2010. augusztus 26., csütörtök

Penne Carbonara - Hang on Little Tomato

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg tollhegytészta
10 szelet füstölt, húsos szalonna
5 tojás sárgája
1 dl habtejszín
12 dkg parmezán, reszelve
só, bors

A tésztához felteszem a vizet főzni. Közben a szalonnát megsütöm, jó ropogósra. Egy keverőtálban a tojások sárgáit felverem a tejszínnel és hozzáadom a parmezán felét. A tészta már időközben bekerült a forró vízbe, sőt, kész is. Leszűrom, majd ráöntöm a szószt és a szalonnadarabokat. Kicsit összekeverem, és a tetejére jöhet a maradék parmezán.

pasta carbonara

Káposztával töltött paprikák

Hozzávalók:

- 1,5 kg burgonya
- 1,5 kg fehér káposzta
- 1,5 liter víz
- 1 kg húsos paprika
- 3 dkg só
- 3 dl fehérborecet
- 3-4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál mustármag
- 10 szem fekete bors
- 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés:

kaposztaval toltott A káposztát megtisztítjuk, vékony szálakra vágjuk, enyhén besózzuk és kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk. A vizet felforraljuk a sóval, az ecettel, a cukorral, a fűszerekkel, és utána teljesen kihűtjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, forró sós vízzel leöntjük, és kb. 10 percig állni hagyjuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A káposztát jól kinyomkodjuk, és szorosan megtöltjük vele a paprikákat. Az előkészített üvegekbe nem túl szorosan berakjuk a paprikákat. Felöntjük az ecetes, fűszeres lével és tetejüket szorosan lezárjuk. Száraz hűvös helyre tesszük, és ott tároljuk.

lecso telire


8 l lábas, 3 kg TV paprika, 15 db nagyobb vöröshagyma, 20 db nagyobb paradicsom, só, olaj vagy zsír.
Elkészítés A hozzávalókat megtisztítjuk , majd összevágjuk. A paprikát kicsumázzuk, hosszában négy felé, majd 3 mm vastagra a hagymát is négyfele és 3 mm vastagra. A paradicsomot leforrázzuk, majd kiszedjűk, lehúzzuk a héját, csumáját kivágjuk, 8-10 fele vágjuk. Másfél dc olajba feltesszük a hagymát, ha megfonnyadt rá a paprikát, majd a paradicsomot. Mikor levet enged sózzuk és puhára pároljuk. Forrón rakjuk üvegekbe, tetejére késhegynyi szakicilt, rá a kupakot. Száraz dunsztban hagyjuk egy napon át.

Szőlőlekvár


SZŐLŐLEKVÁR

Hozzávalók:
2 kg fekete szőlő (Othello, lehet kevés fehér is benne)

20 dkg cukor

1 tasak Quittin 3:1 zselésítő befőzőszer

4-5 szem szegfűszeg.

Elkészítés:
A tisztára mosott szőlőt leszemeztem, gyümölcscentrifugával kipréseltem. A maradék héjat, magokat egy szűrőn átpasszíroztam egy fakanállal, hogy a benne maradt szőlőhúst is teljesen kipréseljem.
Így kaptam 1,25 kg szőlőlét, szőlőhúst, magok és héj nélkül. Ezt felforraltam, majd csendes lángon 1 óráig főztem. Teatojásba tettem a szegfűszeget, és ezzel is főztem még háromnegyed órát.
A léből kb. 2 dl-t kimertem egy külön kis tálkába, és csomómentesre elkevertem benne a zselésítő befőzőport. Visszaöntve újra felforraltam, és hozzáadtam a cukrot. Összekevertem, és az újraforrástól számítva még 5 percig kellett főzni. Ezután tisztára mosott üvegekbe mertem.

Nem kell megijedni, hogy folyékony még a levárunk, szépen be fog zselésedni.
Különleges ízvilág, szerintem nagyon finom!


Lecsó uvege


LECSÓ TÉLIRE

Hozzávalók:

3,5 kg tv paprika

1 kg paradicsom

1 kg vöröshagyma

1,5 dl olaj

1 evőkanál őrölt pirospaprika

Szalicil.

Elkészítés:

A paprikát alaposan megmosom, szeletelem, 2 ujjnyi csíkokra vágom. A vöröshagymát megpucolom, felkockázom. A paradicsomot pár percre forró vízbe, majd hideg vízbe mártom, így a héját könnyen le tudom húzni, és kisebb darabokra szeletelem.

Egy jó nagy fazékban az olajon megdinsztelem a hagymát, 1 evőkanál sót teszek rá, majd egy evőkanál pirospaprikát, és azonnal felöntöm 1 dl vízzel. Ráteszem a darabolt paprikát, sózom, és kb. 10 percig dinsztelem. Belerakom a paradicsomot is, és tovább főzöm. Kb. fél óra alatt elkészül. Nem szabad túl puhára párolni, hiszen felhasználásnál még melegíteni fogom!

Míg a lecsó fő, előkészítem az üvegeket: egy magasfalú tepsibe 1 liter forró vizet öntök, ebbe állítom a tisztára mosott üvegeket. Így ha beletöltöm a lecsót, nem fognak megrepedni. Megtöltöm a lecsóval az üvegeket, a lé lepje el teljesen a paprikát! Minden üveg tetejére 1 csipet szalicilt szórok, majd légmentesen lezárom az üvegeket.

Egy stabil asztalkára plédet terítek, rá konyharuhát, és az üvegeket ide sorakoztatom. Jól betakarom - ez a szárazgőz. 1-2 napig hagyom itt kihűlni, majd a helyére, lehetőleg hűvös kamrába sorakoztatom őket. Ebből a mennyiségből 10 üveg lecsót tudok készíteni. Nálam 1 évnél tovább nem áll el, mert felhasználom:))

Dunsztolás egyszerűbben:
Egyszerűen megoldható, nem kell plédezni, napokig kerülgetni a befőtteket. Elegendő egy közönséges müanyag hűtőtáska, amivel a strandra is szoktak menni. Ebbe soronként 6 db 7,5 dl. üveg fér. A HŰTŐTÁSKA aljába , forgalomból kivont törölközőt teszünk, aztán az első sor üvegeket, szintén letarkajuk frotir törölközővel majd a második sor befőtt következik, letakárás, és mehet a kamrába. Majd 2-3 nap múlva a kamra polcaira.

A lecsó felhasználásnál kockára vágott húsos füstölt szalonnát zsírjára pirítok, teszek bele karikázott füstölt kolbászt, vagy virslit, jól átmelegítem, ráteszem a lecsót, végül ráöntöm a felvert, sózott tojásokat. Sajttal meghintve tálalom. Remek reggeli, vagy könnyű vacsora:)).