2009. március 22., vasárnap

Diós-mákos bejgli

HOZZÁVALÓK:
1/2 kg liszt,
25 dkg vaj vagy margarin,
2 egész tojás, 5 dkg cukor,
2 dkg élesztő,
2 dl tej, pici só,
30 dkg dióbél, 20 dkg porcukor,
10 dkg finom édes morzsa,
citromhéj,
10 dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt,
30 dkg darált mák,
20 dkg cukor,
3 dl tej,
1 cs. vaníliás cukor vagy citromhéj,
5 dkg dara vagy liszt.

ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb diót formálunk belőle. 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

A diótöltelék készítése:
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.

A máktöltelék készítése:
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése