszeljük bele. Ízesítsük rummal, majd kézi dagasztógéppel alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Ezután takarjuk le, és kelesszük fél órán keresztül.Közben egy kerek, tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, vékonyan hintsük meg darált dióval, a többi diót pedig keverjük össze a kristálycukorral. Melegítsünk meg 10-20 g vajat.Amikor a tésztánk a kétszeresére kelt, borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk 1 cm vastagra, és 2-3 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A kapott tészta darabokat mártsuk az olvasztott vajba, hempergessük meg a cukros dióban, majd tegyük egymás mellé a vajazott, diózott tálba. Letakarva még fél órát kelesszük, majd előmelegített sütőben 200 ºC-on süssük aranyszínűre. Tálaláskor hintsük meg porcukorral, és adjunk mellé vaníliaöntetet, esetleg borhabot. Tipp:
Langyos hozzávalókkal dolgozzunk, hogy könnyebben megkeljen a tészta.
Akkor jó a tésztánk, ha szép fényes, és könnyel elválik az edény falától.
A cukros-dióba mártott tészta darabokat egyenletesen osszuk el a tálba, hagyjunk helyet a további kelesztésnek.
Vaníliaöntetet a legegyszerűbben vaníliás pudingból készíthetünk a leírásnak megfelelően, csak adjunk hozzá 10 ml tejjel többet. Hagyományos elkészítése: 2 tojás sárgáját keverjünk csomómentesre 40 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 200 ml meleg tejjel. Tűz fölött, állandó kevergetés mellett sűrűsítsük be, majd a tűzről levéve, szintén kevergetve, hűtsük ki.

Pizzás tallér


Hozzávalók kb. 65 tallérhoz: 500 g liszt100 g trappista sajt30 g friss élesztő100 ml tej1 kiskanál kristálycukor150 ml tejföl100 g margarin2 tojás1 evőkanál sóTetejére:pizzakrémpizza fűszerkeverékvagy házi ketchup150 g trappista sajtElkészítési idő: 60-70 perc + sütési időNehézségi fok: ☺Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg, keverjük el benne a kristálycukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a lereszelt sajtot, sót, margarint, tejfölt, felfuttatott élesztőt, egy egész tojást, és egy tojás sárgáját. Az egészet alaposan dolgozzuk ki, majd letakarva, langyos helyen kelesszük 15-20 percig. A pihentetés után újból gyúrjuk át, és ismét pihentessük 15-20 percig. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 1.5-2 cm vastagra és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk ki pogácsákat. Ezeket tegyük tepsibe, egymás mellett kellő távolságot hagyva, mert sütés közben megdagadnak. A sütőt kapcsoljuk 190 ºC-ra. A tallérok tetejét kenjük meg házi ketchup-al, vagy ízlés szerinti fűszerekkel elkevert pizzakrémmel, és szórjuk meg reszelt trappista sajttal. Tegyük a sütőbe, 190 ºC-on süssük 20-25 percig. Melegen a legfinomabb, de hidegen is nagyon ízletes, és puha, omlós. Tipp:
Az alaposan kidolgozott tészta hólyagos, szép fényes, és elválik az edény falától.
A kimaradt tojásfehérjét tegyük félre, esetleg fagyasszuk le; később felhasználhatjuk másik süteményhez.
A házilag készített ketchup a legfinomabb hozzá, de különböző fűszerekkel elkevert pizzakrémmel is kitűnő.

Párnafánk

Hozzávalók:500 g finomliszt80 g kristálycukor2 tojássárgája30 g élesztő300 ml langyos tejcsipet só1 citrom reszelt héjaolaj a sütéshezsárgabaracklekvár kevés kimaradt tojásfehérje Elkészítési idő: 20 perc + 30 perc kelesztési idő + sütési időNehézségi fok: ☺Elkészítés:Mérjük ki a hozzávalókat.100 ml tejet melegítsünk meg, keverjünk el benne 10 g kristálycukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt. Pár perc alatt futtassuk fel. A lisztet tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, a csipet sót, a citrom reszelt héját, és a tojások sárgáját. Amikor az élesztő felfutott, öntsük a masszához, a maradék langyos tejjel együtt. Kézi dagasztóval az egészet alaposan dagasszuk ki, majd letakarva fél óráig hagyjuk kelni a tésztát.Amikor legalább a duplájára kelt, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. 0,3-0,4 cm-re, és fánkszaggatóval szaggassunk nagy korongokat belőle. Minden korong közepébe tegyünk kiskanálnyi sárgabaracklekvárt.A kimaradt tojásfehérjét villával verjük fel, majd kenjük meg vele a fánkok széleit. Ezután hajtsuk félbe óvatosan, nehogy a lekvár kifolyjon belőle, és ujjainkkal jól nyomkodjuk össze a széleket. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és az elkészített fánk párnácskák mindkét oldalát süssük aranybarnára.Melegen tálaljuk, porcukorral meghintve.