2009. március 18., szerda

Bejgli

Hozzávalók:


A tésztához: 500 g liszt, 250 g vaj vagy margarin, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 20 g élesztő, 1 ek. porcukor, 1-1,5 dl tejföl, só, a kenéshez 1 tojás. Diótöltelék: 200 g darált dió, 200 g porcukor, 1/2 dl tej, kisujjnyi vaníliarúd v. 20 g vaníliás cukor, 50 g rumban megáztatott, lecsepegtetett mazsola, pár db magozott meggy.

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi fok: nehéz

Diós bejgli - anyós módra


Elkészítés:


A tésztát lehetőleg előző este készítjük el és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük:
a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a meglangyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, a tojásokat, citrom resz. héját; simára kidolgozzuk, cipót formálunk belőle. Másnap átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk (4 kisebb rudat is süthetünk belőle).
Elkészítjük a tölteléket: a tejet, ill. a vizet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot, elkeverjük a felsorolt hozzávalókkal. Kihűtjük és megkenjük vele a tésztalapokat (a széleken hagyjunk 2-3 cm-t), a hosszabbik oldalán kezdve lazán!! feltekerjük; kivajazott, lisztezett sütőlapra fektetjük, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk, tetejét megkenjük tojássárgával.
Langyos helyen fél órát pihentetjük amíg a tojássárga megszikkad-, finoman megkenjük, a tojásfehérjével, további fél órát pihentetjük, amíg az is megszikkad; a tekercseket hústűvel megszurkáljuk - különben könnyen szétrepednek! -, előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 C) aranybarnára sütjük (30-40 perc). a sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. (ez a recept anyósomé)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése