2009. június 21., vasárnap

ARANYGALUSKA

Hozzávalók:

  • 3,5 dl tej,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 50 dkg liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt),
  • 10 dkg vaj,
  • csipet só
  • 1 db citrom lereszelt héja,
  • 3 db tojás sárgája,
  • a rétegezéshez: 5 dkg vaj,
  • 15 dkg darált dió,
  • 4-5 evőkanál kristálycukor,
  • a tál kikenéséhez kb. 2 dkg vaj.

Elkészítés:

1 dl langyos tejben kevés cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a liszttel, a maradék langyos tejjel, csipet sóval, porcukorral, a reszelt citromhéjjal elkezdjük alaposan kidagasztani, közben hozzáadjuk az olvasztott vajat, ami már nem forró, csak langyos és egyenként a tojások sárgáját. Jól kidagasztjuk, majd letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük langyos helyen.

Egy kb. 20-30 cm-es tűzálló tálat (esetleg tepsit) kivajazunk. A tésztát 2-3 mozdulattal finomat átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapítjuk a tenyerünkkel, nem nyújtófával.

A rétegezéshez szánt vajat megolvasztjuk. Egy kb. 2-3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (minden alkalommal a vajba belemártva) a tésztát félhold alakra kiszaggatjuk. Fontos a vajba minden szaggatás előtt belemártani, mert csak így fognak a rétegek elválni egymástól sütés után.

A tálba - nem túl szorosan - egy réteg tésztát teszünk, meglocsoljuk egy kevés vajjal, megszórjuk a dió és a kristálycukor felével, majd újra egy sor tészta, kevés vaj, és a maradék dió és cukor következik. A tetejére a maradék tésztát sorakoztatjuk a maradék vajjal meglocsolva.

Letakarjuk és kb. 1/2 órán keresztül kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kb. 30 percig sütjük. A sütőbe tegyünk egy kis tálkában vizet, mert a kelt tészta a gőzös sütőt szereti.

Még melegen deszkára borítjuk és nagyobb darabokra tépkedve tálaljuk. Adhatunk hozzá vanília- vagy borsodót is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése