2009. november 10., kedd

Aranygaluska

Hozzávalók: 300 g finomliszt30 g élesztő100 g kristálycukor250 ml tej2 tojás sárgája1 citrom reszelt héja1 evőkanál rumCsipet só50 g vajSzóráshoz:200 g darált dió100 g kristálycukor10-20 g vajElkészítési idő: 40 perc + kelesztés + sütésNehézségi fok: ☺☺Elkészítés:50 ml tejet langyosítsunk meg, oldjunk fel benne 2 kiskanál kristálycukrot, és keverjük hozzá az élesztőt. Pár percig hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, csipet sót, maradék langyos tejet, a megolvasztott vajat, és a felfuttatott élesztőt. A citromot alaposan mossuk meg, majd a héját vékonyan reszeljük bele. Ízesítsük rummal, majd kézi dagasztógéppel alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Ezután takarjuk le, és kelesszük fél órán keresztül.Közben egy kerek, tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, vékonyan hintsük meg darált dióval, a többi diót pedig keverjük össze a kristálycukorral. Melegítsünk meg 10-20 g vajat.Amikor a tésztánk a kétszeresére kelt, borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk 1 cm vastagra, és 2-3 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A kapott tészta darabokat mártsuk az olvasztott vajba, hempergessük meg a cukros dióban, majd tegyük egymás mellé a vajazott, diózott tálba. Letakarva még fél órát kelesszük, majd előmelegített sütőben 200 ºC-on süssük aranyszínűre. Tálaláskor hintsük meg porcukorral, és adjunk mellé vaníliaöntetet, esetleg borhabot. Tipp:
Langyos hozzávalókkal dolgozzunk, hogy könnyebben megkeljen a tészta.
Akkor jó a tésztánk, ha szép fényes, és könnyel elválik az edény falától.
A cukros-dióba mártott tészta darabokat egyenletesen osszuk el a tálba, hagyjunk helyet a további kelesztésnek.
Vaníliaöntetet a legegyszerűbben vaníliás pudingból készíthetünk a leírásnak megfelelően, csak adjunk hozzá 10 ml tejjel többet. Hagyományos elkészítése: 2 tojás sárgáját keverjünk csomómentesre 40 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 200 ml meleg tejjel. Tűz fölött, állandó kevergetés mellett sűrűsítsük be, majd a tűzről levéve, szintén kevergetve, hűtsük ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése