2009. március 22., vasárnap

Ünnepi fatörzs

Hozzávalók a piskótához:
  • 7 tojás,
  • 7 evőkanál kristálycukor,
  • 7 evőkanál finomliszt
  • a tepsi kikenéséhez:
  • Rama sütőmargarin,
  • finomliszt

  • A töltelékhez:
  • 15 dkg ribiszke - vagy málnalekvár,
  • 10 dkg porcukor,
  • 4 tojássárgája,
  • 25 dkg Rama sütőmargarin,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé,
  • 1 evőkanál rum,
  • 5 dkg durvára vágott dió vagy mandula,
  • 5 dkg mazsola


  • Elkészítés:
    1. A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén a maradék cukrot is beledolgozzuk.
    2. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk (így nem lesz csomós), majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
    3. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk (vagy sütőpapírral kibéleljük). A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165) kb. 20 perc alatt megsütjük.
    4. A sütőből kivéve enyhén meglisztezzük a tetejét, majd gyúródeszkára borítjuk (ha van rajta papír, lehúzzuk róla) és föltekerjük. Papírba vagy konyharuhába csomagoljuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Ezután óvatosan kihengergetjük, és vékonyan megkenjük a megforrósított lekvárral (ha túl sűrű lenne, egy kevés likőrrel hígíthatjuk).
    5. A porcukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd vízgőz fölött krémesre főzzük, és hűlni hagyjuk. A margarint először magában, majd a vaníliás cukorral keverjük habosra. Az olvasztott csokoládét belecsorgatjuk, majd apránként a kihűlt cukros tojáskrémet, végül a rumot is belekeverjük.
    6. A krém kétharmadát egyenletesen a piskótalapra kenjük - ha a lekvár már kellően megdermedt rajta - a durvára vágott dióval és a langyos vízbe áztatott, lecsöpögtetett mazsolával megszórjuk. Szorosan föltekerjük, a maradék krémmel körbekenjük.
    7. Villával mintát karcolunk bele. Csíkokra vágott mandulával, pirított dióval, mogyoróval, kókuszreszelékkel és marcipánfigurákkal egyaránt díszíthetjük. Tálalás előtt behűtjük, hogy szépen szeletelhessü

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése