2009. november 10., kedd

Sajtos pogácsa


Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 60 dkg liszt6 dkg zsír12 dkg margarin7 dkg füstölt szalonna ledarálva3 tojás sárgája2-3 dkg só4 dkg élesztő 1 dl tej1 kiskanál cukor2 dl tejföl10 dkg reszelt sajt Tetejére:1 tojáskb. 10 dkg reszelt sajtElkészítési idő: 40 perc + kelesztés + sütésNehézségi fok: ☺☺Előkészítés:
Daráljuk le a füstölt szalonnát
Mérjük ki a hozzávalókat.
A tejet a cukorral melegítsük fel, adjuk hozzá az élesztőt, és várjuk, amíg megkel. Elkészítés: Adjuk a liszthez a hozzávalókat a megkelt élesztővel együtt. Kézi robotgéppel dolgozzuk ki alaposan, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük legalább 45 percen keresztül, vagy amíg a duplájára nem kel.Lisztezett deszkán gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Egy egész tojást verjünk fel, majd a kinyújtott tészta tetejét vastagon kenjük meg vele, és szórjuk rá a reszelt sajtot, hogy mindenhová bőven jusson. Kicsi pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és helyezzük tepsikre, egymástól legalább 2 cm-re a pogácsákat. Meleg helyen kelesszük újból 30 percig.Előmelegített sütőben süssük 5 percig 200º C-on, ezután folytassuk a sütést 180 ºC-on 20-25 percig, vagy míg aranybarna nem lesz a teteje. Melegen a legfinomabb. Tipp:
A füstölt szalonnát helyettesíthetjük Füstölt ízű ízesítő kockával, persze ekkor 13 dkg zsírt számoljunk a 6 dkg helyett.
Még érdekesebbé tehetjük a pogácsát, ha 1 kis fej vöröshagymát nagyon apróra vágva, kevés zsíron aranybarnára megdinsztelve keverünk a nyers tésztához.
Szobahőmérsékletű hozzávalókkal könnyebben megkel a tészta.
Trappista sajttal készítsük, de kipróbálhatjuk más könnyen reszelhető fajtával is.
A szaggatás után kimaradt tésztát újból gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, kenjük meg tojással, és szórjuk meg sajttal, majd kelesszük meg és süssük ki. Ezt folytassuk addig, míg marad a tésztából.
A tepsiket, sütőlapokat nem kell megzsírozni, mivel a tésztában bőven van zsiradék, nem fog leragadni.
Mikrohullámú sütőben néhány másodperc alatt újra melegíthetjük, de csak kis adagokban, mert ekkor hamarabb szárad a teteje. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése