2009. március 15., vasárnap

hordós savanyúság

Hozzávalók:uborka,rózsáira szedett karfiol,negyedekbe vágott kisebb fejes káposzta,apró zöld görögdinnye,zöldpaprika,sárgarépa,almapaprika...stb. (szinte bármilye zöldséget lehet így savanyítani) (lehet csak uborkából készíteni) felöntőlé:30 l.vízhez 1,8 l.20%-os ecet, 1,5kg só,3kg cukor, 3dkg borkén,9dkg citromsó,10 dkg tartósítószer(Na-benzoát),ízlés szerint babérlevél és szemes feketebors.Elkészítés:Ezt a tartósítási módot akkor alkalmazzuk,ha nagy mennyiségű,azonos ízű és minőségű savanyúságot akarunk készíteni,de a hordó (vödör) nagyságától függően az alaplevet kisebb adaghoz is elkészíthetjük. A felöntőléhez a vizet felforraljuk,lehűtjük és kisebb mennyiségeket kivéve belőle a hozzávalókat külön-külön feloldjuk.Ezután az oldatokat összeöntjük,és hidegen a hordóba töltjük.Az ízlés szerinti mennyiségű babérlevelet,szemes feketeborsot is beletesszük.Az alaposan megmosott uborkát (és más zöldségeket) Az elkészített lébe rakjuk.Ügyeljünk arra,hogy a felöntőlé mindig ellepje az uborkát.Lefedve hűvös helyen tároljuk (nem igényel légmentes lezárást).A harmadik héttől kezdve már folyamatosan fogyasztható.Tanácsok:Nagyon kellemes ízű savanyúság,finom,ropogós marad a savanyított zöldségféle.Folyamatosan lehet utána belerakosgatni különféle zöldségeket,csak a lé mindig lepje el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése