2009. június 21., vasárnap

Zakuszka

Hozzávalók: bab (nagy szemű vagy fejtett bab), pritamin paprika, fehér paprika, paradicsom, étolaj, és fűszer tetszés szerint.

Tetszés szerinti mennyiségű babot egy külön edénybe tegyünk fel főni. A pritaminpaprikát, és a fehér paprikát húsdarálóval darájuk össze, majd egy kevés paradicsommal egy nagy lábosban tegyük fel főni. Az étel készítése szinte állandó keverést igényel. Lassú tűzön főzzük. Amikor a paradicsomos levét elfőtte, akkor utána már csak olajjal engedjük fel, hogy mindig egy kicsi olaj legyen a tetején. Amikor már kezd krémszerűvé válni, akkor daráljuk meg a főtt babot, és azt is keverjük bele, olajjal felöntve. Kb. 5-6 óra múlva, amikor már krémszerűvé válik, akkor lesz kész. Közben egyszer kétszer a massza áthajtható paradicsom-paszirozón, így gyorsabban fő.
A fűszerezése tetszőleges, de fontos a babérlevél: 10-15 levél az egész lábosban.
Készítsünk elő zárfedeles, de kicsi üvegeket, merjük bele a masszát, de mindig úgy, hogy egy kis olaj a tetejét ellepje. A lezárás után az üvegeket dunsztolni kell, de nem kell hozzá semmilyen tartósító szer. Körülbelül egy hónap múlva fogyasztható, általában kenyérre kenve.

Dúsított zakuszka
Az előző masszát ki lehet egészíteni padlizsánnal is. A padlizsánt a vaslapra tesszük, majd minden oldalán addig sütjük, míg szenessé nem válik a héja. Ezután az összeégett növényt tegyük vízbe, majd az égett részét kézzel hámozzuk le. A magját nem kell eltávolítani. Ezt a padlizsánt kell beledarálni a masszába. Ezt esetleg napokkal hamarabb is el lehet készíteni. Hűtőben tárolandó.

A zakuszkába apró szemű babot is főzhetünk, ezt akkor nem daráljuk bele. Hosszú csíkokra vágott laskagombával (vagy vargányával) is dúsíthatjuk, ezt sem daráljuk össze. Ezeket nagyobb üvegekbe tesszük, de összefőzzük az alapmasszával.
A zakuszkát minden erdélyi család más-más módszerrel készíti.
Szalonnával ízesített salátaleves

Hozzávalók: 3 fej saláta, ecet, só, bors, 2 tojás, 3 vékony szelet szalonna, kis tej, liszt

A salátát megmossuk, felaprózzuk, majd fövő sós vízben puhára főzzük. Fokhagymaszárat vagy fokhagymaszeleteket főzünk bele. Közben a szalonnát megpirítjuk, majd a két tojást ráütjük, felverjük. Sózzuk, borsozzuk. A tejjel és a liszttel habarást készítünk, beleöntjük a levesbe, felforraljuk, öntünk bele 1 kanál ecetet. Ezután felvágjuk 4 darabba az elkészült szalonnás rántottát, 1 percig főzzük együtt, majd levesszük a tűzről. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
Fokhagymás rántott krumpli

Hozzávalók: krumpli, zsír, 3 cikk fokhagyma, só

A krumplit megmossuk, meghámozzuk, majd közepes vékonyságú hosszúkás szeletekre vágjuk. 1 nagy kanál zsírt lábosban felforrósítunk, majd beletesszük a felvágott krumplit, sózzuk. Lefedjük, fedő alatt, kis lángon sütjük. Amikor félig megkészült, a felszeletelt fokhagymát rászórjuk. Visszafedjük. Közben finoman megforgathatjuk, hogy ne süljön oda. Húsok mellé adjuk.

Lúdlábtorta

Hozzávalók:

  • 3 db tojás,
  • 6 evőkanál cukor,
  • 1 csapott evőkanál kakaópor,
  • 3 evőkanál finomliszt,
  • 3 dl tej,
  • 4 dkg csokoládé ízű pudingpor (főzős) = 1 csomag
  • 20 dkg vaj,
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
  • kb. 35 dkg meggybefőtt (magozott)


Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük 1 evőkanál cukorral. A tojásfehérjét két evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A kakaót a lisztbe forgatjuk. A tojásos masszákat egybekeverjük, majd rászitáljuk a kakaós lisztet és óvatosan beleforgatjuk. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába papírt teszünk, beleöntjük a piskótamasszát, elsimítjuk és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 18-20 percig sütjük (végezzünk tűpróbát).

Néhány percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva lehúzzuk a papírt róla és teljesen kihűtjük.

A megybefőttet lecsöpögtetjük és mindegyiket félbevágjuk (12 szemet tegyünk félre a díszítéshez).

A tejet a pudingporral és a maradék cukorral (3 evőkanál) keverjük simára és kislángon folyton kevergetve főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már kihűlt a habosra kevert vajjal összedolgozzuk. 10 dkg csokoládét gőz fölött megolvasztunk és a krémbe csorgatjuk (díszítéshez vegyünk ki belőle néhány evőkanálnyit). A piskóta köré tortakarimát teszünk és rásimítjuk a krém 2/3-át. A meggyet rárakosgatjuk szépen elosztva, majd befedjük a maradék krémmel. Minimum két órára tegyük hűtőbe dermedni.

A maradék (20 dkg) étcsokoládét gőz fölött olvasszuk meg, a tűzről levéve adjuk hozzá az olajat, majd öntsük rá a tortára. Mielőtt megdermed a csokoládébevonat jelöljük ki a 12 szelet helyét. Újra tegyük hűtőbe és legalább 5-6 órát (vagy másnapig) hűtsük.

A díszítéshez félretett krémet tegyük habzsákba és minden szelet szélére csillagcsőrrel nyomjunk egy-egy rózsát és díszítsük a félretett meggyszemekkel.

Lúdlábtorta

Krumplis/rongyos palacsinta recept



Hozzávalók:
Kb. fél kg főtt, áttört burgonya
annyi liszt, amennyit a burgonya felvesz
zsír

bors

Elkészítés:
A krumplit sózom, borsozom, majd összegyúrom annyi liszttel, amennyit felvesz. Akkor jó a tészta, ha elég rugalmas, nyújtható. Ha összeállt a tészta, akkor elnyújtom amilyen vékonyra csak tudom. Lekenem a tészta felületét zsírral, összehajtom, mint a pogácsát. Újra elnyújtom, lekenem. Ezt még néhányszor megismétlem. Minél többször nyújtjuk el, annál foszlósabb lesz a palacsinta. Közben nem kell pihentetni a tésztát, de nem baj ha pihen sem. Az utolsó nyújtás után felszeletelem a tésztát. Akkora téglalapokat vágok, ami még belefér a palacsintasütőbe. A téglalapok közepét kétszer ferdén bevágom. Hogy miért, azt nem tudom, Anyu is mindig így készítette.
Ha jól ki van dolgozva a tészta, akkor a rétegek lefoszlanak egymásról. Innen kapta a "rongyos" elnevezést.
Ha tehetem, akkor kacsazsírral kenem le a tésztát. Nekem így finomabb.
Ezután a palacsintasütőben mindkét oldalát pirosra sütöm. Hogy biztos ne ragadjon le kevés zsírral megkenem a palacsintasütőt. Feldobva is meg lehet fordítani :)

Tanácsok:
A Fiúk fokhagymaporral megszórva fogyasztják, én natúr szeretem.
Melegen finomabb, mint ha már kihűlt.
.

Mogyoróvajas csokigolyók


Hozzávalók 30 darab falatnyi golyóhoz:

20 dkg tejcsoki
1,5 dl tejszín
4 dkg mogyoróvaj (esetemben crunchy peanut butter)
fél narancs reszelt héja és 1-2 ek. leve
10 dkg darált háztartási keksz

A hempergetéshez: kókuszreszelék (vagy apróra vágott natúr földimogyoró)

A tejszínt egy kis lábasban felforrósítottam, beledobáltam a csokidarabokat és addig kevergettem, míg fel nem olvadt.

Utána belekevertem a többi hozzávalót is és hűtőbe tettem néhány órára.

A megkeményedett masszából kis golyókat formáztam és kókuszreszelékben meghempergettem őket.

Fekete-erdő fatörzs

Hozzávalók:

  • 4 db tojás,
  • 13 dkg cukor,
  • 3 zacskó vaníliás cukor,
  • 8 dkg liszt,
  • 5 dkg étkezési búzakeményítő,
  • 2 dkg kakaópor,
  • 2 csapott teáskanál sütőpor,
  • 2 cl cseresznyepálinka vagy 2 fiola (8 ml-es) sütőaroma,
  • 4 dl tejszín,
  • 1 zacskó habfixáló,
  • 1 üveg magozott meggybefőtt,
  • 1/2 citrom lereszelt héja,
  • 5-5 dkg tej és ét tortabevonó


Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben beleszórunk 10 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd rászitáljuk a 2 dkg étkezési keményítővel, a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet. Óvatosan összekeverjük.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 percig sütjük. A piskótalapot a széleknél meglazítva megnedvesített, cukorral meghintett konyharuhára borítjuk. A sütőpapírt lehúzzuk, a tésztát a konyharuhával betakarva hűlni hagyjuk.

Folpackkal kibélelünk egy kb. 11 x 30 cm-es (1 literes) őzgerinc formát. A piskótából kivágunk egy 18 x 30 cm-es lapot, a formába fektetjük, és meglocsoljuk a pálinka (vagy aroma) felével. 1,5 dl tejszínt 1 zacskó vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük és a formában lévő piskótába töltjük, majd betesszük a hűtőbe.

A kimagozott meggyet alaposan lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A megmaradt étkezési keményítőt (3 dkg) kevés meggylében csomómentesen elkeverjük. A maradék meggylevet a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, majd belevegyítjük a keményítőt. Összeforraljuk, beleszórjuk a meggyet, majdnem teljesen kihűtjük, és a vaníliahabra halmozzuk.

A piskótalapból kivágunk egy 10,5 x 30 cm-es lapot (a maradékot tetszés szerint használjuk fel), meglocsoljuk a maradék cseresznyepálinkával (aromával) és a kompótrétegre fektetjük. A fatörzset legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A diszítéshez a felaprított kétféle bevonót külön-külön forró vízfürdőben megolvasztjuk, majd vékonyan hideg porcelánlapra (egy nagy tál is megteszi) simítjuk, majd rövid időre hűvösre tesszük, hogy megdermedjen. Egy széles pengéjű késsel forgácsokat faragunk belőle.

A fatörzset a formából kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük és a fatörzset körbe bevonjuk vele és beszórjuk a csokoládé-forgácsokkal.

Fekete-erdő fatörzs

Túrós-barackos piskótatorta

Hozzávalók:

piskótához:

  • 4 db tojás,
  • 4 evőkanál rétesliszt,
  • 4 evőkanál kristálycukor

A 4 tojás fehérjét elkezdjük habbá verni, úgy hogy a végefelé fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot és úgy verjük keményre, majd egyenként (tovább verve) adjuk hozzá a tojások sárgáját. Végül óvatosan beleforgatjuk (legjobb egy lyukas fakanál) a kanalanként adagolt lisztet. A piskótatésztát egy papírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaformában sütjük (180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc - tűpróba!)

piskóta sütés előttés sütés után

A piskótát néhány percig pihentessük a formában, majd rácsra borítva hűtsük ki teljesen és vágjuk fel két lapba.


túrókrémhez:A túrókrém hozzávalói

  • 25 dkg túró,
  • 10 dkg porcukor,
  • 5 cl baracklé (a befőtt leve, ha abból készítjük)
  • 6 lap zselatin (1,5 dkg por)
  • 4 dl tejszín
  • 2-3 barack (befőtt is jó - akkor kb. 5-6 fél barack jól lecsöpögtetve)
  • díszítéshez: 2 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 1 evőkanál porcukor, 2 db fél barack

Elkészítés:

A túrót törjük át, a barackokat vágjuk apró kockákra. A tejszínt verjük fel kemény habbá.

A tejszínt kemény habbá verjükŐszibarackbefőtt kis kockákra vágva

A zselatinlapokat áztassuk egy kevés vízbe, amíg megpuhul, majd nyomkodjuk ki és tegyük gyenge tűzre, ahol éppen addig melegítsük, amíg feloldódik. Várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl, majd keverjük bele a porcukorral és a baracklével kikevert túróba, úgy hogy vékony sugárban csorgatjuk bele miközben habverővel gyorsan keverjük. Erre azért van szükség, hogy a zselatin teljesen eloszlódjon a krémben.

A zselatint gyenge tűzön olvasszuk felKeverjük az olvadt langyos zselatint a kikevert túróhoz

Most hozzákeverjük óvatosan a tejszínhabot, majd végül beleforgatjuk a kockákra vágott barackot. Az egyik piskótalapot tegyük egy tálra és tegyünk köré tortakarimát, majd rakjuk rá az összes túrókrémet és fedjük be a másik piskótalappal. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy a zselatintól megszilárduljon a krém.

Kész a krém, jöhet bele a barack!A tortakrémre most rátesszük a második piskótalapot és mehet a hűtőbe

A díszítéshez verjük fel a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, majd néhány kanálnyi habot tegyük habzsákba (a végére tegyünk egy csillagcsőrt) és a többi habbal kenjük be a tortát körbe (a tetejét és az oldalát is). Díszítsük habrózsákkal és barackkal.

Már csak a díszítés van hátraKörbekenjük tejszínhabbal

Először a barackokat tegyük rá legyezőalakban bevágva. Persze akinek így nem tetszik, úgy díszíti, ahogy akarja.Teljesen feldíszítve

A kész tortaÍgy néz ki felvágva!


Őszibarackos túrókrémtorta

Hozzávalók:

piskótalaphoz:

  • 4 db tojás,
  • 4 evőkanál rétesliszt,
  • 4 evőkanál cukor,


A tojások fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva a cukrot, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, végül óvatosan beleforgatjuk a lisztet. A 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába papírt teszünk, beleöntjük a piskótatésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb.30 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e! Néhány percet a formában hűtjük, majd rácsra borítva a papírt lehúzzuk róla és teljesen kihűtjük.

Legjobb 1 napig pihentetni, mielőtt megtöltjük, mert úgy kevésbé morzsálódik, sokkal szebben ketté tudjuk vágni.


krémhez:

  • 50 dkg tehéntúró,
  • 2,5 dkg zselatinpor,
  • 2 dl tej,
  • 5 evőkanál cukor,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • 3 dl tejszín,
  • 8-10 evőkanál sárgabaracklekvár,
  • 8-10 fél őszibarackbefőtt


A túrót áttörjük.A zselatint a tejben a cukorral kevergetve összemelgítjük, úgy hogy a cukor is és a zselatin is teljesen feloldódjon. Langyosra hűtjük és a túróhoz adjuk. Jól keverjük el.

A tejszín verjük kemény habbá és adjuk a túróhoz.


Összeállítás:

A piskótát vágjuk ketté, és az alsó lapot kenjük meg a lekvár harmadával és tegyünk köré tortakarikát. Néhány kanál túrókrémet simítsunk el rajta, majd rakjuk ki a barackokkal és a maradék túrókrém 3/4-ét kanalazzuk rá, egyengessük el.

A második piskótakarika egyik felét kenjük meg a maradék lekvár felével és borítsuk rá a krémre és kenjük meg lekvárral a tetejét, végül simítsuk el rajta a maradék túrókrémet.

Legalább 6 órát, de sokkal jobb, ha egy egész napot a hűtőben dermesztjük. Eltávolítjuk a tortakarikát és tetszés szerint díszítjük. Pl. nyomhatunk rá tejszínhabrózsákat és arra vághatunk barackot.

A lányomnak persze rózsaszín pici szivecske alakú díszítőcukrot tettem rá.

A kész torta kislányom kedvére díszítve

ARANYGALUSKA

Hozzávalók:

  • 3,5 dl tej,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 50 dkg liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt),
  • 10 dkg vaj,
  • csipet só
  • 1 db citrom lereszelt héja,
  • 3 db tojás sárgája,
  • a rétegezéshez: 5 dkg vaj,
  • 15 dkg darált dió,
  • 4-5 evőkanál kristálycukor,
  • a tál kikenéséhez kb. 2 dkg vaj.

Elkészítés:

1 dl langyos tejben kevés cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a liszttel, a maradék langyos tejjel, csipet sóval, porcukorral, a reszelt citromhéjjal elkezdjük alaposan kidagasztani, közben hozzáadjuk az olvasztott vajat, ami már nem forró, csak langyos és egyenként a tojások sárgáját. Jól kidagasztjuk, majd letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük langyos helyen.

Egy kb. 20-30 cm-es tűzálló tálat (esetleg tepsit) kivajazunk. A tésztát 2-3 mozdulattal finomat átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapítjuk a tenyerünkkel, nem nyújtófával.

A rétegezéshez szánt vajat megolvasztjuk. Egy kb. 2-3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (minden alkalommal a vajba belemártva) a tésztát félhold alakra kiszaggatjuk. Fontos a vajba minden szaggatás előtt belemártani, mert csak így fognak a rétegek elválni egymástól sütés után.

A tálba - nem túl szorosan - egy réteg tésztát teszünk, meglocsoljuk egy kevés vajjal, megszórjuk a dió és a kristálycukor felével, majd újra egy sor tészta, kevés vaj, és a maradék dió és cukor következik. A tetejére a maradék tésztát sorakoztatjuk a maradék vajjal meglocsolva.

Letakarjuk és kb. 1/2 órán keresztül kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kb. 30 percig sütjük. A sütőbe tegyünk egy kis tálkában vizet, mert a kelt tészta a gőzös sütőt szereti.

Még melegen deszkára borítjuk és nagyobb darabokra tépkedve tálaljuk. Adhatunk hozzá vanília- vagy borsodót is.

Omlós tepertős pogácsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt,
  • 8 dkg darált tepertő,
  • 10 dkg disznózsír,
  • 2 db tojás sárgája,
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő,
  • csapott kávéskanál só,
  • 1 db tojás (lekenni)


Elkészítés:

Kb.1/5 dl tejfölben feloldjuk az élesztőt és hozzáadjuk a liszthez, majd a tepertőt, a zsírt, a tojásokat és a sót is hozzáadjuk és elkezdjük kidolgozni a tésztát. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy a rétestésztánál kicsit puhább legyen. Jól dolgozzuk ki.

2 cm vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét késsel és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk majd egész tojással megkenjük. Tepsibe rakosgatjuk és kb. 1-1,5 órát pihentetjük. 190-200 fokra melegített sütőben sütjük (légkeveréssel 170-180 fok) és szép pirosra sütjük, de ne szárítsuk ki.

Vajas teamézes

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt,
  • 10 dkg vaj,
  • 16 dkg darált dió + kb 10 dkg durvára vágott dió
  • 2 db narancs lereszelt héja,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj,
  • 25 dkg porcukor,
  • 4 dl felmelegített méz,
  • 2 db tojás + 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, a fahéjat, a porcukrot és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a tojásokat és a mézet, tésztát gyúrunk.
  2. A kész tésztát 1 napig pihentetjük, majd 4-5 mm vastagra kinyújtjuk és különböző formákat szúrúnk ki belőle. Tepsire rakjuk, tojással megkenjük és megszórjuk a durvára vágott dióval. Közepesen meleg (170-180 fok) sütőben megsütjük (tepsinként kb.10-15 perc).
  3. Jól záródó fém (vagy műanyag) dobozban hetekig eláll.