2009. március 22., vasárnap

Hortobágyi pecsenye

Ez a recept valójában bográcsozáshoz való, de télen is gyakran készítem el!
Hozzávalók: 60 dkg sertés hús, 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vörös hagyma, 2 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, őrölt pirospaprika, őrölt bors, tengeri só (ízlés szerint).

A sertéshúst alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd éles késsel ujjnyi - félujjnyi csíkokra vágjuk. Felcsíkozzuk a szalonnát, a kolbászt felkarikázzuk. Megpucoljuk a vöröshagymát és apró kockákra vágjuk. A vastag húsú zöldpaprikát megmossuk, kimagozzuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot alapos mosás után felkockázzuk. Megtisztítjuk a két gerezd fokhagymát és fokhagyma nyomón átpréseljük.

Először a vékonyra vágott szalonnát kisütjük, majd a sercegő zsírhoz adjuk a vöröshagymát. Sárgára pirítjuk és őrölt pirospaprikával fűszerezzük. Hozzátesszük a felcsíkozott húst, melyet alaposan átforgatunk a forró zsiradékban, hogy a húsdarabok megpiruljanak.

Ha a húsok megpirultak hozzátesszük a kolbászkarikákat, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd a letört fokhagymával ízesítjük. Alaposan összekeverjük a hozzávalókat és a húst saját levén megpároljuk. Ha szükséges kevés vizet is önthetünk alá.

Borssal, sóval fűszerezzük az ételt és addig hagyjuk a láng felett, amíg a hús teljesen megpuhul. Ekkor zsírjára sütjük és úgy tálaljuk.
A hortobágyi pecsenyét pirított burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése