2009. március 22., vasárnap

Gulyásleves bográcsban:

Hozzávalók 4 személyre: 50dkg marhalábszár, egy fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, 1db nagyobb sárgarépa, 1db közepes fehérrépa - zöldség, 5dkg zeller, 30dkg burgonya, 1db Tv paprika, 2db közepes méretű jó érett paradicsom, 2dl étolaj, 3 kávéskanál só, 2 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1dkg őrölt fekete bors, 2 szál zellerlevél, 1 kávéskanál egész köménymag.

A húst megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk és egyforma kockákra felvágjuk. Zöldségeket megmossuk, hámozóval megtisztítjuk és szintén egyformára vágjuk, a hagymát apró kockára szeljük. Így előkészített hagymát, kockára vágot húst és a zöldségeket - sárgarépa, zöldség, zeller - bográcsba rakjuk, persze előtte a 2dl étolajat beleöntjük. Lassú tűzön 25 percig lefedve pároljuk, közben a só háromnegyedét beleszórjuk.

Ezután pirospaprikát, őrölt fekete borsot, köménymagot, fokhagymát, paradicsomokat fébevágva hozzátesszük és felöntjük 2l vízzel. 2percig kevergetjük amikor a vízzelfelöntjük. Utána félbevágva hozzátesszük a paprikát, zellerlevelet és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

Közben a burgonyákat meghámozzuk, egyformára felszeleteljük és amikor a húsok már teljesen megpuhultak hozzáadjuk és 10 - 15 percig készre főzük. Tálalás előtt ha szükséges hozzáadjuk a maradék sót.

Ízlés szerint tálalhatjuk erőspaprikával, friss kenyérrel de egy kevés morzsolt tésztát is főzhetünk bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése