2009. március 22., vasárnap

Mézeskalács figurák

HOZZÁVALÓK (kb. 50 db.):
25 dkg méz,
12,5 dkg cukor,
12,5 dkg vaj,
50 dkg liszt,
3 dkg kakaó,
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 mokkáskanál sütőpor,
1 tojás, 1 evőkanál rum.

A díszítéshez:
25 dkg porcukor,
1 tojásfehérje,
piros ételfesték,
cukorgyöngy.

ELKÉSZÍTÉS:
A mézet a cukorral és a vajjal kis lábosban felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A lisztet, a kakaót, a mézeskalács fűszerkeveréket, a sütőport és a fahéjat összekeverjük. A mézes masszát, a tojást, a rumot összedolgozzuk a lisztes keverékkel, és 24 órára hidegre tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, és karácsonyi formákkal különböző alakokat szúrunk ki belőle. Ha telt formákat készítettünk, lyukasszuk át őket, hogy szalagot tudjunk majd fűzni bele. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, a formákat rárakosgatjuk, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével (sűrű masszát kell kapnunk), felét fehéren hagyjuk, a maradékot két részre osztjuk, és piros ételfestékkel rózsaszínűre, illetve erős pirosra festjük. Sütőpapírból tölcsért formázunk, a végén nagyon kis nyílást vágunk, beleöntjük a cukormázat, és megdíszítjük vele a formákat. Ízlés szerint megszórjuk cukorgyönggyel, és hagyjuk megszáradni. A formákra szalagot kötünk, és a fára akasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése