2009. június 21., vasárnap

Túrós-barackos piskótatorta

Hozzávalók:

piskótához:

  • 4 db tojás,
  • 4 evőkanál rétesliszt,
  • 4 evőkanál kristálycukor

A 4 tojás fehérjét elkezdjük habbá verni, úgy hogy a végefelé fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot és úgy verjük keményre, majd egyenként (tovább verve) adjuk hozzá a tojások sárgáját. Végül óvatosan beleforgatjuk (legjobb egy lyukas fakanál) a kanalanként adagolt lisztet. A piskótatésztát egy papírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaformában sütjük (180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc - tűpróba!)

piskóta sütés előttés sütés után

A piskótát néhány percig pihentessük a formában, majd rácsra borítva hűtsük ki teljesen és vágjuk fel két lapba.


túrókrémhez:A túrókrém hozzávalói

  • 25 dkg túró,
  • 10 dkg porcukor,
  • 5 cl baracklé (a befőtt leve, ha abból készítjük)
  • 6 lap zselatin (1,5 dkg por)
  • 4 dl tejszín
  • 2-3 barack (befőtt is jó - akkor kb. 5-6 fél barack jól lecsöpögtetve)
  • díszítéshez: 2 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 1 evőkanál porcukor, 2 db fél barack

Elkészítés:

A túrót törjük át, a barackokat vágjuk apró kockákra. A tejszínt verjük fel kemény habbá.

A tejszínt kemény habbá verjükŐszibarackbefőtt kis kockákra vágva

A zselatinlapokat áztassuk egy kevés vízbe, amíg megpuhul, majd nyomkodjuk ki és tegyük gyenge tűzre, ahol éppen addig melegítsük, amíg feloldódik. Várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl, majd keverjük bele a porcukorral és a baracklével kikevert túróba, úgy hogy vékony sugárban csorgatjuk bele miközben habverővel gyorsan keverjük. Erre azért van szükség, hogy a zselatin teljesen eloszlódjon a krémben.

A zselatint gyenge tűzön olvasszuk felKeverjük az olvadt langyos zselatint a kikevert túróhoz

Most hozzákeverjük óvatosan a tejszínhabot, majd végül beleforgatjuk a kockákra vágott barackot. Az egyik piskótalapot tegyük egy tálra és tegyünk köré tortakarimát, majd rakjuk rá az összes túrókrémet és fedjük be a másik piskótalappal. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy a zselatintól megszilárduljon a krém.

Kész a krém, jöhet bele a barack!A tortakrémre most rátesszük a második piskótalapot és mehet a hűtőbe

A díszítéshez verjük fel a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, majd néhány kanálnyi habot tegyük habzsákba (a végére tegyünk egy csillagcsőrt) és a többi habbal kenjük be a tortát körbe (a tetejét és az oldalát is). Díszítsük habrózsákkal és barackkal.

Már csak a díszítés van hátraKörbekenjük tejszínhabbal

Először a barackokat tegyük rá legyezőalakban bevágva. Persze akinek így nem tetszik, úgy díszíti, ahogy akarja.Teljesen feldíszítve

A kész tortaÍgy néz ki felvágva!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése