2009. március 22., vasárnap

Narancsos püspökkenyér

Hozzávalók:
8 tojás
25 dkg rétesliszt
8 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor
8 dkg mazsola
5 dkg dió
5 dkg étcsokoládé
8 dkg kandírozott narancshéj (vagy aszalt gyümölcs)
1 narancs reszelt héja
1 csomag sütõpor
1-2 evõkanál tej
csipetnyi só
vaj és liszt a forma kikenéséhez

A mázhoz:
1 narancs leve
30 dkg porcukor

Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát, a durvára vágott diót, az apróra tört csokoládét, az összevágott kandírozott narancshéjat meg a reszelt narancshéjat. Apránként belekeverjük a sütõporral elkevert lisztet és az olvasztott vajat. Ha túl sûrû lenne, kevés tejjel hígítjuk. A tojásfehérjébõl egy csipet só hozzáadásával kemény habot verünk, és óvatosan a masszához keverjük. Kivajazott, kilisztezett õzgerincformába töltjük, majd elõmelegített sütõben elõbb 5 percig 200 fokon, majd a hõmérsékletet 170-180 fokra csökkentve, tûpróbáig sütjük. Még forrón tálra borítjuk. A mázhoz a narancs levét a cukorral sûrûre keverjük, és bevonjuk vele a kihûlt tésztát. Tetejét kandírozott narancshéjjal vagy apróra vágott cukrozott gyümölccsel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése