2010. október 2., szombat

Gyömbéres krumplitekercs



Tészta:

* 4 dl finomliszt
* 1 dl rétesliszt vagy teljes kiőrlésű rozsliszt
* 3 ek olívaolaj
* 1 tk kurkuma
* 1 csipet chilipor
* 1 tk só
* langyos víz
* olaj a sütéshez

Töltelék:

* 4 fej közepes burgonya
* 2 ek kókuszreszelék vagy 1 tk köménymag (két különböző eredmény, de megéri kipróbálni mindkettőt)
* 1 ek szezámmag
* 1 dió nagyságú gyömbér
* 1 zöld erőspaprika
* 2 kk cukor
* 1 púpos tk garam masala
* 1 púpos tk só
* 1 db tojás
elkészítés

1. A töltelékhez feltesszük főni a krumplit.
2. Nagyon apróra felszeleteljük a zöldpaprikát és lereszeljük a megpucolt egész gyömbért.
3. Elkészítjük a tésztát: egy keverő tálba összeöntjük a liszteket, olajat, kurkumát, chiliport, sót és miután összevegyült kellőképpen, apránként folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a meleg vizet. Addig gyúrjuk, amíg nem tapad a tál falához és szép ruganyos tésztát kapunk. (Ezt én robotgéppel szoktam kb. 20 percig dagasztani, mert közben visszatérhetek a töltelékhez.)
4. A megfőtt krumplit beletesszük egy tálba és összetörjük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, a gyömbért és az összes többi felsorolt töltelék alapanyagot.
5. Amikor elkészült a tészta, téglalap alakúra és kb fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
6. Rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük. (Érdemes bevetni a "konyharuha trükköt" és nagyon fontos, hogy szorosan tekerjük fel, mert könnyen széteshet!)
7. A kapott tésztakígyót ujjnyi vastagságú szeletekre, csigákra vágjuk (szeletelés után kicsit kézben vagy nyújtódeszkán formázgassuk, hogy az olajban ne essen szét.)
8. Forró olajban addig sütjük, amíg a töltelék besötétedik. (Fontos, hogy igazán forró legyen az olaj!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése