2009. március 22., vasárnap

Tüzes babgulyás csülökkel:

Igazi magyaros étel, amely a legfinomabb ha szabadtűzön egy jó bográcsban készül el.
Ha van kertje próbálja ki a hétvégén, egy kis csípős paprikával és galuskával, az igazi babgulyás receptjét.

Hozzávalók:

40 dkg sertéscsülök, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg tarkabab, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 15 dkg burgonya, fél karalábé, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, friss petrezselyem zöldje, 1 erős paprika, só, bors, ételízesítő

Elkészítés:

A tarkababot még előző este áztassuk be hideg vízbe. A füstölt szalonnát felaprítjuk, a sertéscsülköt kis kockákra vágjuk a legjobb, ha csont nélkül kérjük a hentesnél, vagy mi magunk csontozzuk ki otthon. A vöröshagymát is megtisztítjuk és nagyon apró kockára felvágjuk. A fokhagymát pedig átpaszirozzuk. A karalábét, a krumplit és a többi zöldséget megtisztítjuk és felkockázzuk. A sárgarépát a legjobb, ha egy reszelőn lereszeljük.

Készítsük elő a bográcsot, majd gyújtsunk alá. Tegyünk egy kevés zsírt bele, majd dobjuk rá a szalonnát, és süssük ki. Majd jöhet a vöröshagyma, ezt addig süssük, amíg szép aranysárga nem lesz. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, majd jöhet a paprika, ezt pár percig süssük, majd jöhet a hús. Öntsük alá egy kevés vizet és egy ideig pároljuk.

Ha a hús félig puha öntsük alá még egy kis vizet, adjuk hozzá a tarkababot, és szelíd lángon főzzük. Ha felforr, adjuk hozzá a fűszereket, a burgonyát, és a karalábét, paradicsomot. Addig főzzük, amíg az összes hozzávaló kellően átfő és megpuhul. Kóstoljuk meg az ételt, ha szükséges ízesítsük utána. A főzés végén hintsük meg friss petrezselyemzöldjével, és aki szereti, tehet bele erős paprikát, és tejfölt is. Tehetünk bele még nokedlit is, így nagyon finom lesz a végén a babgulyás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése