2009. szeptember 28., hétfő

Foszlós tejeskalács


Összetevők
1 kg sima liszt8 dkg cukor10 dkg vaj v.margarin9 dl tej3 dkg élesztőkávéskanál sómákdiómazsolaolajcitrom reszelt héjacukor a töltelékhez

ElkészítésAz élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk és langyos helyretesszük. A cukrot, sót a langyos tejben feloldjuk. A lisztet a kovásszal és a tejjel elkeverjük és kb. 20-30 percig dagasztjuk. A vége felé az olvasztott vajat a tészta közé dolgozzuk. A tésztát a tálból kiemelve, a tálalját és oldalát kevés liszttel meghintjük.A tészta tetején gyengén meglisztezzük, letakarjuk, és egyenletes langyos helyen kb.egy jó órát kelesztjük, amíg háromszorosára meg nem kelt.Kelés után lisztezett deszkára borítjuk, és három darabba vágjuk. Kettőt téglalap alakúra nyújtok, a harmadikat pedig három csíkban összefonom. A két téglalapot vékonyan megkenem olajjal, megszórom a mákkal ill. dióval. Rászórom a reszelt citromhéját és a langyos tejben áztatott, lecsöpögtetett mazsolát. Óvatosan a vékonyan kikent tepsibe tesszük. Olajjal megkenjük, és kb.15-20 percig még hagyjuk kelni. Közepesen előmelegített sütőben kb.160-170 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.Ha a teteje erősen barnul, tegyünk rá sütőpapírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése