2010. december 21., kedd

Narancsos kacsa



A narancs és a kacsa nagyon jó párost alkotnak. A receptben szereplő narancs, mint gyümölcs, lekvár és likőr, kifejezetten karácsonyi jelleget ad ennek az ételnek. Annyira különleges ízvilág, hogy a hús tölteléket nem is igényel. Próbáljuk ki a narancsos kacsát, ha szeretnénk karácsony alkalmából meglepni családunkat egy ízletes és pikáns étellel, vagy a gesztenyés pulyka helyett idén más jellegű különlegességet tálalnánk..



Hozzávalók:

* 1 kisebb kacsa (kb. 1,5 kg)
* 1 sárgarépa
* 1 petrezselyemgyökér
* 1 hagyma
* 3 (bio)narancs
* 1 (bio)citrom
* 1 tk só
* 2 késhegynyi őrölt bors
* 2 ek olaj
* 3 dl csirkeleves
* 2 ek cukor
* 4 ek borecet
* 4 ek narancslikőr
* 2 ek étkezési keményítő
* 2 ek narancslekvár

Elkészítés:

1. A kacsát alaposan mossuk meg és töröljük szárazra. A zöldségeket és a hagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel. Egy éles késsel hámozzuk meg az egyik narancsot úgy, hogy a fehér részét is vágjuk le, majd filézzük ki. Ez úgy megy a legkönnyebben, ha a „nem vágó” kezünkben tartjuk a narancsot, és óvatosan bevágunk 2-2 hártya közé a gerezd mentén.
2. Egy másik narancs és a citrom héját vékonyan vágjuk le és szeleteljük fel. Lévén, hogy normális esetben a narancs és a citrom héja is kezelt, érdemes bio gyümölcsöt használni. Két narancs és a citrom levét kinyomjuk és félretesszük (tegyük hozzá a filézésnél távozó értékes gyümölcslevet is).
3. A kacsát alaposan fűszerezzük belül sóval, borssal. Tepsibe öntsünk olajat és forrósítsuk fel a 200 fokra előmelegített sütőben. Mellével lefelé beletesszük a kacsát a tepsibe és 15 percig sütjük. A zöldséget és a hagymát a kacsa mellé rakjuk és a másik oldalán is 15 percig sütjük. Majd locsoljuk rá a forró húslevest és süssük további háromnegyed-egy órán át (hús és sütő függvénye).
4. Közben a cukrot karamellizáljuk (világosbarnára pirítjuk), beletesszük a gyümölcsök héját és kifacsart levét. Főzzük gyenge tűzön 20 percig.
5. Ha a kacsa puha, zárjuk el a sütőt és pihentessük benne, amíg előkészítjük a szószt. Ehhez a kacsa kisült levét a zsírtól tisztítsuk meg (kanalazzuk le óvatosan). A maradék levet öntsük össze az ecettel, valamint a gyömölcsleves-héjas keverékkel és rövid ideig főzzük össze. Majd hő nélkül keverjük hozzá a likőrt.
6. A keményítőt keverjük el kevés vízzel, adjuk a szószhoz, és kissé melegítve sűrítsük be vele a szószt. A végén adjuk hozzá a lekvárt, keverjük össze és ízesítsük sóval, borssal.
7. A kacsát daraboljuk fel. Tálaljuk a narancsfilékkel és a szósszal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése