2009. március 22., vasárnap

Kocsonya

A kocsonyát a legtöbb háziasszony már saját ízlés szerint kialakított recept után készíti el. De akinek még nincs saját receptje, íme, egy változat az elkészítéshez.

Hozzávalók:

1,5 kg vegyes kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, bőrke, fejhús), fél kiló füstölt csülök, 1-1 szál sárga és fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 2 nagyobb krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, só, egész bors.

A kocsonya húsokat jó alaposan megmossuk, ha szükséges kisebb darabokra vágjuk, bár ezt jó, ha a hentesre bízzuk, és annyi hideg vízbe amennyi ellepi, feltesszük főni.

Amikor felforrt a habját egy szűrővel leszedjük, majd hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, a fokhagymát, az egész csokor petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzőn minimum 5-6 órát főzzük. A kocsonya akkor jó, ha a hús már leválik a csontról. Ekkor leszűrjük, a petrezselymet kidobjuk.

Amikor már kihűlt, a húst lefejtjük a csontról, és elrendezzük a tányérokban a színhúst. Erre öntjük rá az előzőleg leszűrt tiszta kocsonya levet. Aki biztosra akart menni a leszűrt lébe elkeverhet 2 dl vízben elkevert 2 kanál zselatinport. A tányérokat hideg helyre tesszük, amíg megdermed, majd a tetejét meghintjük pirospaprikával.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése