2010. augusztus 6., péntek

Csili sörrel és chipotle-lel


Recept (6-8 személyre)

1,2 kg darált marhahús
3 nagy fej hagyma
2 ek olaj
2 közepes piros kaliforniai paprika
2 közepes sárga kaliforniai paprika
1 ek római kömény
1/2 ek koriander
2 ek pirospaprika
1 ek csípős szárított csili
2 ek chipotle csili adobo szószban
2 doboz konzerv paradicsom
2 doboz konzerv vörösbab
1/2 üveg barna sör
a tetejére tejföl és reszelt sajt

A marhahúst egy nagy serpenyőbe teszem és szárazon addig pirítom, amíg nem rózsaszín. Félreteszem. Egy kis serpenyőben a római köményt és a koriandert addig pirítom, amíg enyhén füstölni kezd és kiengedi az illatát. Mozsárban porrá töröm, félreteszem.
Egy nagy lábosban az olajon megfonnyasztom az egyforma kockákra vágott hagymát és kaliforniai paprikákat. Amikor elkezdenek puhulni (10 perc) hozzáadom a fűszereket, sót, borsot, és a pirított húst, összekeverem. A chipotle csilit apróra vágom és egy kevés szósszal együtt a hozzáadom, majd mehet bele a paradicsom és a lecsepegtetett babkonzerv is. Felöntöm a sörrel és alacsony lángon, fedő nélkül, gyakran megkavarva 20-25 perc alatt készre főzőm. A végén sózom, borsozom, ha kell. Tejföllel és reszelt sajttal tálalom. Ízlés szerint lehet hozzá több szárított csilit is adni, ez így valahol a közepesen csípős éa csípős között van.

Spagetti húsgolyóval


Recept (4-6 személyre)

Húsgolyók:
3 vastag szelet fehér kenyér (héja nélkül)
kevés tej
1 kg darált marhahús (pl. comb)
1 kissé felvert tojás
2 ek frissen reszelt parmezán
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csokor felaprított petrezselyem

frissen őrölt vegyesbors
2 ek olívaolaj a sütéshez

Paradicsomszósz:
2 doboz paradicsomkonzerv
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj

frissen őrölt vegyesbors

1/2 kg spagetti

A kenyeret kevés tejbe áztatom, félreteszem.
A darálthúst összekeverem a többi hozzávalóval, majd amikor a kenyér megpuhult a tejben kinyomkodom és a húsos keverékhez adom. Összedolgozom és kis golyókat formázok belőle (25-30 db). Egy nagy serpenyőbe 2 ek olívaolajat öntök, a húsgolyókat beleteszem és közepesen erős lángon 15 perc alatt, néha megforgatva, barnára sütöm.
Közben elkészítem a paradicsomszószt: a hagymát és a fokhagymát kevés olajon megdinsztelem, ráöntöm a paradicsomokat, sózom, borsozom és fedő alatt 30 percig főzöm. Amikor besűrűsödött a paradicsomszószt a húsgolyókhoz keverem és 10 percig együtt rotyogtatom.
1/2 kg spagettit kifőzök és összeforgatom a szósszal. Parmezánt reszelek a tetjére és egy nagy adag salátával tálalom.

Salmorejo


Recept (4 személyre)

1 kg édes paradicsom (vagy 2 egészparadicsom konzerv+1/2 l passata)
2 gerezd fokhagyma
tengeri só
10 dkg durvára vágott szikkadt kenyér héja nélkül
10 ek jó minőségű extra szűz olívaolaj
2 ek finom vörösborecet
csipet cukor
frissen őrölt feketebors

1 kisebb narancs
1 főtt tojás
3 ek apróra vágott serrano sonka

A kenyeret turmixgépbe teszem és finom morzsává őrlöm. Hozzáöntöm a konzervet és a paradicsompürét, összeturmixolom. A fokhagymagerezdeket 1 tk sóval mozsárban péppé zúzom, a turmixgépbe teszem és hozzákeverem a paradicsomos kenyérhez. Lassan, fokozatosan belecsurgatom az olívaolajat. Almapüré sűrűségű levest kapok, egy kicsit lehet vízzel higítani, én nem tettem. Nagy tálba öntöm, hozzákeverem az ecetet, sót (ha kell), borsot, csipet cukrot. A narancs húsát kifilézem és kis darabokban a leveshez keverem 2 ek narancslével együtt (ehhez egyszerűen belefacsarom maradék levet a narancsból). 2-4 órára a hűtőbe teszem. Fogyasztás előtt tálakba szedem és megszórom apróra vágott serrano sonkával és főtt tojással.