2009. június 21., vasárnap

Fekete-erdő fatörzs

Hozzávalók:

  • 4 db tojás,
  • 13 dkg cukor,
  • 3 zacskó vaníliás cukor,
  • 8 dkg liszt,
  • 5 dkg étkezési búzakeményítő,
  • 2 dkg kakaópor,
  • 2 csapott teáskanál sütőpor,
  • 2 cl cseresznyepálinka vagy 2 fiola (8 ml-es) sütőaroma,
  • 4 dl tejszín,
  • 1 zacskó habfixáló,
  • 1 üveg magozott meggybefőtt,
  • 1/2 citrom lereszelt héja,
  • 5-5 dkg tej és ét tortabevonó


Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben beleszórunk 10 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd rászitáljuk a 2 dkg étkezési keményítővel, a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet. Óvatosan összekeverjük.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 percig sütjük. A piskótalapot a széleknél meglazítva megnedvesített, cukorral meghintett konyharuhára borítjuk. A sütőpapírt lehúzzuk, a tésztát a konyharuhával betakarva hűlni hagyjuk.

Folpackkal kibélelünk egy kb. 11 x 30 cm-es (1 literes) őzgerinc formát. A piskótából kivágunk egy 18 x 30 cm-es lapot, a formába fektetjük, és meglocsoljuk a pálinka (vagy aroma) felével. 1,5 dl tejszínt 1 zacskó vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük és a formában lévő piskótába töltjük, majd betesszük a hűtőbe.

A kimagozott meggyet alaposan lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A megmaradt étkezési keményítőt (3 dkg) kevés meggylében csomómentesen elkeverjük. A maradék meggylevet a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, majd belevegyítjük a keményítőt. Összeforraljuk, beleszórjuk a meggyet, majdnem teljesen kihűtjük, és a vaníliahabra halmozzuk.

A piskótalapból kivágunk egy 10,5 x 30 cm-es lapot (a maradékot tetszés szerint használjuk fel), meglocsoljuk a maradék cseresznyepálinkával (aromával) és a kompótrétegre fektetjük. A fatörzset legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A diszítéshez a felaprított kétféle bevonót külön-külön forró vízfürdőben megolvasztjuk, majd vékonyan hideg porcelánlapra (egy nagy tál is megteszi) simítjuk, majd rövid időre hűvösre tesszük, hogy megdermedjen. Egy széles pengéjű késsel forgácsokat faragunk belőle.

A fatörzset a formából kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük és a fatörzset körbe bevonjuk vele és beszórjuk a csokoládé-forgácsokkal.

Fekete-erdő fatörzs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése