2010. december 21., kedd

Rozmaringos gyöngytyúk



A gyöngytyúk a csirke remek alternatívája, hamarabb megsül, és a kissé vadíze nem igényel túl sok fűszerezést. A rozmaringos gyöngytyúk receptje egy egyszerű verzió, és tuti sikert arat egy baráti vagy családi ebéd főételeként..

Hozzávalók

* 1 gyöngytyúk (1kg)
* 3 szál rozmaring
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 citrom, felezve

Mártáshoz

* 3 dkg vaj vagy margarin
* 1 tk olívaolaj
* 25 dkg salotta hagyma
* 1 szál rozmaring (levelek aprítva)
* 35 ml balzsamecet
* 3 dl csirkeleves
* 1-2 tk liszt vagy kukoricakeményítő

Elkészítés

1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
2. A tyúkot átmossuk, papírtörölközővel szárazra töröljük. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk.
3. A fokhagymákat és rozmaring szálakat a hasüregbe tesszük. A citrom egyik felét a tyúkra csavarjuk, majd a másik felével együtt a hasüregbe tömjük.
4. Fedő vagy fólia alatt 30 percig sütjük, majd fedő nélkül további 20-30 percig. Akkor jó, ha tiszta lé folyik a combokból.
5. Közben elkészítjük a mártást: A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk. A vaj (margarin) felét és az olajat felmelegítjük, majd a hagymát fedő alatt, nagyon alacsony lángon kb 20 percig puhára dinszteljük. Levesszük a fedőt, és 10-15 percig barnára sütjük, karamellizáljuk. Hozzáadjuk az aprított rozmaringot, kicsit elkeverjük, majd felöntjük a balzsamecettel. Kb 10 percig sűrű sziruppá redukáljuk és felöntjük a húslevessel. Egy szedőkanálnyi mártást elkeverünk a maradék vajjal és liszttel, majd fokozatosan a mártáshoz habarjuk. Amikor a mártás besűrűsödik, lehúzzuk a tűzhelyről, melegen hagyjuk.
6. A gyöngytyúkokat felvágjuk, tányérra helyezzük, majd leöntjük a mártással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése