2009. június 21., vasárnap

Lúdlábtorta

Hozzávalók:

  • 3 db tojás,
  • 6 evőkanál cukor,
  • 1 csapott evőkanál kakaópor,
  • 3 evőkanál finomliszt,
  • 3 dl tej,
  • 4 dkg csokoládé ízű pudingpor (főzős) = 1 csomag
  • 20 dkg vaj,
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
  • kb. 35 dkg meggybefőtt (magozott)


Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük 1 evőkanál cukorral. A tojásfehérjét két evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A kakaót a lisztbe forgatjuk. A tojásos masszákat egybekeverjük, majd rászitáljuk a kakaós lisztet és óvatosan beleforgatjuk. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába papírt teszünk, beleöntjük a piskótamasszát, elsimítjuk és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 18-20 percig sütjük (végezzünk tűpróbát).

Néhány percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva lehúzzuk a papírt róla és teljesen kihűtjük.

A megybefőttet lecsöpögtetjük és mindegyiket félbevágjuk (12 szemet tegyünk félre a díszítéshez).

A tejet a pudingporral és a maradék cukorral (3 evőkanál) keverjük simára és kislángon folyton kevergetve főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már kihűlt a habosra kevert vajjal összedolgozzuk. 10 dkg csokoládét gőz fölött megolvasztunk és a krémbe csorgatjuk (díszítéshez vegyünk ki belőle néhány evőkanálnyit). A piskóta köré tortakarimát teszünk és rásimítjuk a krém 2/3-át. A meggyet rárakosgatjuk szépen elosztva, majd befedjük a maradék krémmel. Minimum két órára tegyük hűtőbe dermedni.

A maradék (20 dkg) étcsokoládét gőz fölött olvasszuk meg, a tűzről levéve adjuk hozzá az olajat, majd öntsük rá a tortára. Mielőtt megdermed a csokoládébevonat jelöljük ki a 12 szelet helyét. Újra tegyük hűtőbe és legalább 5-6 órát (vagy másnapig) hűtsük.

A díszítéshez félretett krémet tegyük habzsákba és minden szelet szélére csillagcsőrrel nyomjunk egy-egy rózsát és díszítsük a félretett meggyszemekkel.

Lúdlábtorta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése