2009. június 3., szerda

Mézeskalács Karácsonyra

Mézeskalács díszek
Hozzávalók:
50 dkg finom liszt, 25 dkg porcukor, 15 dkg méz, 3 tojás, 1 evőkanálnyi őrölt fahéj, 1 kávéskanálnyi kakaópor, a díszítéshez: 25 dkg porcukor, 1 to-jásfehérje.
Elkészítés:
A mézet olvasszuk fel, majd dolgozzuk bele az átszitált porcukrot és a lisztet, majd a kakaót és a fahéjat, végül az elhabart tojásokat, majd az egészet jól gyúrjuk össze. A tésztát néhány napra tegyük hűtőszekrénybe. A sütés előtt a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, majd formázzuk, tetszés szerinti süteményformákkal kiszaggatjuk, kivágjuk a kívánt figurákat. Kivajazott, lisztezett tepsibe téve előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
A tojásfehérjéből habot verünk, beleszitáljuk a porcukrot, majd simára keverjük és ezzel díszítjük a még forró mézeskalácsokat. Dekoráláshoz, díszítéshez használhatunk még sütés előtt egész szegfűszeget, mandulát, diót, mogyorót és más ehető magvakat is. Ha a bábúkat karácsonyfára függeszthető dísznek készítjük, akkor még melegen vastag tűvel szúrjuk át, és ide fűzzük be a kötöző cérnát.
Mézes puszedli
70 dkg finomlisztet összedolgozunk 30 dkg cukorral, 2 dl mézzel, 4 tojással, egy kávéskanál szóda-bikarbónával, őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. Kis pogácsákat formázunk belőle és kivajazott, lisztezett tepsire tesszük, mindegyik közepébe díszítésként tegyünk egy fél szem mandulát vagy diót és közepesen meleg sütőben lassan kisütjük, sütés után még cukormázzal is díszíthetjük. Azonnal fogyasztható, de légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll.
Debreceni mézes
Hozzávalók:
4 db tojás, 10 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 dl langyos méz, 1/2 dkg őrölt fahéj, 3 dkg őrölt szegfűszeg, 5 dkg apróra vágott dióbél.
Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót a dió kivételével, a felsorolás sorrendjében, jól dolgozzuk össze. Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amiben az egész massza kb. 2 cm vastagon elteríthető, öntsük bele a tésztát, és még a sütés előtt szórjuk meg a tetejét a dióval. Közepes hőfokon lassan süssük a tésztát aranysárgára. 4x4 cm-es kockákra vágva, a tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.
Mézes hógolyók
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 10 g vaníliás cukor, 4 dl liszt, 1/2 dl méz, 1/2 teáskanál só, 1,5 dl durvára darált dió és porcukor.
Elkészítés:
Keverjük simára a vajat a mézzel. Szitáljuk egybe a lisztet és a sót, majd adjuk a mézes keverékhez előbb ezt, majd a vaníliát és a diót is. Az anyagból formáljunk kissé ellapított gömböket, majd sütőben süssük meg. Még forrón forgassuk őket porcukorba, majd lehűlés után még egyszer.
Mézes püspökkenyér
30 dkg liszthez adunk 10 dkg kristálycukort, 1 dl folyékony mézet, 1 kávéskanál szódabikarbónát, 1/2 citrom levét és reszelt héját, 10 dkg mazsolát, durvára vágott mandulát és diót, őrölt fahéjat és szegfűszeget. A masszát egy kivajazott őzgerinc formába tesszük és megsütjük. Amikor kihűlt, olvasztott csokoládéval, vagy kakaókrémmel vonjuk be.
Gyorsan készíthetünk otthon kakaós bevonómasszát 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál kristálycukrot 3 evőkanál tejjet főzzünk össze. A tűzről levéve keverjünk bele 10 dkg vajat, majd ezt öntsük a már kihűlt süteményünkre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése