2010. augusztus 12., csütörtök

friss-kolbaszos-kiflijeim


Hozzávalók
Kolbászhoz
1 kg darált hús
1,7 dkg só
2 dkg édes (házi) piros füszerpaprika
0,4 dkg erős (házi) piros füszerpaprika
1 teáskanál sajátkészitésü fokhagymakrém
1 teáskanál köménymag

Tésztához
50 dkg liszt BL 80-as kenyérliszt
25 dkg öregtészta (elhagyható)
1 egész tojás
1,5 dl joghurt
1,5 dl tej
5 dkg vaj
1,5 kk só
1,5 kk cukor
3 dkg friss élesztő. (ha nincs öregtészta, akkor 4 dkg friss élesztő)
Elkészitése
A tészta hozzávalóit (tej, joghurt, vaj, tojás) a kenyérsütő üstjébe teszem, s utána hozzáadom a lisztet, a sót, a cukrot, az öregtésztát, az élesztőt. Lényeg, hogy alulra kerüljenek a folyadékok, mert a kenyérsütő lapátja alulról keveri az összetevőket. Nem túl lágy, de egy kellemesen nyujtható tésztát készítek.
20 percig dagasztja a gép, majd amikor kész, gyurólapra teszem, s kicsit átgyurom, majd kettő cipóra osztom.
Egyenként kinyujtom. Egy lapból 20 db kocka készül

Az összekevert kolbászokat elosztom a kockákra, és feltekerem őket. 10 perc pihentetés után bevagdosom, de arra vigyázok, hogy csak a tésztát vágjam be, mert ha tovább metszem, akkor a kolbásznak a zamata, szaftja sütés közben kifolyhat a tésztából.
Sütőpapirral, vagy szilikonnal kibélelt tepsire teszem és kb 20 percig tovább kelesztem.

A sütőt 10 percig előmelegitem, a kifliket közvetlenül a sütés előtt tojásfehérjével lekenem, és 180 fokon 25 perc alatt szép pirosra sütöm.


Többféleképpen próbáltam feltekerni a kifliket, de a tapasztalat az, hogy az egyszerü (buktához hasonló) feltekerés a legalkalmasabb ahhoz, hogy minden szaft a tésztában süljön meg.
A megadott tésztamennyiséghez 70 dkg töltelék elegendő, a maradékból fasirozott készült. Összesen 40 db nagyon finom kolbászos kiflit sikerült kisütni ebből a mennyiségből.
Azért adtam meg a kolbász összetevőit egy kg-ra, mert ugyanígy készítjük a házikolbászt, szalámit is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése