2010. december 21., kedd

Sült pulyka töltelékek



A sült pulyka egyik legfontosabb kelléke a töltelék. Hagyományosan a pulyka hasüregét töltötték meg, de a modern sütőkben magasabb hőmérsékleten sütünk, így sokszor a töltelék nem sül át rendesen. Ez különösen fontos, ha a töltelékekben nyers hús is van, ezért a modern álláspont az, hogy töltelékkel csakis a pulyka nyakát töltsük meg, vagy külön tepsiben süssük ki..

Kétféle tölteléket készíthetünk – húsosat és húsmenteset. A húsos töltelék általában darált sertéshússal készül, esetleg füstölt szalonna darabokkal. A húsmentes töltelék gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, diók, mogyorók, zöldségek, zsemlemorzsa és zöldfűszerek keveréke. Íme néhány fantasztikus recept mindkét változathoz:

Húsmentes töltelékek

A húsmentes töltelékkel nyugodtan megtölthetjük a pulyka hasüregét vagy nyakát, combját, de külön tepsiben is kisüthetjük.

Szőlős töltelék

* Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 hagyma aprítva, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 15 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg magtalan fehér szőlő félbe vágva, 4 ek aprított petrezselyem, 1 kis tojás felverve.
* Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, majd ebben megdinszteljük a hagymát és fokhagymát. Áttesszük egy tálba, elkeverjük a többi hozzávalóval. Megtöltjük a pulykát.

Sárgabarackos töltelék

* Hozzávalók: 1 hagyma aprítva, 2 szár rozmaring aprítva, 1 gerezd fokhagyma törve, 15 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg póréhagyma aprítva, 15 dkg sárgabarack aprítva, 2 tojás felverve.
* Elkészítés: Elkeverjük a hozzávalókat és megtöltjük a pulykát.

Zsályás töltelék

* Hozzávalók: 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 1 hagyma aprítva, 1 gerezd fokhagyma aprítva, 1 szál rozmaring vagy kakukkfű levél, 6 zsálya levél, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg fenyőmag, 1 tk só, őrölt bors, 3 ek petrezselyem zöld
* Elkészítés: a vajban megpuhítjuk a hagymát és fokhagymát, majd 1 percig tovább dinszteljük a zöldfűszerekkel. Hozzáadjuk a citromhéjat és a fenyőmagot, sót, borsot és 7 percig barnára sütjük – vagy a sütőben grill alatt megbarnítjuk. Petrezselyem zölddel tálalás előtt megszórjuk.

Húsos töltelékek

A húsos töltelékekkel legyünk óvatosak. Érdemes a nyakat megtölteni, de inkább süssük ki gombócként vagy egy hőálló dísztálban.

Gesztenyés töltelék

* Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 hagyma aprítva,1 gerezd fokhagyma, ½ tk citromos kakukkfű, 6 szelet füstölt szalonna kockákra vágva, 1 kis csokor petrezselyem zöld, ½ sertés darált hús, 1 tojás, 2 citrom reszelt héja, 20 dkg főtt vagy sült gesztenye, 4 ek olívaolaj
* Elkészítés: A vajban megpuhítjuk a hagymát és a fokhagymát. A petrezselyem zöldet összeturmixoljuk a kakukkfűvel, hozzáadjuk a bacon-t és néhány másodpercig tovább turmixoljuk. Hozzáadjuk a tojást, darált húst, citromhéjat, a sült hagymát, sózzuk, borsozzuk. Eldolgozzuk. Átöntjük egy tálba és hozzáadjuk az apróra vágott gesztenyét. 40 golyót formálunk a masszából és az olívaolajban kicsit átsütjük, majd a pulyka mellett 30 percig sütjük a sütőben.

Almás töltelék

* Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 vöröshagyma aprítva, 2 zellerszár szeletelve, 1 gerezd fokhagyma aprítva, 1 zöld alma megpucolva és nagyjából reszelve, 4ek aprított petrezselyem zöld, ½ tk kakukkfű aprítva, 45 dkg darált hús, 2 citrom reszelt héja.
* Elkészítés: a vajban megpuhítjuk a hagymát, fokhagymát és zellerszár szeleteket. Átöntjük egy tálba, elkeverjük a többi alapanyaggal. Egy mély tepsit kivajazunk (püspökkenyér sütőforma is jó), megtöltjük a töltelékkel és lefedjük alufóliával. A pulykával 45-50 percig sütjük (kevesebb ideig, ha a tepsi nem mély)

Szalonnás töltelék

* Hozzávalók: 2 hagyma, 15 dkg vaj, só, bors, 10 dkg füstölt szalonna (pancetta) kockákra vágva, 1 csokor petrezselyem zöld aprítva, 1 csokor zsálya aprítva, 25 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, 20 dkg aszalt barack (aprítva és 10 percig főzve), 1 narancs reszelt héja.
* Elkészítés: a vajban megpuhítjuk a hagymát, hozzáadjuk a bacon-t, és 10 percig sütjük. Átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a többi alapanyagot. Egy napig állni hagyjuk a hűtőszekrényben. A sütés napján megtöltjük a pulykát a masszával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése