2010. augusztus 12., csütörtök

kenyer jenaiban sutve



Ezeket teszem először a kenyérsütő üstjébe
2 dl viz,
0,7 dl tej
1 dl savó (joghurt sürüségü)
2 evőkanál olaj
A következőket folyamatosan kanalazom rá a folyadékra. (A liszteket átszitálom)
48 dkg BL 80-as liszt
12 dkg tönköly fehér liszt
5 dkg BL 65-ös liszt
2 csapott evőkanál burgonyapehely
25 dkg rozslisztes öregtészta
2 kk só
1 kk cukor
1,2 dkg élesztő
Aszkorbin sav (késhegynyi)
2 csapott evőkanál fehér tönköly liszt (ezt szükségesnek tartottam még beletenni, amikor kevert a gép)
Elkészités:
Kenyérsütő gépben 20 perc dagasztás,
Kivettem az üstből és gyurólapon jól átgyurtam, majd lisztezett kelesztőtálba tettem. A tészta tetejét is beliszteztem.
20 perc után picit átgyurtam, és még 50 percig jó duplájára kelesztettem.
Amikor szépen megkelt, enyhén lisztezett gyurólapra helyeztem. Téglalap alakura lapogattam és jó kis mozdulatokkal körbe forgatva átgyurtam (formáztam) a tésztát. Amikor elkészült –sütőpapirral bélelt jénaiba tettem- és duplájára kelesztettem. Kb 40 perc után bevágtam pengével és még 20-25 percig tovább kelesztettem. A bevágások szépen szétnyiltak.
Mielőtt a sütőbe betettem, a jénai tetejét jócskán bespricceltem virágspriccelővel.
A sütőt előmelegitettem 10 percig és 220 fokon 50 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Amikor megsült, kivettem a jénaiból és hidegvizzel ujból lespricceltem, és láss csodát: megjelentek a cserepek a kenyéren. A fenti mennyiségből 1,25 dkg-os kenyér sült





Most mit mondjak? - alig 2 óra elteltével vágtuk meg, s ennyi maradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése