2010. augusztus 13., péntek

Körtebefőtt

Hozzávalók: Befőzésre a muskotály- vagy a citromkörte a legjobb. Elkészítés: Meghámozzuk a gyümölcsöt és egészben vagy félbevágva azonnal citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A vizet leöntjük róla, leöblítjük, üvegekbe rakva ráöntjük a szirupot, hogy ellepje. Lekötözzük az üvegek száját, a két ceofánréteg közé borsónyi tartósítószert teszünk, és a víz forrásától számított 10 percig takaréklángon gőzöljük. A szirup készítése: minden kg tisztított gyümölcsre 30 dkg cukrot és 0,5 liter vizet számítunk. Egy darabka vaníliával vagy citromhéjjal felfőzzük, és langyosan öntjük a körtére. Ne tegyük túlzottan tele az üveget, nehogy gőzöléskor kifolyjon a leve.

Savanyúságlé uborkára (télire)

Hozzávalók:

5 l víz

5 kanál só

1 kg cukor

7,5 dl 20%-os ecet

1 kávéskanál szalicil


Elkészítés:

A hozzávalókat összeforraljuk.Még forrón ráöntjük az üvegekbe rakott uborkára és még így lekötjük.


Tanácsok:

Én szoktam a lébe beletenni babérlevelet,egész borsot,mustármagot vagy koriandert.

Az üvegekbe pedig kaporszárat.

A sok cukor miatt édesebb lesz az uborka.Mi így szeretjük.

lecsos-szelet


A karajt vékony szeletekre vágtam. Nem vertem ki, csak kézzel elnyomkodtam. Csak lazán beforgattam lisztbe és elősütöttem.
Kiszedtem tányérra.
Füstölt szalonnát kockára vágtam, a kevés maradék olajon megsütögettem, rávágtam egy fej vöröshagymát is. Ekkor jött a nyáron eltett lecsó az üvegből. Kis só, pici cukor, csak ami elveszi a paradicsom savankás ízét.
Csipet szárított bazsalikomot is szórtam bele.
Rátettem a hússzeleteket, azokat is megsóztam, majd fedő alatt puhára pároltam.Rizs, tészta a legjobb köret mellé, mi most sült krumplival ettük.

sajtos-vagdalt


Hozzávalók 1 rúdhoz.


75 dkg darált hús
2 kifli vagy zsemle
1 egész tojás és egy sárgája
1 vöröshagyma
petrezselyemzöld
15 dkg sajt
só, bors, majoránna


paradicsom sürítmény


A kifliket beáztattam, a hagymát finomra összevágtam.
A sajt kivételével összegyúrtam a hozzávalókat.
Egy darab alufóliát kicist megolajoztam, és azon ujjnyi vastagon szétnyújtottam a húst.
Nagyobb reszelővel ráreszeltem a sajtot, a fólia segítségével feltekertem, és tepsibe tettem.
Forró zsiradékkal meglocsoltam a tetejét és előmelegített sütőben barnára sütöttem. Kb. eg y óra alatt kész.


Mielőtt kivettem megkentem a tetejét sűrített paradicsommal, ( nem adta magát könnyen, összefröcskölt a beste!) de ekkor már csak pár percre szabad visszatenni mert megég.


Lehet ekkor a tetejére egy kis sajtot is olvasztani.

rizsfelfujt


Hozzávalók:
1 liter tej
25 dkg rizs
5 tojás
15 dkg cukor
3 dkg vaj
csipet só

A rizst annyi vízzel, hogy ellepje, egy csipet sóval és a vajjal felteszem főni. Ha a vizet magába szívta ráöntöm a tejet. Felforrás után csökkentem a tüzet, majd el is zárom és fedő alatt, gőzben hagyom a rizst omlósra puhulni.

5 tojás sárgáját a 15 dkg cukorral habosra keverek, hozzáteszem a kissé kihűlt rizst.
A fehérjéből kemény habot verek és a tojásos rizshez forgatom óvatosan, hogy ne törjön össze.
Aki szereti ilyenkor tehet bele mazsolát is.

Alaposan kikent jénaiba vagy tepsibe sütjük, 200 fokos előmelegített sütőben.
Ha szép piros barna a teteje akkor jó.
Még azon forrón nagy kockákra vágjuk.
Málnaszörppel, lekvárral , befőttel tálaljuk.

hamburgerzsemle


Hozzávalók:
  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 40 g olaj
  • 1 tojás
  • 100 g joghurt
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
Mindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 pecig.