2010. augusztus 12., csütörtök

hazi-kolbasz-keszitese


Hozzávalók
6 kg sertés (de lehet pulyka) hús
4 kg zsír, vagy hasaalja sertés szalonna
Füszerek:
17 dkg só
20 dkg házi édes őrölt füszerpaprika
5 dkg házi erős őrölt füszerpaprika
8 dkg péppé zúzott fokhagyma
2,5 dkg egész köménymag
Elkészítése:
A húst a zsíradékkal jól összekeverem. Lehetőleg egy nagyobb és laposabb edénybe.
Tetejére elsimitom a pépes fokhagymát, megszórom a köménymaggal, majd elteritem rajta a sót és a pirospaprikát úgy, hogy a húsmennyiséget szépen beteritse.
Jól átgyurom a húst és a füszereket. Ezt a müveletet mindaddig ismétlem, amig a kolbászhús át nem veszi a gyönyörü piros szinét.
Javaslat: ha nem frissen vágott sertésből (pulykából) készül a kolbász, akkor rövid időre konyhamelegen hagyom, mert igy a füszereket jobban el tudom dolgozni a hússal.
Töltés:
1 csomag marha (vagy sertés: de ez általában elég vékony) sózott vékonybél.
Ha nincs kolbásztöltőd, akkor ugy is megoldható (bár igy egy kicsit hosszabb ideig tart a töltés), hogy vásárolsz egy müanyag szélesebb szájú töltőcsövet.
A belet fölhuzom a töltőcsőre és a töltőcső szélesebb részébe rakom a husgombócokat és egy fakanál-nyéllel nyomkodom le a húsokat a bélüregbe. (Ez igy elég kezdetleges, de ha csak 1-2 kg-ot készitek, akkor nem szükséges a komoly töltő megvásárlása)
A belet jól ki kell mosni a sóból, majd hidegvizben kiáztatni. Elegendő annyi áztatás, amig a husokat összekeverem.
Az elkészült kolbászokat azonnal frissen is lehet sütni, de ha több mennyiség készül, akkor érdemes vagy fagyasztó szekrénybe (2-3 hónapig nem fehéredik ki a paprika), vagy felfüstölteni és eltenni későbbi időszakokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése