2009. március 15., vasárnap

gyümölcskocsonya

Hozzávalók:-5dl 100%-os gyümölcslé -1cs. zselatin -1db banán -2db alma -2db mandarin -1 db narancs(én ezt kihagytam,mert nem tudtam rendesen leszedni a héját) -25 dkg szőlőElkészítés:A gyümölcsöket vékony csíkokra vágjuk. Egy edénybe szép sorba rétegesen és változatosan beleteszem. Utána elkészítem a zselatint ahogy rá van írva, csak a víz helyet a narancslét rakom bele.

gyümölcskocsonya

Hozzávalók:-5dl 100%-os gyümölcslé -1cs. zselatin -1db banán -2db alma -2db mandarin -1 db narancs(én ezt kihagytam,mert nem tudtam rendesen leszedni a héját) -25 dkg szőlőElkészítés:A gyümölcsöket vékony csíkokra vágjuk. Egy edénybe szép sorba rétegesen és változatosan beleteszem. Utána elkészítem a zselatint ahogy rá van írva, csak a víz helyet a narancslét rakom bele.

savanyúság

Hozzávalók:50 dkg fehérkáposzta 35 dkg vöröskáposzta 50 dkg karfiol 25 dkg húsos zöldpaprika 25 dkg almapaprika 4 kicsi zöld dinnye 1 szál sárgarépa 1 csokor kapor pár szál zellerzöld só 5 literes üvegElkészítés:A kétféle káposztát külön-külön legyaluljuk.A zpaprikát kicsutkázzuk és karikára vágjuk.A répát hasábokra vágjuk.A karfiolt rózsáira szedjük.Az almapaprikát cikkekre,a dinnyécskéket félbe vágjuk. Váltakozó rétegekben egy 5 literes üvegbe rakjuk a zöldségeket.A tetejére rakjuk a kaprot és a zellerzöldet,majd az üveget megtöltjük langyos sós vízzel-literenként 1-1 marék sót számítunk- Az üveget lefedjük,és hűvös helyen pár hétig érleljük a savanyúságot.

kaszinó tojás

Hozzávalók:20 db-hoz 10 tojás 1 nagy tejföl ízlés szerint mustár, ízlés szerint majonéz, majoranna aki szereti bazsalikom, kakukkfü fehér bors sóElkészítés:A tojásokat megfözöm, kettévágom, sárgáját egy tálba teszem. A sárgájához adok pici mustárt, majonézt, majorannát, sót, borsos, (ízlés szerint bazsalikom kakukkfü) sót. Alaposan kikutyulom. A kettévágott tojásokat egy kis peremes tálra teszem, visszatöltöm a belsejébe a kikutyult tölteléket, és majonnézzel hígított tejföllel leöntöm. Tetejére egy kis majorannát szórok. Jól leütve tálalom

sajtos-tejszínes spagetti

Hozzávalók:1 csomag spagetti 2 gerezd fokhagyma 1/2 fej hagyma 1 tömlős krémsajt 1 evőkanál liszt 2,5 dl tejszín kevés reszelt sajtElkészítés:A hagymát feldaraboljuk, pici olajban sütjük, majd üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát ezzel tovább pároljuk, majd a krémsajtot, jól elkeverjük. Liszttel megszórjuk, és felöntjük tejszínnel, hagyjuk még egyet forrni. Zöldfűszerekkel, petrezselyemmel is ízesíthetjük. A spagettit sós vízben megfőzzük, majd a tésztát leszűrjük, és összekeverjük a forró szósszal. Reszelt sajttal, paradicsomszelettel, petrezselyemlevéllel díszíthetjük.

chilis bab

Hozzávalók:40 dkg darált marhahús 15 dkg füstölt szalonna 1 közepes vöröshagyma 50 dkg tarkabab 15 dkg paradicsompüré 5 dkg reszelt sajt 3 kávéskanálnyi csípős paprika bors sóElkészítés:A füstölt szalonnát vágd kis kockákra, és süsd ki. A zsírján párold meg az apróra vágott vöröshagymát, ha már üveges, add hozzá a marhahúst is. Amikor a hús kifehéredett, szórd meg a pirospaprikával, keverd hozzá a paradicsompürét, majd sózd és borsozd. A félretett szalonnakockákat is visszateheted. Fedő alatt lassú tűzön párold 15-20 percig, majd keverd bele az előkészített babot, s lassan főzd tovább, míg meg nem puhul. Időnként egy kis vizet kell aláönteni. Tálalás előtt szórd meg reszelt sajttal

hordós savanyúság

Hozzávalók:uborka,rózsáira szedett karfiol,negyedekbe vágott kisebb fejes káposzta,apró zöld görögdinnye,zöldpaprika,sárgarépa,almapaprika...stb. (szinte bármilye zöldséget lehet így savanyítani) (lehet csak uborkából készíteni) felöntőlé:30 l.vízhez 1,8 l.20%-os ecet, 1,5kg só,3kg cukor, 3dkg borkén,9dkg citromsó,10 dkg tartósítószer(Na-benzoát),ízlés szerint babérlevél és szemes feketebors.Elkészítés:Ezt a tartósítási módot akkor alkalmazzuk,ha nagy mennyiségű,azonos ízű és minőségű savanyúságot akarunk készíteni,de a hordó (vödör) nagyságától függően az alaplevet kisebb adaghoz is elkészíthetjük. A felöntőléhez a vizet felforraljuk,lehűtjük és kisebb mennyiségeket kivéve belőle a hozzávalókat külön-külön feloldjuk.Ezután az oldatokat összeöntjük,és hidegen a hordóba töltjük.Az ízlés szerinti mennyiségű babérlevelet,szemes feketeborsot is beletesszük.Az alaposan megmosott uborkát (és más zöldségeket) Az elkészített lébe rakjuk.Ügyeljünk arra,hogy a felöntőlé mindig ellepje az uborkát.Lefedve hűvös helyen tároljuk (nem igényel légmentes lezárást).A harmadik héttől kezdve már folyamatosan fogyasztható.Tanácsok:Nagyon kellemes ízű savanyúság,finom,ropogós marad a savanyított zöldségféle.Folyamatosan lehet utána belerakosgatni különféle zöldségeket,csak a lé mindig lepje el.

erős pista és édes anna

Hozzávalók:Erős Pista 1kg piroscseresznyepaparika 20 dkg só Édes Anna 1 kg paradicsompaprika 2o dkg sóElkészítés:A paprikát csak a szárát vágjukle 2X ledaráljuk, vagy az apritógépbe tesszük /pépé zuzzuk/rá öntjük a sót és jól megkavarjuk. Másnap üvegekbe rakjuk jól le csavarozzuk és a polcra rakjuk. A paradicsom paprikával ugyan igy járunk el de a megházát nem daráljuk bele.Tanácsok:Van aki azt erőset szereti van aki az édeset. Lehet keverve is eltenni. Izlés dolga télen vigyázzunk az étel sózásával vegyük figyelembe a sos paparikát mindenbe használható.

CÉZÁR SALÁTA

Hozzávalók:A pirított kenyérkockákhoz: 2 nagy gerezd fokhagyma 3 evőkanál extraszűz olívaolaj 2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből só A salátához: 1 db tojás 1 teáskanál Worcestershire-szósz 3 teáskanál frissen facsart citromlé 1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma só 1/2 teáskanál frissen őrölt bors 1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella 1 teáskanál kapribogyó 1 teáskanál dijoni mustár 1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj 1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt 2 közepes fej római salátaElkészítés:A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára. A salátöntet elkészítése: A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik). A saláta elkészítése: Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.Elkészítési idő: 55 perc

majonézes krumpli

Hozzávalók:1 kg krumpli héjastól megfözve 2-3 lila hagyma ecetes salátalé bors majonézElkészítés:Amig a krumpli fő elkészitjük a saláta levet,és vékony karikára vágjuk a hagymát.A krumplit megpucolva, még melegen vékony karikára vágjuk,és a hagymával rétegezve egy tálba rakjuk.Ráöntjük a borssal izesitett saláta levet.Hütőben vagy hideg hagyjuk összeérni.Tálalás elött lecsöpögtetjük a felhasználandó mennyiséget,és összekeverjük a majonézzel

pincepörkölt

Hozzávalók:4 személyre: 70 dkg sertéstarja, 60 dkg burgonya, 4 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, pirospaprika, 2 db zöld paprika, 2 db paradicsom, 3 dl fehér bor, de nem édes, egy kevés víz.Elkészítés:A tarját bepácoljuk: a húst felkockázzuk, besózzuk, beborsozzuk, apróra vágott fokhagymával megszórjuk, ráöntjük a bort, majd annyi vizet öntünk még hozzá, hogy a húst teljesen ellepje. 1 napra hűtőbe tesszük. Majd másnap, a vöröshagymát zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk egy kis fűszerpaprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, majd a szintén kockákra vágott burgonyát, s végül felöntjük vízzel. Mikor már egy kicsit megfőtt a burgonya, hozzáöntjük a húst az összes levével együtt, ha kell fűszerezzük vagy öntsünk hozzá még bort. (ez már ízlés dolga) Jó étvágyat!

mézes mustáros csirkemell

Hozzávalók:4 egész csirkemell- filé méz mustár só bors pirospaprika olívaolajElkészítés:A csirkemell filéket mogmossuk. A fűszereket, a mézet és a mustárt ízlés szerint összekeverjük, majd a csirkemelleket minkét oldalon alaposan bekenjük a fűszeres masszával. Tepsibe rakjuk, olivaolajjal meglocsojuk. Alufóliávallefedjük, majd előmelegített sütőbe tesszük.Amikor a hús megpuhult 10 percig még fólia nélkül pirítjuk.Tanácsok:Tetszés szerint lehet tenni melléalmát, hagymát.Nagyon finom ízt ad a husinak. Érdemes a húst locsolgatni sütés közben is(akár sörrel is, kicsit pikáns, de nagyon finom), hogy ne száradjanak ki a csirkék.

magyaros zöldbab főzelék

Hozzávalók:1 kg zöldbab, 1 húsleveskocka, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, pirospaprika, ételízesítő, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, sóElkészítés:A leveskockás, sós vízben főzzük a feldarabolt zöldbabot. Elkészítjük a rántást úgy, hogy az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rászórjuk a lisztet, végül a piros paprikát, felengedjük egy kevés hideg vízzel és a bab főzőlevével. Hozzáöntjük a megfőtt zöldbabhoz. Mikor kellően besűrűsödik, belekeverjük a tejfölt és megszórjuk petrezselyemmel, rövid főzés után már fogyasztható. Fagyasztott zöldbabbal hasonlóan dolgozunk. Amennyiben üveges babunk van, akkor megmelegítjük levével együtt, esetleg a folyadékot pótoljuk, majd rendesen berántjuk.

tejfölös paprikás krumpli

Hozzávalók:25og tejföl 2 kg burgonya 1 fej hagyma 1dcl olaj 30dkg füstölt kolbász 2tojás 15dkg liszt só bors piros füszerpaprika, delikát delikátElkészítés:Az olajon üvegesre párolom a hagymát, piros füszerpaprikát szórók bele,majd felöntöm vizzel. Belerakom a burgonyát,amelyet kis kockákra vágtam. aztán rögtön utánna mehet a karikákra vágott füstölt kolbász,és izlés szerint a füszerek,vizet anyit adok hozzá,hogy ellepje. Ha a burgonya megfött, máris elkezdem beleszaggatni a nokedlit, rögtön utánna a tejfölt. még kb 5 percig főzőm,aztán fedövel letakarom.Tanácsok:A nokedlit kevés vizzel szoktam elkeverni, hogy ne legyen nagyon lágy a tészta. Azért sorolom a fözelék kategóriába, mert a végeredménynél egy sűrű állagot kapunk.

hideg vilmoskörte recept

Hozzávalók:1 liter vilmoskörtelé (üveges, vagy dobozos), 2 dl tejszín, cukor, csipetnyi fahéj.Elkészítés:A hozzávalókat simára keverem és a hűtőben alaposan behűtöm. A tetejét kevés tejszínhabbal díszítem.

tojásos leves

Hozzávalók:1.5 liter víz 2 ek. lisz 2 ek. olaj 1 tk. csemege pirospaprika 1 vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 5-6 tk. őrölt fűszerkömény 8 tojás só, delikát (ízlés szerint)Elkészítés:Először, megcsinálom a rántást (olajból, lisztből) majd hagyom kihülni egy kicsit és hozzáteszem a pirospaprikát. Egy kevés vizzel felöntöm és lassú tüzön kevergetem. Majd felöntöm a vizzel és beleteszem a vöröshagymát egészben és a zúzott foghagymát. Felforralom, majd lassú tőzön folytatom tovább. Beleteszem a fűszerköményt, sót, delikátot, majd két darab tojást és elkevergetem. Utána óvatosan a maradék 6tojást és kevergetés nélkül hagyom 10 percig főni, hogy szépen egybe maradjanak!

zőldbableves

Hozzávalók:1 kg zöldbab, 20dkg füstölt kolbász, 1 kisebb húsos csont, répa, krumpli, petrezsejem,1 paradicsom, 1 paprika, 1 dl tejföl,zsír, csipet liszt, piros paprika, sóElkészítés:A zöldbabaot, a zöldségeket a hússal és a kolbásszal megfözzük. majd ha megpuhult rántást készítünk a zsírból, lisztböl és paprikából és folytonos kevergetés mellett a levesbe csúrgatjuk. ha összeforrt akkor a tejfölt belekavarjuk és mégegyszer összeforraljuk.Elkészítési idő: 60 perc

szegfüszeges narancsos kacsa

Hozzávalók 4 személyre:
1 pecsenyekacsa

4 g őrölt szegfűszeg
4 g őrölt fahéj
4 g orolt feketebors
1 kg narancs
30 dkg alma
1 dl olaj
2,5 dl száraz fehérbor
3 dl narancslé
4 dkg étkezési keményítő
Az alaposan megtisztított kacsát megmos-suk, lecsepegtetjük, papír zsebkendővel megtörölgetjük. Kívül bedörzsöljük kevés sóval és őrölt szegfűszeggel, belül pedig sós-borsos-fahéjas-szegfűszeges keverék-kel. Egy órán át pihentetjük. A narancs fe-lét hámozatlanul negyedeljük, majd meg-töltjük vele a kacsa hasüregét. A szárnyast sütőtepsibe helyezzük, ennek aljára vastag szeletekre vágott almát helyeztünk. Rá-tesszük a kacsát, meglocsoljuk olajjal és fehérborral. Fóliával letakarva, előmelegí-tett sütőben 200 °C-on 50-70 percig párol-juk. Ezután leemeljük a fóliát, és narancs-lével sűrűn locsolgatva, szép pirosra süt¬jük. Ha a kacsa készre sült (a narancsot ki-dobjuk belőle), pecsenyelevét az almával együtt átpasszírozzuk, majd a narancslével együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a kevés vízben oldott keményítőt, mellyel mártás sűrűségig sűrítjük. A végén hozzáadjuk a meghámozott, tisztított narancscikkeket. A feldarabolt, tányérra tálalt kacsát mártá¬sával leöntve tálaljuk.