2010. augusztus 6., péntek

Salmorejo


Recept (4 személyre)

1 kg édes paradicsom (vagy 2 egészparadicsom konzerv+1/2 l passata)
2 gerezd fokhagyma
tengeri só
10 dkg durvára vágott szikkadt kenyér héja nélkül
10 ek jó minőségű extra szűz olívaolaj
2 ek finom vörösborecet
csipet cukor
frissen őrölt feketebors

1 kisebb narancs
1 főtt tojás
3 ek apróra vágott serrano sonka

A kenyeret turmixgépbe teszem és finom morzsává őrlöm. Hozzáöntöm a konzervet és a paradicsompürét, összeturmixolom. A fokhagymagerezdeket 1 tk sóval mozsárban péppé zúzom, a turmixgépbe teszem és hozzákeverem a paradicsomos kenyérhez. Lassan, fokozatosan belecsurgatom az olívaolajat. Almapüré sűrűségű levest kapok, egy kicsit lehet vízzel higítani, én nem tettem. Nagy tálba öntöm, hozzákeverem az ecetet, sót (ha kell), borsot, csipet cukrot. A narancs húsát kifilézem és kis darabokban a leveshez keverem 2 ek narancslével együtt (ehhez egyszerűen belefacsarom maradék levet a narancsból). 2-4 órára a hűtőbe teszem. Fogyasztás előtt tálakba szedem és megszórom apróra vágott serrano sonkával és főtt tojással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése