2010. szeptember 24., péntek

Bableves csipetkével és kolbásszal





* 25 dkg szárazbab
* 1 fej vöröshagyma
* 2 sárgarépa
* 2 gyökér
* 1/2 l húsleves
* víz
* 4 gerezd fokhagyma
* 1 kis csokor petrezselyem
* 1/2 ek liszt
* 1 kk pirospaprika
* szárazkolbász
* tejföl
* 1 tojás
* liszt
* só

# A babot pár órára beáztatjuk. A babot a húslevesbe feltesszük főzni, hozzáteszünk kb. 1/2 liter vizet is. A lábasba helyezzük egészben a vöröshagymát és a felvágott zöldségeket. Sózzuk ízlés szerint. Addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak.
# Kevés olajon rántást készítünk, úgy, hogy az összezúzott fokhagymát, és a petrezselymet megfuttatjuk, majd hozzátesszük a lisztet és a paprikát. A felengedett rántást hozzáöntjük a leveshez.
# A levesbe tesszük a felkarikázott kolbászt, és tovább főzzük.
# Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást elkeverjük, hozzáteszünk egy csipet sót, és annyi lisztel keverjük el, hogy keményebb tészta állagot kapjunk. A tésztát gombócba gyúrjuk, és a forrásban lévő levesbe csipkedjük. Ehhez a mennyiséghez a tészta felét szoktam a levesbe csipkedni. A tészta 5-8 perc alatt fő meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése